Vesti
Religija

Mitrovdan: Da više pazimo na svoju veru, obraz i ono što su nam preci ostavili

Kosovska Mitrovica proslavlja danas Sv. Dimitrija kao svoju gradsku slavu. U istoimenom gradskom hramu u toku je liturgija koju služi episkop raškoprizrenski uz sasluženje sveštenstva, monaštva i igumana manastira Banjska, oca Danila.
Mitrovdan: Da više pazimo na svoju veru, obraz i ono što su nam preci ostavili
Vladika Teodosije (Foto Kossev)

Pored vernika, njoj prisustvuju i predstavnici Srpske liste. Očekuje se i dolazak direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića.

Podsećajući da se Sveti Dimitrije slavi u hrišćanskim zajednicama širom sveta, a najviše u „njegovom gradu“ Solunu, gde je bio „vojvoda i postradao za istinu i pravdu“, vladika je govorio o njegovoj žrtvi u hrišćanskoj veri.

Podsetio je na jevanđeljske reči da „ljubimo jedni druge“.

„Najveća zapovest jeste zapovest o ljubavi, jer je naš Gospod izvor ljubavi koji nas uči da ljubimo Boga, ali iznad svega da ljubimo druge, čak i one koji nas mrze i koji nam zavide – i njih da ljubimo, ne sobom, nego silom Hristovom, da nemamo mržnju ni prema njima“, poručio je.

Podsetio je na potrebu da se čine uzvišenije stvari i izbegava zlo, te da se ne posustane i teškoćama.

„Da Gospod čini da ono što je dobro uvek bude u nama i da mi budemo nosioci dobra i istine i pravde njegove“, kazao je dodajući da se su dobra dela svetlost.

Oni koji su tokom vekova postradali zarad svoje vere, prema rečima vladika Teodosija, šalju poruku živima da istraju.

„Da više pazimo na svoju veru i obraz, na ono što su nam naši preci ostavili. Možemo svoj život izgubiti, ali dušu svoju da ne izgubimo, jer ovaj život je privremen. Smrt nije kraj, jer ovo je samo prelaz u život večni a ako služimo grehu, onda smo mrtvi i za ovaj i za onaj život“, kazao je u besedi episkop.

Nakon liturgije, u 10:30 počinju gradske litije, lomljenje česnice za zlatnikom na trgu kneza Lazara, a prema najavama, očekuje se dolazak i direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marka Đurića, koji će takođe biti učesnik u gradskoj litiji.

Slavski ručak će se ove godine prvi put poslužiti i to u novoizgrađenoj crkvenoj trpezariji, u 12:30, koju će Episkop Teodosije osveštati.Ostale vesti

Parastos na Gazimestanu:
Ispred spomenika na Gazimestanu služen je parastos Kosovskim junacima stradalim u bici 1389. godine. Okupljanje su obeležile poruke o istrajnosti, ali i skandiranja, bakljade i povici podrške Srbima na Kosovu i Crnoj Gori.
  • 28.06.2020
Patrijarh Irinej: Kosovo je neotuđivi deo Srbije
Srpska pravoslavna crkva (SPC) apsolutno ostaje na stanovištu je Kosovo neotuđivi deo naše zemlje bez kojeg Srbija nije Srbija, poručio je za nova.rs patrijarh Irinej.
  • 28.06.2020
Gračanica: Praznična liturgija u manastiru
U porti manastira Gračanica završena je sveta arhujerejska liturgija povodom Vidovdana, kojoj je prisustvovalo više stotina vernika. Liturgiju je služio umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije uz sasluženje igumana manastira Svetih Arhangela kod Prizrena oca Mihajla, igumana manastira Draganac oca Ilariona, te sveštenstva i monaštva Eparhije raško-prizrenske.
  • 28.06.2020
Za Vidovdan pod maskama i na distanci
Eparhija raško-prizrenska obaveštava da za ovogodišnji Vidovdan vernici u porti manastira Gračanice i na Gazimestanu treba da se pridržavaju propisanih mera zašitite koje podrazumevaju nošenje zaštitnih maski i rukavica, kao i održavanje fizičke distance od najmanje 1,5 metra.
  • 25.06.2020
SAD u izveštaju o verskim slobodama o Kosovu, Srbiji i Crnoj Gori
Stanje verskih sloboda u svetu daleko je od savršenog i veoma je zabrinjavajuće. U mnogim delovima sveta pojedinci su mnogo više upoznati sa represijom nego slobodom veroispovesti, upozorio je američki ambasador za međunarodne verske slobode Sem Braunbek, tokom predstavljanja izveštaja Stejt departmenta za 2019. godinu, prenosi Glas Amerike.
  • 11.06.2020
Osveštan kamen temeljac crkve u Sunčanoj dolini
Episkop raško-prizrenski Teodosije je u Sunčanoj dolini kod Zvečana osveštao temelj za izgradnju crkve posvećene Stefanu Dečanskom.
  • 09.06.2020