Đurić: Oliver Ivanović nije ratni zločinac, Kurti da povuče reč

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je da je cela Srbija zgrožena što pojedini političari u Prištini nazivaju Olivera Ivanovića ratnim zločincem.

Podeli ovaj članak sa:
 • Marko Đurić (Foto arhiva Kim)

"Oliver Ivanović nije bio ratni zločinac, Oliver Ivanović bio je jedan od lidera srpskog naroda koji je predstavljao svoj narod u teškom vremenu, borio se za njegove interese i za to podneo najveću žrtvu koju jedan čovek može da podnese i pozivam ih da se prema njemu i prema njegovoj žrtvi odnose sa pijeteteom i da se ne svrstavaju u plejadu onih koji na monstruozan način zloupotrebljavaju to ubistvo za podgrevanje etničkih tenzija", rekao je Đurić medijima u Kosovskoj Mitrovici.

Đurić očekuje dodatno razjašnjenje izjave Aljbina Kurtija, lidera pokreta Samoopredeljenje i verovatno budućeg kosovskog premijera i očekuje da ta Kurtijeva tvrdnja bude povučena, jer to je, kazao je, kleveta ne samo protiv Ivanovića koji ne može da se brani, već protiv svih onih koji su na častan i čestiti način čuvali i štitili interese svog naroda.

Đurić boravi u severnom delu Kosovske Mitrovice povodom gradske slave Svetog Dimitrija.

Prisustvovao je rezanju slavskog kolača i osvećenju crkvene trpezarije, u čiju je gradnju Kancelarija uložila 7,4 miliona dinara. Tokom popodneva obići će u Leposaviću renoviranu zgradu Doma zdravlja.

Kancelarija je za renoviranje izdvojila izdvojila 59 miliona dinara.

Đurić je u obraćanju medijima rekao da pojedini albanski političari ponavljaju grešku koju su neki srpski političari činili u prošlosti tražeći sebi lojalne predstavnike druge etničke zajednice.

Srpska lista neće dozvoliti da bude gažena

"Stvari jednostavno tako ne funkcionišu. Srbi su jasno rekli koga žele da ih predstavlja, jasno su se opredelili za svoje legitimne političke predstavnike, oni imaju puno demokratsko pravo da biraju ko će da ih predstavlja", naveo je Đurić.

Dodao je da je Srpska lista dobila poverenje zato što ima mandat da zastupa srpske državne nacionalne interese, a ne interese različitih državnih projekata, projekata drugih političkih krugova koji zastupaju interese drugih nacija.

"Srpska lista je pokazala da ima odgovoran odnos prema očuvanju mira i stabilnosti, tako će nastaviti da se ponaša i u budućnosti, ali svakako neće dozvooliti da bude gažena kao legitimni politički prredstavnik i u tome će imati podršku države Srbije", rekao je Đurić.

"Šta god da Srpska lista bude odlučila da radi u narednom periodu imaće podršku i razumevanje države Srbije, zbog toga što mi stojimo uz naš narod na KiM, uz njihove političke predstavnike i nemojte misliti da je lako predstavljati zajednicu koja je izložena sistematskih pritiscima duže od dve decenije i čija se većina još uvek nalazi u progonstvu", rekao je Đurić.

Podsetio je na činjenicu da se 247 hiljada ljudi nalazi u rasejanju na KiM još od 1999. godine.

Đurić je istakao da je nedopustivo da Marko Rošić, jedan od osumnjičenih u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića bude u pritvoru prištinskog tužilaštva skoro godinu dana bez optužnice.

"Još manje je dopustivo da bude izložen sistematskoj torturi sa ciljem da da iskaz koji bi optužio druge Srbe ili bilo koga za činjenje bilo kakvih zločina", rekao je Đurić.

Ostale vesti

 • Đurić: Ugljanin od Srbije dobio sve, sad podilazi Kurtiju

  Đurić: Ugljanin od Srbije dobio sve, sad podilazi Kurtiju

  "Siguran sam da se naši sugrađani Bošnjaci stide Ugljaninovog podilaženja Kurtiju i da ne žele da ih on uvlači u bilo kakvu kombinatoriku u okviru projekta stvaranja tzv. velike Albanije", reakcija je Marka Đurića na izjave tokom susreta Ugljanina i Kurtija u Prištini.

 • Vučić: Oni koje Priština traži nisu nikakve ubice, već srpski studenti

  Vučić: Oni koje Priština traži nisu nikakve ubice, već srpski studenti

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su dva mladića, koje je Kosovska policija označila kao osumnjičene u slučaju ubistva Olivera Ivanovića i pozvala javnost da ih identifikuje, zapravo studenti u Kosovskoj Mitrovici. Dodao je da su saslušani, da su se srpskim vlastima javili sami, da su došli s roditeljima, i da su bili spremni na poligraf.

 • Godinu dana takse: Šteta za sve 100 odsto!

  Godinu dana takse: Šteta za sve 100 odsto!

  Kada je 21. novembra prošle godine kosovska vlada donela odluku o podizanju takse na srpsku robu na 100 odsto, malo ko je mogao da pretpostavi da će čitavu godinu kasnije ova mera i dalje biti na snazi, uprkos svim nelogičnostima, rušenju međunarodnih sporazuma i pravila, posledicama koje je proizvela na obe strane i brojnim pozivima sa svih krajeva sveta za njeno ukidanje.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane