Vesti
Politika

SLS podneo 42 žalbe zbog nepravilnosti na izborima

Panelu za žalbe i predstavke danas je predato 80 žalbi na nepravilnosti koje su zabeležene tokom glasanja na parlamentarnim izborima 6. oktobra, a nakon što je Centralna izborna komisija objavila konačne rezultate. Samostalna liberalna stranka je podnela čak 42, potvrdio je za RTV Kim predsednik ove stranke Slobodan Petrović.
SLS podneo 42 žalbe zbog nepravilnosti na izborima
Slobodan Petrović tokom glasanja (Foto Kim)

Pored SLS-a koja je podnela najviše žalbi, žalili su se Demokratski savez Kosova i Koalicija Inicijativa-ANK-PP. Ako u Panelu odbiju žalbe, stranke imaju pravo žalbe Vrhovnom sudu u roku od 24 sata.

Ovi izbori nisu bili slobodni, a glasanje nije bilo tajno što se, podseća Slobodan Petrović, navodi i u izveštaju posmatračke misije EU. U izjavi za RTV Kim Petvorić kaže da veruje da je bilo i više nepravilnosti, ali da je SLS prikupio dokaze za 42 slučaja kršenja izbornih pravila.

“Različaite su nepravilnosti u ta 42 slučaja, to je bilo zabeleženo u raznim mestima. To što su glasali mrtvi više nije nikakva novina, to je postalo tradicija, ali i puno toga što jasno ukazuje da su ovi izbori, sa našeg stanovišta, bili nepravilni. Mi smo te žalbe potkrepili dokazima, to su papiri koji su predati Komisiji. Od toga gde se jasno vidi da se naši glasovi gube od Opštinske izborne komisije do Centralne izborne komisije do toga da imate jedan broj glasačkih listića koji su iz drugih mesta, kao što je opština Štrpce”.

Petrović tvrdi da raspolaže dokazima da su glasačke kutije otvarane i da je utvrđeno da u njima nije isti broj glasačkih listića kao u zapisnicima. “Neki listići fale, a u nekim kutijama ima višak listića”, kaže Petrović.
“Mi tražimo da se glasovi u tim kutijma ponovo prebroje”, kaže Petrović i dodaje da je samo u opštini Kamenica zabeleženo da je u kutijama bilo 250 glasačkih listića manje nego što je navedeno u zapisniku.

Problema je kaže bilo i sa uslovinim glasovima. “Ono što je od ranije poznato je da se na pojedinim mestima glasalo više puta. U nekim mestima se glasalo i uz asistente”, kaže Petrović i dodaje da to govori da pojedine partije nisu imale poverenja u sopstvene glasače pa su morale i tome da pribegavaju.

Predsednik Samostalne liberalne stranke očekuje da će ove žalbe dati rezultate.

“Mi očekujemo da se te žalbe usvoje jer to su činjenice, to su dokazi. Naš je zahtev da se ponovo provere sve te kutije da bi na taj način bio utvrđen još veći broj nepravilnosti i da će shodno tim nepravilnostima CIK odlučiti da li će na pojedinim mestima biti ponovljeni izbori”.

Petrović za neregularnosti tokom glasanja nije želeo da optužuje nikoga konkretno, ali je naveo da je Samostalna liberalna stranka na ovim izborima pokradena. On očekuje da nadležni organi pronađu počinioce. “Šteta je napravljena i organi koji imaju mandat moraju da pokrenu procedure”, zaključuje Petrović.Ostale vesti

Ko ima pravo da vodi dijalog?
Kosovski premijer u ostavci Aljbin Kurti saopštio je da je sa političkim savetnicima napravio plan za naredni dijalog sa Beogradom i da će imati dva tima: politički i ekspertski. Iz kabineta predsednika Kosova Hašima Tačija poručuju da "spisak delegacije koju je predložio razrešeni premijer ostaje njegova lična volja i ništa više od toga".
  • 09.04.2020
Makron obećao veći angažman u dijalogu BG-PR
Francuski predsednik Emanuel Makron obećao je veću ulogu Francuske u dijalogu Beograda i Prištine, navodi se u saopštenju tehničke kosovske Vlade, nakon telefonskog razgovora Makrona sa vršiocem dužnosti kosovskog premijera Aljbinom Kurtijem. 
  • 09.04.2020
Po Ustavu i u praksi prema Srbima drugačije
Kosovo danas obeležava 12 godina od usvajanja Ustava. Ovaj najviši pravni akt garantuje jednaka prava svim njegovim građanima. Međutim, u praksi je to drugačije. “Visoki funkcioneri koji treba da sprovode Ustav ga najviše krše”, kaže profesor Ustavnog prava Riza Smaka.
  • 09.04.2020
Vanredna sednica kosovske Skupštine u utorak
Kosovska Skupština održaće u utorak, 14.aprila, u 11 sati vanredno zasedanje, koje je sazvala Demokratska partija Kosova (DPK), dok će predsedništvo zasedati u petak, 10.aprila.
  • 08.04.2020
Kurti i Lajčak za nastavak dijaloga BG i PR
Kosovski premijer u ostavci Aljbin Kurti i izaslanik EU Miroslav Lajčak izrazili su spemnost za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, istakavši da vreme borbe protiv koronavirusa treba iskoristiti kako bi se što bolje pripremili za predstojeći proces.
  • 08.04.2020
Tači: Kurti je prekršio Ustav, to je potvrđeno

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da je premijer u ostavci Aljbin Kurti ozbiljno prekršio Ustav Kosova.

  • 08.04.2020