Vesti
Hronika

Specijalni sud u Hagu nastavlja rad i nakon isteka petogodišnjeg mandata

Specijalni sud za zločine bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova u Hagu, osnovan sredinom 2015., nastaviće da obavlja svoj posao i nakon isteka petogodišnjeg mandata, potvrđeno je za Politiku u Specijalnom sudu u Hagu. 
Specijalni sud u Hagu nastavlja rad i nakon isteka petogodišnjeg mandata
Sud u Hagu (Foto Yahoo)

„Zakonom je predviđeno i usvojeno u Skupštini Kosova da će se mandat Specijalizovanog veća Kosova i Specijalnog tužilaštva nastaviti i posle tih pet godina, sve dok Savet Evropske unije ne obavesti Kosovo da su istrage i postupci pred Specijalizovanim većima završeni“ rekla je portparol suda u Hagu Anđela Grijep.

Krajem prošle nedelje sud u Hagu je u svojim prostorijama organizovao sastanak radne grupe branilaca i zastupnika žrtava u znak podrške njihovim nastajanjima da osnuju takozvano nezavisno predstavničko telo.

Predsednica suda EkatarinaTrendafilova naglasila je izuzetan značaj postojanja ovog tela za izvršenje mandata Specijalizovanog veća Kosova na, kako je rečeno, „bezbedan, nezavisan, nepristrasan, pravičan i efikasan način“.

Do sada je u imenik upisano ukupno 164 branioca žrtava i zastupnika.Ostale vesti

Odbijen zahtev da se Krstić brani sa slobode
Posebno odeljenje Osnovnog suda u Prištini odbilo je vanredni zahtev odbrane da se Zlatan Krstić iz Kragujevca brani sa slobode zbog narušenog zdravstvenog stanja, potvrdio za Radio Kontakt Plus njegov branilac Dejan A. Vasić.
  • 08.04.2020
Lokalizovan požar između Gračanice i Kišnice
Na izlazu iz Gračanice, ka Kišnici, došlo je do požara koji je ubrzo lokalizovan. Do požara je, prema tvrdnji meštana, došlo zbog paljenja otpada. Stambeni objekti nisu zahvaćeni požarom.
  • 08.04.2020
Pronađene tri eksplozivne naprave na severu Kosova
Tri sumnjive eksplozivne naprave pronađene su u opštinama na severu Kosova, koje je uklonio Specijalni tim za uništavanje eksplozivnih naprava (EOD).
  • 04.04.2020
Lepina: Pokušaj krađe ili noćna šetnja po dvorištima meštana?
Više meštana Lepine, u opštini Gračanica, tvrdi da su četiri lica noćas pokušala da opljačkaju nekoliko domaćinstava u tom selu. Kažu da su nadzorne kamere zabeležile pokušaj krađe i da je on dat policiji na uvid. Međutim, komandir Policijske stanice u Gračanici je za RTV Kim izjavio da „nije bilo krađe, a ni pokušaja, već da su samo viđena četiri lica“.
  • 03.04.2020
KM: Priveden muškarac zbog napada na novinara
Srbin M.Dž. (1988) iz Kosovske Mitrovice priveden je zbog napada na novinara Blic Media iz Prištine 23.marta, koji je tom prilikom zadobio lake telesne povrede, potvrdio je za Kontakt Plus portparol Kosovske policije za region Sever poručnik Branislav Radović.
  • 03.04.2020
Podneta krivična prijava protiv Tačija
Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Kosova Đeljalj Svećlja podneo je Osnovnom tužilaštvu u Prištini krivičnu prijavu protiv predsednika Kosova Hašima Tačija zbog njegove izjave date 23. marta ove godine u kojoj poziva na nepoštovanje odluka Vlade o zaštitnim merama protiv virusa Kovid-19.
  • 30.03.2020