Konačni rezultati izbora: U kosovskom parlamentu samo članovi Srpske liste

Tačno mesec dana od završetka sedmih parlamentarnih izbora na Kosovu, Centralna izborna komisija saopštila je konačne rezultate. Očekivano, pobedu na izborima odneo je pokret Samooopredeljenje sa 26,15% osvojenih glasova.

Podeli ovaj članak sa:
  • CIK (Foto Kim)

Ispod cenzusa ipak je ostala koalicija NISMA-AKR-PD, koja je prema konačnim rezultatima osvojila 4.98%.

Drugoplasirana partija na minulim izborima je LDK koja je osvojila 24.45% glasova, potom PDK, sa 21.16%, AAK 11.47%.

Srpska lista je petoplasirana osvojivši 6.75% glasova. Najviše glasova od svih kandidata Srpske liste, osvojila je Jasmina Dedić sa 19.703 glasa, a potom sledi Miloš Perović sa 17. 276 i Verica Ćeranić sa 17.065. Kandidati drugih političkih subjekata koji su se kandidovali na listi Srpske liste, nisu osvojili mesto u parlamentu.

Prema ovakvoj raspodeli glasova, LVV je osvojilo 32 mesta u kosovskom parlamentu, a LDK 29. Ova dva politička subjekta moći će sami da oforme vladu. S druge strane, PDK je osvojio 25 poslaničkih mesta, a AAK 14.

Objavljivanju konačnih rezultata prethodilo je ponovno brojanje glasova sa preko 800 biračkih mesta, kao i brojne žalbe Izbornom panelu za žalbe i predstavke i Vrhovnom sudu o prebrojavanju glasova iz dijaspore.

Najkontroverzniji događaj u vezi sa prebrojavanjem glasova bili su navodi medija o „trovanju“ službenika CIK-a nepoznatom supstancom koja se navodno našla u kovertama glasova koji su pristigli iz Srbije. Zvanična istraga o tome šta je izazvalo zdravstvene tegobe kod radnika CIK-a koji su prebrojavali glasove još uvek nije završena.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane