Vesti
Politika

Poseta Palmera Beogradu i Prištni (Ne)postizanje trajnog rešenja

Poseta Metjua Palmera Begradu i Prištini nema za cilj postizanje konačnog rešenja, tvrdi predsednica Evropskog pokreta Srba sa KiM Rada Trajković. Sa druge strane, profesor Ustavnog prava na prištinskom univerzitetu Mazlum Baraliu smatra da je zaintresovanost SAD za Zapadni balkan „koncentrisana na odnose i zadnju fazu dijaloga Beograda i Prištine“.
Poseta Palmera Beogradu i Prištni (Ne)postizanje trajnog rešenja
Metju Palmer (Foto Kim)

Predsednica Evropskog pokreta Srba sa KiM Rada Trajković rela je za RTV Kim da poseta zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalnog predstavnika SAD za Zapadni Balkan Metjua Palmera Beogradu i Prištini nije postizanje konačnog rešenja „nego da je cilj američke administracije da prostor bivše Jugoslavije bude pod uticajem Nato-a“.

„U tom smisli ukoliko Beograd bude sklon svojim izletima, kao što gospodin Vučić jeste sklon koketirenjem sa ruskim faktorom, i sada priča o S-400, koji suštinski ne znači jačanje srpske odbrambene moći, nego strateški jačanje Ruskog faktora u Srbiji, ili direktnije kompromitaciju i umanjenje snage Nato-a na ovom prostoru, što za Ameriku i njihovu administraciju predstavlja veliki problem, te je zbog toga i održan sastanak Palmera sa ambasadorima regiona u Skoplju“, rekla je Trajkovićeva.

Profesor Ustavnog prava na prištinskom univerzitetu Mazlum Baraliu kaže da je očigledno da je u poslednje vreme administracija Donalda Trapma veoma zainteresovana za Zapadni Balkan.

„To pitanje je geopolitički strateško da parira političkom prodoru i uticaju Rusije na Balkan i ta zaintresovanost je više koncentrisana na odnose i zadnju fazu dijaloga Beograda i Prištine. Očigledno je da ima češćih poseta vrlo važnih službenih osoba Vašingtona i pogotovu zadnji potez vlade SAD da imenuje dva izaslanika za ovo pitanje, ukazuje na veliku zainteresovanost Vašingtona“, kazao je Baraliu.

Povodom izjave Metjua Palmera u Beogradu da Srpska lista ima pravo da bude predstavljena u vladi Kosova, Rada Trajković je kazala da poštuje izjavu Palmera, ali i napomenula da „dok se Srpska lista ne odvoji od Milana Radojčića kao takva neće biti prihvatljiva za vladu Aljbina Kurtija“.

„Gospodin Kurti kao najozbiljniji kandidat za premijera kosovske vlade označio je kao prvi prioritet borbu poriv kriminala, a podpredsednik Srpske liste Milan Radojčić je čovek sa poternice koji je osumnjičen za oranizovanje i učestvovanje u ubistvu Olivera Ivanovića. Srpska lista se nije ogradila od Radojčića i samim tim sebe je dovela u poziciju da kao takva je ne prihvatljiva za vladu i ono o čemu Kurti govori“, istakla je Rada Trajković.Ostale vesti

Engel: SAD doprinele krizi u Prištini
Američki kongresmen i jedan od najuticajnijih albanskih lobista u Vašingtonu Eliot Engel saglasan je da postoji više razloga zbog kojih Priština treba da ukine takse na srpske i proizvode iz BiH, ali smatra da su SAD ekonomskim sankcijama zbog neukidanje te mere doprinele političkoj krizi na Kosovu.
  • 28.03.2020
Promenjena odluka Vlade: Zabrana kretanja od 17 do 6h
Vlada Kosova izmenila je prethodno donetu odluku o zabrani kretanja, pa je od noćas stupila na snagu nova zabrana kretanja za građane i privatne automobile od 17 do 6 časova ujutru.
  • 28.03.2020
Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel kaže da pitanje razmene teritorija nikada nije pomenuto u njegovom prisustvu i dodao da za njega lično to nije dobra opcija, prenosi Gazeta ekspres.
  • 28.03.2020
Lajčak specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan
Miroslav Lajčak je potvrđen za specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog između Srbije i Kosova te Zapadni Balkan.
  • 27.03.2020
Dogovor!?: Kovidno vreme i političko nevreme
Predsednik Kosova Hašim Tači je uveren da će se padom Kurtijeve vlade ubrzati proces postizanja trajnog rešenja za Kosovo, složili se u emisiji „Dogovor!?“ novinarka Violeta Oroši i politikolog Aljbinot Maljoku sa kojima je, umesto u studiju, autorka Zorica Vorgučić razgovarala putem Skajpa.
  • 27.03.2020
Američka administracija opredeljena je da sarađuje sa bilo kojom vladom Kosova koja bude formirana kroz ustavni proces, navodi se u zajedničkom saopštenju za medije specijalnog izaslanika Ričarda Grenela, ambasadora Filipa Kosneta i specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan Metjua Palmera.
  • 26.03.2020