Vesti
Politika

CIK će sutra objaviti rezultate izbora

Portparol CIK-a Valjmir Eljezi rekao je da će konačni rezultati izbora na Kosovu biti objavljeni u četvrtak ukoliko ne bude tužbi stranaka, prenose prištinski mediji.
CIK će sutra objaviti rezultate izbora
Ilustracija (Foto npsm.rs)

Iz kosovske Centralne izborne komisije saopšteno je da će nakon prebrojavanja svih glasova, ukoliko ne bude tužbi stranaka, konačni rezultati izbora održanih 6. oktobra, biti objavljeni u četvrtak, prenose prištinski mediji.

"Zakon o opštim izborima omogućava mogućnost žalbe u roku od 24 sata u vezi sa prebrojavanjem u Centru za brojanje i rezultate. Znajući da je proces prebrojavanja glasačkih listića prema odluci Vrhovnog suda završen u utorak oko ponoći, CIK je dužan da poštuje ovaj zakonski rok", izjavio je portparol CIK-a Valjmir Eljezi.

Na osnovu osnovu trenutnih kalkulacija, očekuje da će "Samoopredeljenje" da dobije ukupno 32 poslanička mesta u kosovskoj skupštini.

Demokratski savez bi imao 29 mesta, Demokratska partija 25, a koalicija ABK-SDP 14 mandata.

Srpska lista ima 10 mesta a ostalih deset osvojili su kandidati drugih manjinskih zajednica.

Međutim u koaliciji NISMA-ANK-SP tvrde da su prešli izborni prag od pet odsto, što bi im donelo osam poslaničkih mesta.Ostale vesti

Lajčak: Radiću na dijalogu Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak je povodom imenovanja na dužnost Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine poručio da očekuje saradnju sa predstavncima Srbije, Prištine, EU, ali i SAD.
  • 03.04.2020
Severna Mitrovica i Zvečan u karantinu
Krizni štabovi opština Severna Mitrovica i Zvečan doneli su na današnjem sastanku odluku o stavljanju pod karantin ove dve opštine, zbog pojave novih slučajeva inficiranih koronavirusom i u cilju zaštite građana, saopštio je nakon sastanka kriznih štabova gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.
  • 03.04.2020
Šef evropske diplomatije Evropske unije Žozep Borel rekao je da će novoimenovani specijalni predstavnik Miroslav Lajčak "umeti da ponovo pokrene dijalog Beograda i Prištine".
  • 03.04.2020
Lajčak zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog BG i PR
Bivši šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak od danas je i zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i ostala pitanja koja se tiču Zapadnog Balkana, saopštilo je Evropsko veće. Predviđeno je da njegov mandat na toj funkciji traje 12 meseci.
  • 03.04.2020
EP: Ukidanje taksi presudno za nastavak dijaloga
Evropski parlament pozdavio je ukidanje prištinskih taksi na robu iz Srbije i BiH i naglasio da je u pitanju važan signal za političku saradnju.
  • 03.04.2020
Stiglo 7 eksperata sa Instituta
Kako bi pomogli u organizovanju zdravstvenog sistema u srpskim sredinama, na Kosovo je sa Instituta "Batut" stiglo je 7 eksperata, saopštio je u današnjem izveštaju direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 02.04.2020