Vesti
Politika

Molina: Borelovo imenovanje, novo gledište na dijalog

Španski ambasador Raul Bartolomeo Molina izjavio je da to što će dijalogom između Beograda i Prištine rukovoditi njegov sunarodnik Žozep Borel, ne znači automatsku podršku Srbiji, i da to što Borel dolazi iz zemlje koja ne priznaje nezavisnost Kosova, pruža mogućnost pogleda na to pitanje iz drugačije perspektive.                          
Molina: Borelovo imenovanje, novo gledište na dijalog
Španski ambasador Raul Bartolomeo Molina (Foto Bojan Stekić, Tanjug)

"On će morati da uzme u obzir različite pozicije u EU po pitanju Kosova. Moraće da bude pažljiv. Ljudi misle da će, zato što je Španac, a znajući njegovu poziciju prema Kosovu, biti na srpskoj strani. Ali, to je pogrešno shvatanje", istakao je Molina.

Kako prenosi Tanjug, Molina je rekao da ne zna da li će šef evropske diplomatije imenovati specijalnog izaslanika za dijalog, ali podseća da je Borel rekao da će Zapadni Balkan biti jedan od njegovih prioriteta i da će prvo ići u Prištinu da vidi šta se tamo dešava.

"U Beogradu je bio, Srbiju poznaje, dok na Kosovu nikad nije bio, niti zna kosovske lidere", dodao je Molina i istakao da je reč o veoma iskusnom političaru.

Molina podseća da je stav Španije da ne priznaje Kosovo i da je to zvanična pozicija države, koja se ne menja sa promenama vlade.

"Mi podržavamo teritorijalni integritet Srbije i smatramo da je jednostrano proglašenje nezavisnosti tzv. kosovskih vlasti bilo nezakonito s gledišta međunarodnog prava", poručio je španski ambasador i dodao da Madrid podržava dijalog Beograda i Prištine kako bi se našlo rešenje koje bi koristilo ljudima na Kosovu.

Istakao je da šta god da Srbija prihvati, prihvatiće i Španija, jer žele da se proces dijaloga nastavi, koji je zaustavljen zbog uvođenja taksi.

Na pitanje o povećanom američkom angažmanu po pitanju normalizacije odnosa Beograda i Prištine, Molina je istakao da je EU glavni učesnik, ali da su i SAD veoma važan akter.

"Važno je da SAD i EU sarađuju u tom dijalogu. Nema rešenja ako ga cela međunarodna zajednica ne prihvati", uveren je Molina.

Ipak, prema njegovom mišljenju, Evropska unija sada, dok ne stupi nova EK na dužnost, nije u stanju da igra važnu ulogu.

"Ali, to je samo trenutno, ovih nedelja. Čekamo novu EK, novu vladu u Prištini i videćemo kako će se sve razvijati", kaže Molina.

Upitan da li će EU zadržati neutralno statusnu poziciju u pregovorima Beograda i Prištine ili će se približiti stavu Vašingtona koji traži priznanje Kosova u granicama u kojima je Zapad priznao kosovsku nezavinost, Molina je istakao da Evropska unija nema poziciju o Kosovu, osim potrebe da promoviše dijalog i posreduje u njemu.

"Nema pozicije o Kosovu, jer pet članica EU ne priznaju Kosovo kao nezavisno. Jedna od njih je Španija. Dokle god te zemlje nastavljaju da ne priznaju Kosovo, neće biti promene u poziciji EU. Prema zakonu EU, to nije moguće, a uveravam vas da Španija neće promeniti svoju poziciju. Dok god ne postoji jedinstvo u EU o tom pitanju, ona neće promeniti tu poziciju", naglasio je španski ambasador.

Dodaje, da SAD, ne mogu da vrše pritisak na EU po tom pitanju, oni pokušavaju da rade svoj posao, ali znaju kakva je situacija.

Molina je poručio da su bilateralni odnosi Španije i Srbije na političkom nivou izuzetni, dok na ekonomskom ima prostora za poboljšanje.

"Dve zemlje podržavaju jedna drugu, ne samo kada treba izbeći učlanjenje Prištine u međunarodne organizacije, već i u drugim pitanjima", poručio je španski ambasador.

Ekonomski odnosi nisu toliko intenzivni kao politički, samo nekoliko španskih investicija ima u Srbiji, konstatovao je Molina i poručio da je unapređenje ekonomskih odnosa jedan od ciljeva njegovog mandata u Beogradu, koji je započeo u junu.Ostale vesti

Radna grupa će razmatrati ukidanje takse
Kosovsko Ministarstvo ekonomije formiralo je tim za identifikaciju trgovinskih barijera i on će Vladi Kosova preporučiti uklanjanje ili zadržavanje stopostotne takse na uvoz srpske robe.
  • 25.02.2020
Vučić, floskule, njihova značenja i tumačenja
Političari i analitičari na Kosovu različito tumače nedavnu izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića "da će ove godine Srbiji po pitanju Kosova biti ponuđeno nešto što će teško moći da odbije, ali neće smeti da prihvati".
  • 24.02.2020
Protest zbog najave ukidanja takse
Aktivisti Alijanse za budućnost Kosova organizovali su u Prištini simboličnu akciju protiv najave premijera Aljbina Kurtija da će ukinuti taksu od 100 odsto na srpske i proizvode iz Bosne i Hercegovine.
  • 24.02.2020
Rašić: Ukidanje takse će odblokirati proces dijaloga
Ukidanje ili bar suspenzija taksi dovela bi do prekida blokade procesa dijaloga Beograda i Prištine, smatra predsednik PDS-a Nenad Rašić.
  • 24.02.2020
Uzurpirana imovina, bezbednosna i ekonomska situacija u povratničkim sredinama, glavni su razlozi što je proces povratka na Kosovu u stagnaciji, zaključili su ministar Dalibor Jevtić i šef misije Oebsa Jan Bratu.
  • 24.02.2020
Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je danas u Londonu da je planirano da do kraja godine otpočne izgradnja auto - puta mira Niš-Priština-Tirana-Drač, koji će EBRD najverovatnije finansirati.
  • 24.02.2020