Vesti
Religija

Mitrovdan: Da više pazimo na svoju veru, obraz i ono što su nam preci ostavili

Kosovska Mitrovica proslavlja danas Sv. Dimitrija kao svoju gradsku slavu. U istoimenom gradskom hramu u toku je liturgija koju služi episkop raškoprizrenski uz sasluženje sveštenstva, monaštva i igumana manastira Banjska, oca Danila.
Mitrovdan: Da više pazimo na svoju veru, obraz i ono što su nam preci ostavili
Vladika Teodosije (Foto Kossev)

Pored vernika, njoj prisustvuju i predstavnici Srpske liste. Očekuje se i dolazak direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića.

Podsećajući da se Sveti Dimitrije slavi u hrišćanskim zajednicama širom sveta, a najviše u „njegovom gradu“ Solunu, gde je bio „vojvoda i postradao za istinu i pravdu“, vladika je govorio o njegovoj žrtvi u hrišćanskoj veri.

Podsetio je na jevanđeljske reči da „ljubimo jedni druge“.

„Najveća zapovest jeste zapovest o ljubavi, jer je naš Gospod izvor ljubavi koji nas uči da ljubimo Boga, ali iznad svega da ljubimo druge, čak i one koji nas mrze i koji nam zavide – i njih da ljubimo, ne sobom, nego silom Hristovom, da nemamo mržnju ni prema njima“, poručio je.

Podsetio je na potrebu da se čine uzvišenije stvari i izbegava zlo, te da se ne posustane i teškoćama.

„Da Gospod čini da ono što je dobro uvek bude u nama i da mi budemo nosioci dobra i istine i pravde njegove“, kazao je dodajući da se su dobra dela svetlost.

Oni koji su tokom vekova postradali zarad svoje vere, prema rečima vladika Teodosija, šalju poruku živima da istraju.

„Da više pazimo na svoju veru i obraz, na ono što su nam naši preci ostavili. Možemo svoj život izgubiti, ali dušu svoju da ne izgubimo, jer ovaj život je privremen. Smrt nije kraj, jer ovo je samo prelaz u život večni a ako služimo grehu, onda smo mrtvi i za ovaj i za onaj život“, kazao je u besedi episkop.

Nakon liturgije, u 10:30 počinju gradske litije, lomljenje česnice za zlatnikom na trgu kneza Lazara, a prema najavama, očekuje se dolazak i direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marka Đurića, koji će takođe biti učesnik u gradskoj litiji.

Slavski ručak će se ove godine prvi put poslužiti i to u novoizgrađenoj crkvenoj trpezariji, u 12:30, koju će Episkop Teodosije osveštati.Ostale vesti

Peć: Posle 40 godina litija sa ikonom čudotvorne Bogorodice
Na četvrtu nedelju Velikog Časnog posta, kada se sveta, saborna i apostolska Crkva molitveno seća Svetog prepodobnog oca Jovana Lestvičnika, u drevnoj srpskoj Pećkoj Patrijaršiji služena je praznična liturgija.
  • 04.04.2020
SPC: Stariji do 65 godina da se uzdrže od dolaska u hramove
Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopšto je da Crkva neće prekidati služenje liturgije, niti prestati da pričešćuje vernike, "jer je to stvar oko koje se ne može raspravljati" i najavio da će se u hramovima u toku bogosluženja nalaziti sveštenik sa đakonom, pojcima i crkvenjakom.
  • 28.03.2020
Patrijarh Irinej pozvao sveštenike da poštuju odluku o okupljanju
Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej naložio je sveštenstvu Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke "da se sav bogoslužbeni i parohijski život saobrazi odlukama Vlade Srbije o zabrani okupljanja više od petoro lica na jednom mestu".
  • 21.03.2020
Gračanica: Hristos je u litijama u Crnoj Gori
U prepunoj crkvi novoosnovanog Manastira Svetog Dimitrija u Sušici proslavljena je Nedelja pravoslavlja. Besedići na liturgiji sveštenik Savo Šmigić je naglasio da se Crkva Hristova vekovima borila za čistotu vere da bi ljudi, kroz čistu veru, koja ih je učila čistoti obraza i čistoj duši našli i lično spasenje.
  • 08.03.2020
Danas počinje Veliki post
Veliki ili Uskršnji post počinje danas i završava se na Uskrs koji ove godine pada 19. aprila.
  • 02.03.2020
Amfilohije: Nek Vučić da svaki dinar za Kosovo
Komentarišući predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da će Srbija pomoći da se plati poreski dug koji vlasti Crne Gore traže od SPC, da je od srca zahvalan, ali da ga moli da svaki dinar koji Srbija može da odvoji ode na Kosovo.
  • 24.02.2020