Vesti
Društvo

Peticija i javna debata zbog zagađenja reke Gračanke

Omladinski savet Gračanice organizovaće prikupljanje potpisa građana i javnu debatu posvećenu očuvanju reke Gračanke. Inicijativu pokreću kako bi nadležnima ukazali na veliki problem zagađenosti ove reke iz čijeg korita se godinama širi nepodnošljivi smrad.
Peticija i javna debata zbog zagađenja reke Gračanke
Gračanka (Foto Kim)

Iz Omladinskog saveta poručuju da će na javnu debatu pozvati meštane, predstavnike Opština Gračanica i Priština i međunarodne zvaničnike.
 
“Želeli smo da na visokom nivou organizujemo debatu sa predstavnicima Opštine Gračanica, Opštine Priština, predstavnicima stranih ambasada i međunarodnih organizacija i da se potrudimo da nađemo pravo rešenje za zagađenje reke Gračanke koje utiče na celokupno stanovništvo, ne samo na meštane opštine Gračanica, već na sve one koji prolaze kroz Laplje Selo i Preoce”, kazao je za RTV Kim predstavnik Omladinskog saveta Petar Đorđević.
 
Kako je najavio, debata će biti održana u utorak, 19. novembra u 10 sati u sali Doma kulture u Lapljem Selu. Pre toga će 14, 15. i 18. novembra (četvrtak, petak i ponedeljak) biti organizovano potpisivanje peticije u pet sela opstine Gračanica.
 
“Zahtevaćemo konkretna rešenja za ovaj problem, a pre toga smo želeli da sakupimo dovoljno potpisa meštana. Zbog toga u sredu, četvrtak i ponedeljak izlazimo u Laplje Selo, Gračanicu, Preoce, Donju Guštericu i Ugljare gde ćemo prikupljati potpise za rešavanje ovog problema”.
 
Đorđević se nada da će se meštani u velikom broju odazvati njihovom pozivu i potpisati peticiju protiv zagađenja ove reke.
 
“Do sada su meštani možda bili pod nekom vrstom straha, nisu bili sigurni da li bi mogli da se pobune protiv toga. Ovo je problem svih nas i ja ohrabrujem sve meštane i odgovorno tvrdim da i lokalna samouprava želi da se reši ovaj problem”, kaže on.
 
Volonteri Omladinskog saveta će postaviti štandove u Gračanici, Lapljem Selu, Preocu, Ugljaru i Donjoj Gušterici, 14, 15. i 18. novembra od 10:00 do 14:00 časova.Ostale vesti

Počelo letnje računanje vremena
Letnje računanje vremena počelo je tokom noći pomeranjem časovnika jedan sat unapred – sa dva sata na tri. Time je noć "skraćena", a dan produžen za 60 minuta, posle zimskog računanja vrmena.
  • 29.03.2020
Počinje letnje računanje vremena
Letnje računanje vremena počinje noćas pomeranjem časovnika jedan sat unapred – sa dva sata na tri.
  • 28.03.2020
KM: Fakultet tehničkih nauka otpočeo izradu vizira
U laboratoriji za mehatroniku Fakulteta tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici otpočela je izrada zaštitnih vizira koji će biti namenjeni medicinskom osoblju. Dekan Fakulteta tehničkih nauka dr Nebojša Arsić istakao je da "Fakultet kao društveno odgovorna institucija uvek stoji na raspolaganju široj zajednici".
  • 28.03.2020
Gračanica: Poštovanje Zakona o upotrebi jezika uz brojne izazove
Iako je Opština Gračanica u vezi sa primenom Zakona o upotrebi jezika dobro ocenjena, problemi postoje. Nedovoljan broj prevodilaca u ovoj lokalnoj samoupravi je samo jedan od njih, kaže kontakt osoba za jezička pitanja u Opštini Gračanica Aleksandar Todorović.
  • 28.03.2020
Proizvodnja vizira kao pomoć zdravstvenim radnicima
Inovacioni centar Gračanica je zbog aktuelne situacije povodom epidemije koronavirusa počeo da proizvodi zaštitne vizire, kako bi dao određeni doprinos u borbi protiv ovog virusa. Prvih 25 uručeno je Kliničko-bolničkom centru Priština sa sedištem u Gračanici.
  • 27.03.2020
“I Srbi i Albanci izgubili od Nato bombardovanja”
U senci straha od novog koronavirusa koji odnosi ljudske živote širom sveta, danas se sećamo NATO bombardovanja Savezne Repubilke Jugoslavije koje je počelo pre 21 godinu. Zbog vanrednih mera koje su uvedene, na Kosovu se ne obeležava godišnjica početka bombardovanja.
  • 24.03.2020