Kancelarija za KiM donirala mašine poljoprivrednicima u Leposaviću

Poljoprivrednicima u opštini Leposavić podeljena su podsticajna sredstava za podršku razvoju njihove delatnosti. Mašine su donacija iz programa Kancelarije za KiM za razvoj poljoprivrede na Kosovu za 2018. i 2019. godinu.

Podeli ovaj članak sa:
 • Leposavić (Foto arhiva Kim)

Dvadeset devet poljoprivrednih domaćinstava dobilo je opremu za navodnjavanje, trimere, motokultivatore, traktorske freze, plugove, tanjirače, balirke.

"Radili smo primitivno, ručno, mehanizacija je bila zastarela, mnogo nam znači kad dobijemo novu mašinu", kaže Nenad Vukadinović iz Drenova.

Čedomir Grujović iz Sočanice kaže da ima 4,5 hektara zemlje, penzioner je, obrađuje bašte i voćnjake.

U Leposaviću se gotovo svako domaćinstvo bavi poljoprivredom.

"U poslednje vreme imamo ozbiljnije poljoprivredne proizvođače i verujem da ćemo taj trend nastaviti i ubuduće", kaže Zoran Todić, predsednik opštine Leposavić, i dodaje da od poljoprivrede može da se živi.

Vlada Srbije je za pomoć privrednicima na Kosovu odobrila 350 projekata vrednih sedam milijardi dinara.

"Očekujemo da se taj deo završi 2019. a deo 2012. Smatramo da će podići mogućnost ljudi na KiM da svojim radim uspeju da proizvedu proizvode koji mogu da se plasiraju kako ovde tako i širom regiona", kaže Zoran Bojović, pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Programom pomoći poljoprivrednicima samo u opštini Leposavić Kancelarija za Kosovo i Metohiju je prošle godine izdvojila dvadeset, a ove godine petnaest miliona dinara.

Ostale vesti

 • Energetska zajednica upozorava zapadni Balkan na štetne gasove iz termoelektrana

  Energetska zajednica upozorava zapadni Balkan na štetne gasove iz termoelektrana

  Energetska zajednica jugoistočne Evrope, koju čini 19 država-članica Evropske unije kao i države zapadnog Balkana i Ukrajina i Moldavija, upozorila je u svom izveštaju da Kosovo, BiH i Severna Makedonija nisu ispoštovali ograničenja emisije štetnih materija utvrđena u nacionalnim planovima (NERP) za barem jedan od tri zagađivača iz termoelektrana, odnosno za okside azota, sumpor dioksid i prašinu.

 • U Lapljem Selu diskusija o zagađenosti Gračanke

  U Lapljem Selu diskusija o zagađenosti Gračanke

  U Domu kulture u Lapljem Selu sutra će biti održana otvorena diskusija o zagađenosti reke Gračanke. Kako je najavljeno na njoj bi trebalo da učestvuju ministar za zaštitu životne sredine, gradonačelnici Gračanice i Prištine, meštani, predstavnici civilnog društva i međunarodne zajednice.

 • Potrebna pomoć porodici Radić

  Potrebna pomoć porodici Radić

  Nebojša Radić i njegovi sinovi Darko, Dejan i Nemanja žive u lošim socijalnim uslovima u Klokotu. Ovaj samohrani otac, prevremeno penzionisani policajac, pokušava da decu izvede na put ali mu je u tome potrebna pomoć.

 • Konferencija o stavovima srpske zajednice o ključnim pitanjima

  Konferencija o stavovima srpske zajednice o ključnim pitanjima

  U Kosovskoj Mitrovici sutra će biti predstavljeno istraživanje pod nazivom „Analiza trendova 2019. godine“ koje su zajedno sproveli NVO Aktiv i RTV Kim. Istovremeno će biti održana konferencija na kojoj će učesnici preneti stavove srpske zajednice i ukazati na probleme u društvu.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane