Vesti
Politika

Vučić: "Sa Amerikancima znamo na čemu smo"

Gostujući u emisiji "Upitnik“,emitovanoj sinoć na prvom programu RTS-a, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, između ostalog istakao, da SAD nikada nisu menjale svoj stav o Kosovu i dodao da se sa njima može otvoreno razgovarati.
Vučić:
Vučić (Foto Kim arhiva)

Predsednik Srbije se osvrnuo i na razgovore sa izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom, i naveo da je pred američkim diplomatom rekao da su zapadne zemlje pogazile međunarodno pravo.

SAD nikada nisu menjale svoj stav o Kosovu, primetio je predsednik, ali je istakao da se sa njima može otvoreno razgovarati.

"Sa njima znamo na čemu smo", napomenuo je Vučić.

Ocenio je i da specijalni izaslanik američkog predsednika za Kosovo Ričard Grenel ima fantastičnu energiju i ideju da se podigne ekonomija čitavog Balkana, koja bi mogla da bude osnova za neke buduće ozbiljnije razgovore i dogovore.

Zato mu je, kako kaže, važno da se razgovara i sa Ramom i sa Zaevom, da bi se pravili bolji odnosi u regionu.

Što se tiče mogućnosti da bude organizovana međunarodna konferencija za KiM, predsednik ukazuje da je to moguće samo ako se prethodno postigne rešenje.

Ponovio je da će se razgovori nastaviti kada Priština ukine takse, a da kampanja za povlačenje priznanja može da prestane samo ako prestane kampanja Prištine za priznanje samoproglašene nezavisnosti.Ostale vesti

Lajčak: Radiću na dijalogu Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak je povodom imenovanja na dužnost Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine poručio da očekuje saradnju sa predstavncima Srbije, Prištine, EU, ali i SAD.
  • 03.04.2020
Severna Mitrovica i Zvečan u karantinu
Krizni štabovi opština Severna Mitrovica i Zvečan doneli su na današnjem sastanku odluku o stavljanju pod karantin ove dve opštine, zbog pojave novih slučajeva inficiranih koronavirusom i u cilju zaštite građana, saopštio je nakon sastanka kriznih štabova gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.
  • 03.04.2020
Šef evropske diplomatije Evropske unije Žozep Borel rekao je da će novoimenovani specijalni predstavnik Miroslav Lajčak "umeti da ponovo pokrene dijalog Beograda i Prištine".
  • 03.04.2020
Lajčak zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog BG i PR
Bivši šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak od danas je i zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i ostala pitanja koja se tiču Zapadnog Balkana, saopštilo je Evropsko veće. Predviđeno je da njegov mandat na toj funkciji traje 12 meseci.
  • 03.04.2020
EP: Ukidanje taksi presudno za nastavak dijaloga
Evropski parlament pozdavio je ukidanje prištinskih taksi na robu iz Srbije i BiH i naglasio da je u pitanju važan signal za političku saradnju.
  • 03.04.2020
Stiglo 7 eksperata sa Instituta
Kako bi pomogli u organizovanju zdravstvenog sistema u srpskim sredinama, na Kosovo je sa Instituta "Batut" stiglo je 7 eksperata, saopštio je u današnjem izveštaju direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 02.04.2020