Vesti
Politika

Đurić: Oliver Ivanović nije ratni zločinac, Kurti da povuče reč

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je da je cela Srbija zgrožena što pojedini političari u Prištini nazivaju Olivera Ivanovića ratnim zločincem.
Đurić: Oliver Ivanović nije ratni zločinac, Kurti da povuče reč
Marko Đurić (Foto arhiva Kim)

"Oliver Ivanović nije bio ratni zločinac, Oliver Ivanović bio je jedan od lidera srpskog naroda koji je predstavljao svoj narod u teškom vremenu, borio se za njegove interese i za to podneo najveću žrtvu koju jedan čovek može da podnese i pozivam ih da se prema njemu i prema njegovoj žrtvi odnose sa pijeteteom i da se ne svrstavaju u plejadu onih koji na monstruozan način zloupotrebljavaju to ubistvo za podgrevanje etničkih tenzija", rekao je Đurić medijima u Kosovskoj Mitrovici.

Đurić očekuje dodatno razjašnjenje izjave Aljbina Kurtija, lidera pokreta Samoopredeljenje i verovatno budućeg kosovskog premijera i očekuje da ta Kurtijeva tvrdnja bude povučena, jer to je, kazao je, kleveta ne samo protiv Ivanovića koji ne može da se brani, već protiv svih onih koji su na častan i čestiti način čuvali i štitili interese svog naroda.

Đurić boravi u severnom delu Kosovske Mitrovice povodom gradske slave Svetog Dimitrija.

Prisustvovao je rezanju slavskog kolača i osvećenju crkvene trpezarije, u čiju je gradnju Kancelarija uložila 7,4 miliona dinara. Tokom popodneva obići će u Leposaviću renoviranu zgradu Doma zdravlja.

Kancelarija je za renoviranje izdvojila izdvojila 59 miliona dinara.

Đurić je u obraćanju medijima rekao da pojedini albanski političari ponavljaju grešku koju su neki srpski političari činili u prošlosti tražeći sebi lojalne predstavnike druge etničke zajednice.

Srpska lista neće dozvoliti da bude gažena

"Stvari jednostavno tako ne funkcionišu. Srbi su jasno rekli koga žele da ih predstavlja, jasno su se opredelili za svoje legitimne političke predstavnike, oni imaju puno demokratsko pravo da biraju ko će da ih predstavlja", naveo je Đurić.

Dodao je da je Srpska lista dobila poverenje zato što ima mandat da zastupa srpske državne nacionalne interese, a ne interese različitih državnih projekata, projekata drugih političkih krugova koji zastupaju interese drugih nacija.

"Srpska lista je pokazala da ima odgovoran odnos prema očuvanju mira i stabilnosti, tako će nastaviti da se ponaša i u budućnosti, ali svakako neće dozvooliti da bude gažena kao legitimni politički prredstavnik i u tome će imati podršku države Srbije", rekao je Đurić.

"Šta god da Srpska lista bude odlučila da radi u narednom periodu imaće podršku i razumevanje države Srbije, zbog toga što mi stojimo uz naš narod na KiM, uz njihove političke predstavnike i nemojte misliti da je lako predstavljati zajednicu koja je izložena sistematskih pritiscima duže od dve decenije i čija se većina još uvek nalazi u progonstvu", rekao je Đurić.

Podsetio je na činjenicu da se 247 hiljada ljudi nalazi u rasejanju na KiM još od 1999. godine.

Đurić je istakao da je nedopustivo da Marko Rošić, jedan od osumnjičenih u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića bude u pritvoru prištinskog tužilaštva skoro godinu dana bez optužnice.

"Još manje je dopustivo da bude izložen sistematskoj torturi sa ciljem da da iskaz koji bi optužio druge Srbe ili bilo koga za činjenje bilo kakvih zločina", rekao je Đurić.Ostale vesti

Ko ima pravo da vodi dijalog?
Kosovski premijer u ostavci Aljbin Kurti saopštio je da je sa političkim savetnicima napravio plan za naredni dijalog sa Beogradom i da će imati dva tima: politički i ekspertski. Iz kabineta predsednika Kosova Hašima Tačija poručuju da "spisak delegacije koju je predložio razrešeni premijer ostaje njegova lična volja i ništa više od toga".
  • 09.04.2020
Makron obećao veći angažman u dijalogu BG-PR
Francuski predsednik Emanuel Makron obećao je veću ulogu Francuske u dijalogu Beograda i Prištine, navodi se u saopštenju tehničke kosovske Vlade, nakon telefonskog razgovora Makrona sa vršiocem dužnosti kosovskog premijera Aljbinom Kurtijem. 
  • 09.04.2020
Po Ustavu i u praksi prema Srbima drugačije
Kosovo danas obeležava 12 godina od usvajanja Ustava. Ovaj najviši pravni akt garantuje jednaka prava svim njegovim građanima. Međutim, u praksi je to drugačije. “Visoki funkcioneri koji treba da sprovode Ustav ga najviše krše”, kaže profesor Ustavnog prava Riza Smaka.
  • 09.04.2020
Vanredna sednica kosovske Skupštine u utorak
Kosovska Skupština održaće u utorak, 14.aprila, u 11 sati vanredno zasedanje, koje je sazvala Demokratska partija Kosova (DPK), dok će predsedništvo zasedati u petak, 10.aprila.
  • 08.04.2020
Kurti i Lajčak za nastavak dijaloga BG i PR
Kosovski premijer u ostavci Aljbin Kurti i izaslanik EU Miroslav Lajčak izrazili su spemnost za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, istakavši da vreme borbe protiv koronavirusa treba iskoristiti kako bi se što bolje pripremili za predstojeći proces.
  • 08.04.2020
Tači: Kurti je prekršio Ustav, to je potvrđeno

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da je premijer u ostavci Aljbin Kurti ozbiljno prekršio Ustav Kosova.

  • 08.04.2020