Vesti
Politika

Prebrojani listići dijaspore, najviše glasova za Samoopredeljenje

U Centru za brojanje i rezultate Centralne izborne komisije (CIK) završeno je brojanje glasova dijaspore i najviše glasova je dobilo Samoopredeljenje.
Prebrojani listići dijaspore, najviše glasova za Samoopredeljenje
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Od 2.039 glasova koji su pristigli za prebrojavanje, validna su bila 1.992 glasača listića.

Najviše glasova i u ovom brojanju je dobilo Samoopredeljenje koje ima 1.154 glasa, slede Demokratski savez Kosova (DSK) sa 395 i Demokratska partija Kosova (DPK) sa 276 glasa.

Koalicija Alijansa za budućnost Kosova (ABK) i Socijaldemokratska partija Kosova (SDPK) dobila je 79 glasova, a koalicija Socijaldemokratska inicijativa (SDIK), Alijansa novo Kosovo (ANK) i Partija pravde (PP) dobila je 26 glasova.

Vrhovni sud Kosova prihvatio je žalbu pokreta Samoopredeljenje za ponovno brojanje glasova dijaspore pristiglih u 1.806 paketa.

Brojanjem svih glasačkih listića pristiglih sa zakašnjenjem iz dijaspore stvoreni su uslovi da danas CIK objavi konačne rezultate izbora.

Posle proglašavanja konačnih rezultata politički entiteti koji su učestvovali na prevremenim parlamentarnim izborima, a nezadovoljni su rezultatima, imaju pravo žalbe Izbornom panelu za žalbe i predstavke (IPŽP).

Ako su nezadovoljne odlukama IPŽP oni se mogu žaliti Vrhovnom sudu Kosova, dok je najviša instanca za žalbe Ustavni sud Kosova.

Prema do sada poznatim rezultatima najviše glasova je dobilo Samoopredeljenje, sledi DSK, na trećem mestu je DPK, dok je četvrta koalicija ABK i SDPK. Prema ovim rezultatima, koalicija SDIK, ANK i PP nisu prešle izborni prag.Ostale vesti

Engel: SAD doprinele krizi u Prištini
Američki kongresmen i jedan od najuticajnijih albanskih lobista u Vašingtonu Eliot Engel saglasan je da postoji više razloga zbog kojih Priština treba da ukine takse na srpske i proizvode iz BiH, ali smatra da su SAD ekonomskim sankcijama zbog neukidanje te mere doprinele političkoj krizi na Kosovu.
  • 28.03.2020
Promenjena odluka Vlade: Zabrana kretanja od 17 do 6h
Vlada Kosova izmenila je prethodno donetu odluku o zabrani kretanja, pa je od noćas stupila na snagu nova zabrana kretanja za građane i privatne automobile od 17 do 6 časova ujutru.
  • 28.03.2020
Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel kaže da pitanje razmene teritorija nikada nije pomenuto u njegovom prisustvu i dodao da za njega lično to nije dobra opcija, prenosi Gazeta ekspres.
  • 28.03.2020
Lajčak specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan
Miroslav Lajčak je potvrđen za specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog između Srbije i Kosova te Zapadni Balkan.
  • 27.03.2020
Dogovor!?: Kovidno vreme i političko nevreme
Predsednik Kosova Hašim Tači je uveren da će se padom Kurtijeve vlade ubrzati proces postizanja trajnog rešenja za Kosovo, složili se u emisiji „Dogovor!?“ novinarka Violeta Oroši i politikolog Aljbinot Maljoku sa kojima je, umesto u studiju, autorka Zorica Vorgučić razgovarala putem Skajpa.
  • 27.03.2020
Američka administracija opredeljena je da sarađuje sa bilo kojom vladom Kosova koja bude formirana kroz ustavni proces, navodi se u zajedničkom saopštenju za medije specijalnog izaslanika Ričarda Grenela, ambasadora Filipa Kosneta i specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan Metjua Palmera.
  • 26.03.2020