Vesti
Kultura

Dr Nele Karajlić o romanu: Hteo sam da uđem u ljudsku dušu

"Solunska 28 – O prijateljstvu i izdaji" drugi je deo triologije romana Dr Neleta Karajlića koji je večeras predstavljen u Gračanici.
Dr Nele Karajlić o romanu: Hteo sam da uđem u ljudsku dušu
Dr Nele Karajlić (Foto Kim)

Ovo je priča o jednoj kući, jednom gradu i životu ljudi u periodu između dva svetska rata. Autor je duboko istraživao Beograd s početka 20 veka, period okupacije, pa ovaj roman sadrži dosta istorijskih podataka.

“Ne znam da li bi neki drugi narod mogao da preživi ono što su Srbi preživeli”, kaže Nenad Janković, odnosno Dr Nele Karajllić kako ga publika bolje poznaje.

Za kući u Solunskoj 28 čuo je tek nakon što je izbegao iz Sarajeva, a o njoj se usudio da piše 26 godina kasnije. Namera mu je bila da junaci ovog romana budu jaki likovi. U pisanju je koristio tempo iz muzike. “Te silne događaje koje imam da smestim u jedno delo. To mi je bio glavni motiv”, kazao je Nele.

Kaže da mu je najzanimljivije bilo da uđe u psihu ljudi.

“Moj cilj je bio da knjiga bude natopljena emocijama. Ja drugačije ne mogu. Hteo sam da uđem u ljudsku dušu”, ovako je autor objasnio publici u Gračanici svoje pisanje.

Za ovog multimedijalnog umetnika najvažnija je bila reakcija publike. Kaže da je jedan od najboljih komentara dobio od glumca i reditelja Dragana Bjelogrlića.

O romanu Neleta Karajlića govorio je književnik, novinar i direktor Doma kulture Živojin Rakočević. Književni izraz autora je, po njegovom mišljenju, stigao do ozbiljnog romana. “Ova knjiga je zapravo nešto što se mođe videti kao potreba da se ispriča priča. Potreba da ta priča postane život. Napravio je ozbiljnu sturkturu sa ozbiljnim likovima”, kazao je Rakočević.

Nele je govorio i o mladosti, “Zabranjenom pušenju”, saradnji sa Emirom Kusturicom ali i o idejama, o današnjoj muzici.

“Postoje mladosti koje nemaju ideju. Korporativni kapitalizam ih je već ubedio da žive u raju”.
Kaže da ga često pitaju “ima li danas bendova?”

“Ima bendova ali rastu pod pogrešnim suncem. Mi smo živeli u period kada je rok muzika bila religija”.

Nekadašnji pevač Zabranjenog pušenja kaže da nije odustao od muzike iako je nakon bolesti napravio dugu pauzu. Posle tog perioda imao je dva koncerta, a ovdašnjoj publici je obećao da će održati koncert u Kosovskoj Mitrovici.

O autoru:
Dr Nele Karajlić je rođen u Sarajevu 1962. godine kao Nenad Janković. Završio je Drugu sarajevsku gimnaziju, studirao orijentalistiku na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Ranih osamdesetih osniva rok grupu Zabranjeno pušenje, koja veoma brzo postaje svejugoslovenski fenomen. U isto vreme radi na Radio Sarajevu, kasnije i na televiziji, satirično-humorističku emisiju Top lista nadrealista, koja ostavlja dubok trag na celokupnom jugoslovenskom medijskom prostoru.

Početkom rata u bivšoj Jugoslaviji seli se u Beograd gde sa grupom Zabranjeno pušenje izdaje još jedan album, Ja nisam odavle, sa kojeg je pesma Ženi nam se Vukota u izborima brojnih TV stanica proglašena hitom 20. veka.

Za Radio-televiziju Srbije 1996. snima humorističku seriju Složna braća.

Godinu dana kasnije Dr Nele Karajlić sarađuje sa filmskim režiserom i bivšim basistom Zabranjenog pušenja, Emirom Kusturicom, na saundtreku za film Crna mačka, beli mačor, odakle nastaje ideja o osnivanju grupe The No Smoking Orchestra.

Grupa postaje svetski priznata i nastupa u svim većim gradovima. Dr Nele Karajlić svira u grupi The No Smoking Orchestra sve do 2011.

U prestižnoj operi Bastilja u Parizu piše libreto i igra u pank operi Dom za vešanje u režiji Emira Kusturice.

U produkciji Prve televizije 2013. radi na humorističko- -satiričnoj seriji Nadrealna televizija, a samo godinu dana kasnije izdaje i svoj prvi roman Fajront u Sarajevu, koji postaje bestseler ne samo u Srbiji već i u regionu.

Godine 2016. na sto šezdesetu godišnjicu rođenja Nikole Tesle u Sava centru u Beogradu i Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu postavlja multimedijalni spektakl FBI: Dosije Tesla.Ostale vesti

Američki glumac snimio pesmu o Kosovu
Džonatan Džekson, glumac, muzičar i pisac, dobitnik pet Emi nagrada, snimio je i objavio pesmu "Kosovo (svih žalosnih radost)".
  • 30.06.2020
Vidovdansko pesničko bdenije:
U porti manastira Gračanica, večeras je održano 30. Vidovdansko pesničko bdenije. Piscu Milisavu Saviću dodeljena je nagrada "Zlatni krst Kneza Lazara", a on se zahvalio rečima da "od ove, praznične noći, lepše nema".
  • 27.06.2020
Nevena Milivojević izabrana za Kosovku devojku
U porti manastira Gračanica večeras je održan "Izbor za Kosovku devojku". Titulu najlepše je ponela Nevena Milivojević iz Zubinog Potoka.
  • 26.06.2020
Priština: Promocija knjige „Mitovi srpske istorije“
U Srpskom kulturnom centru u Prištini predstavljena je knjiga „Mitovi srpske istorije“ istoričara Dejana Ristića. Mitska tradicija je u prethodnim vekovima na Kosovu i Metohiji odigrala provorazrednu ulogu, istakao je autor. 
  • 26.06.2020
Književniku Goranu Petroviću nagrada
Nagrada "Grigorije Božović" za 2019. godinu pripala je književniku Goranu Petroviću za Izabrana dela.
  • 26.06.2020
Dodeljene likovne nagrade i otvorena izložba radova
Sinoć su u Domu kulture "Gračanica" uručene vidovdanske likovne nagrade ovogodišnjim dobitnicima, a otvorena je izložba radova sa likovne kolonije "Vidovdan 2020".
  • 26.06.2020