Vesti
Društvo

Gračanica: U toku vakcinacija protiv sezonskog gripa

U Domu zdravlja u Gračanici u toku je vakcinacija protiv sezonskog gripa. Lekari savetuju da je vakcinacija protiv gripa najefikasnija mera primarne prevencije.
Gračanica: U toku vakcinacija protiv sezonskog gripa
Ilustracija (Foto Kim)

U Domu zdravlja Gračanica dopremljena je dovoljna količina vakcine protiv gripa. Ukupno je stiglo 480 doza. Od toga je 130 namenjeno zdravstvenim radnicima. Od 22. do 31. oktobra ukupno je vakcinisano 211 osoba.

“Vakcina je četvorovalentna, što znači da su u njenom sastavu ušla dva soja virusa tipa A i dva soja virusa tipa B. Tako da mi očekujemo mnogo jači imunološki odgovor. Neko optimalno vreme za sticanje imuniteta od trenutka primanja vakcine je dve do tri nedelje”, objašnjava dr Ivana Vuksanović, specijalista opšte medicine.

Ona napominje da imunitet otprilike traje od šest do 12 meseci, što znači da je potrebno da pacijenti svake godine prime vakcinu protiv gripa i to iz dva razloga.

“Prvi je što titar cirkulišućih antitela, to jest zaštitnih antitela u cirkulaciji opada, a drugi je što virus influence podleže stalnim mutacijama, pa se očekuje da će sledeće godine biti neki drugi virus u opticaju”, ističe dr Vuksanović.

Napominje da je vakcina protiv gripa namenjena svim uzrastima. Mogu se vakcinisati i deca starija od šest meseci, kao i pacijenti duboke starosti. “Vakcinu mogu da prime trudnice i dojilje. Nema kliničkih dokaza da je izazvala neželjene efekte na plod ili samu trudnicu”, kaže dr Vuksanović.

“Pravilnikom obavezne i preporučene imunizacije Službenog glasnika Republike Srbije ova vakcinacija je predviđena kao obavezna za sve zdravstvene radnike. Međutim, mogu da se vakcinišu svi koji smatraju da im je vakcina neophodna, koja će im pomoći da što bezbolnije preleže grip. Obuhvaćeni su hronični bolesnici, pacijenti oslabljenog imuniteta koji su pod imunosupresivnom terapijom, malignitetima, dijabetičari, hipertoničari, bukvalno svi”, objašnjava ona.

Glavni tehničar službe za polivalentnu patronažu i službu kućnog lečenja Vladimir Petković, kaže da ova služba nepokretnim ili teško pokretnim pacijentima vakcinu daje i u kućnim uslovima.

“Imamo spisak pacijenata koji su nepokretni ili teško pokretnih zbog bolesti ili starosti, kojima ćemo vakcinu davati u kućnim uslovima, kako bismo im olakšali da ne dolaze ovde, već će naše službe izaći na teren”, kaže Petković.

On napominje da je odziv meštana za primanje vakcine protiv sezonskog gripa dobar.

“Dom zdravlja Gračanica ima spisak redovnih korisnika koji svake godine primaju vakcinu i oni se pozivaju za vakcinaciju. U večini slučajeva su to hronični bolesnici, ali je odziv svakako dobar i iz godine u godinu je sve veći”, kaže on.

I dok ima onih meštana koji znaju da je prevencija od pojave sezonskog gripa upravo vakcinacija, neki pribegavaju da se od gripa štite prirodnim putem, a pojedini ističu i svoju nemarnost.

“Ne vakcinišem se, ali preporučujem pošto je sezona gripa. Pre svega za ugrožene delove populacije, hronične bolesnike, starije ljude i ostale koji su eventualno u riziku da obole od gripa”, kaže Mila Bogićević.

“Do sada se supruga i ja nismo vakcinisali. Malo je to zbog naše nemarnosti, malo zbog straha”, Dimitrije Savić.

“Nisam se vakcinisala protiv sezonskog gripa. Od prehlada se štitimo tako što unosimo puno voća, vitamin, čajeva”, objašnjava Dijana Milkić.

Lekari apeluju na meštane da je vakcinacija jedini pravi način imunizacije.

 Ostale vesti

Omubdsman: Mediji da štite lične podatke obelelih
Institucija Ombudmsana poziva portale koji su objavljivali imena obelelih od koronavirusa i njihove druge podatke da ih uklone sa svojih sajtova, a ostale medije da ih ne objavljuju.
  • 05.04.2020
Udruženje novinara Srbije i njegov ogranak na Kosovu osuđuju postupak portala „Gazeta Sinjali“ koji je objavio spisak sa imenima 210 Srba, Roma i Goranaca iz pet opština sa područja Kosova kojima je naložena izolacija, uključujući i imena osoba koje se leče od koronavirusa, i traže da se ti podaci hitno uklone sa interneta.
  • 04.04.2020
Meštani Gračanice i okolnih sela bez vode
Usled kvara na vodovodnoj mreži, meštani Gračanice, Lapljeg Sela i Preoca ostali su bez vode. Vladica Trajković, direktor odeljenja javnih službi u Opštini Gračanica je u telefonskoj izjavi za RTV Kim kazao da su ekipe na terenu i da se očekuje otklanjanje kvara.
  • 03.04.2020
Do srpskih opština nije stigla međunarodna pomoć
Velika novčana pomoć prethodnih dana stigla je kao podrška Kosovu u borbi protiv koronavirusa. Samo EU je za potrebe Univerzitetskog kliničkog centra u Prištini donirala 5 miliona evra, dok SAD pomažu Kosovo sa 1,1 milion dolara. Istovremeno, novac i drugu pomoć dodeljuju i organizacije UN-a, ali i ambasada Velike Britanije. Zvaničnici u opštinama sa srpskom većinom južno od Ibra, za RTV Kim tvrde da ništa od te pomoći nije stiglo do Srba.
  • 03.04.2020
KM: Bahtiri i Rakić na Ibarskom mostu sa komandantom Kfora
Gradonačelnici Severne i Južne Mitrovice sastali su se sinoć na glavnom mostu sa komandantom Kfor-a, general-majorom Mikeleom Risijem. S obzirom na to da je za deo medija, događaj prethodno bio nenajavljen, nije poznat razlog susreta na mostu, a što je inače do sada bila vrlo retka praksa. 
  • 02.04.2020
Gračanica: Meštani se pridržavaju mera
Od kako je kosovska Vlada donela odluku o zabrani kretanja meštani opštine Gračanica se trude da je poštuju i ne izlaze za vreme policijskog časa. Portparol kosovske policije za region Prištine Baki Keljani kazao je za RTV Kim da je do sada zbog nepoštovanja ove odluke privedeno pet lica. U Gračanici nije bilo privođenja.
  • 02.04.2020