Vesti
Politika

Kazne za nepoštovanje Zakona o pristupu javnim dokumentima

Novim odredbama Zakona o pristupu javnim dokumentima, predviđena je kazna od tri do 10 hiljada evra za institucije koje se istih ne pridržavaju.
Kazne za nepoštovanje Zakona o pristupu javnim dokumentima
Sa današnje debate (Foto Radio Kontakt Plus)

To je rečeno na današnjoj diskusiji, održanoj u Severnoj Mitrovici, u organizaciji Misije OEBS na Kosovu, a na kojoj su učestvovali predstavnici medija, civilnog društva i lokalnih samouprava sa severa Kosova.

Na diskusiji je istaknuto da Agenciju za zaštitu ličnih podataka, sada po novim odredbama zamenjuje Agencija za privatnost i informisanje čija je nadležnost da primenjuje Zakon o zaštiti ličnih podataka i Zakon o pristupu javnim dokumentima. Pomenuta agencija je takođe zadužena za praćenje primene ova dva zakona, ali i za izricanje kaznenih mera, ispred koje će nastupati poverenik za pristup javnim dokumentima, a koji će uskoro biti imenovan. Poverenik ima pravo da izrekne novčane kazne u rasponu od tri do 10 hiljada evra institucijama koje zakonom propisano ne poštuju.

Na današnjoj diskusiji je ukazano da ukoliko građanin koji je zatražio dokument od javnog značaja nije naišao na pozitivan odgovor određene institucije, ima pravo da se obrati Agenciji za privatnost i informisanje, koja ima ovlašćenja da na upravnom, odnosno administrativnom nivou donosi konačne odluke.

Ukoliko ni tada građanin ne bude bio zadovoljan ishodom, naredna adresa na koju može uputiti žalbu je sud.

Takođe, agencija je odgovorna za sadržaj veb stranica javnih institucija. Zadužena je i za promovisanje programa obuke, ne samo za javne zvaničnike, nego i za organizacije civilnog društva kroz seminare, konferencije i druge vidove obuka. Agencija je još u obavezi da izradi jasna uputstva za primenu ovog zakona u praksi, kako za javnost, tako i za institucije.

U cilju što efikasnije primene ovih zakona, na današnjoj diskusiji preporučeno je da javni službenici treba da prođu kroz obuku, u cilju upoznavanja novih izmena zakona. Naglašena je potreba da organizacije civilnog društva uspostave platformu kako bi pružile podršku opštinama u povećanju transparentnosti. Istaknuto je i da treba dati vremena lokalnim samoupravama da zažive, a građanima da povrate poverenje u institucije.

Zakon o pristupu javnim dokumentima je kreiran po modelu koji se primenjuje u Sloveniji, a dopunjen je juna meseca ove godine.

Inače, opštine na severu Kosova nemaju službenike za javno informisanje.Ostale vesti

Lajčak: Radiću na dijalogu Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak je povodom imenovanja na dužnost Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine poručio da očekuje saradnju sa predstavncima Srbije, Prištine, EU, ali i SAD.
  • 03.04.2020
Severna Mitrovica i Zvečan u karantinu
Krizni štabovi opština Severna Mitrovica i Zvečan doneli su na današnjem sastanku odluku o stavljanju pod karantin ove dve opštine, zbog pojave novih slučajeva inficiranih koronavirusom i u cilju zaštite građana, saopštio je nakon sastanka kriznih štabova gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.
  • 03.04.2020
Šef evropske diplomatije Evropske unije Žozep Borel rekao je da će novoimenovani specijalni predstavnik Miroslav Lajčak "umeti da ponovo pokrene dijalog Beograda i Prištine".
  • 03.04.2020
Lajčak zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog BG i PR
Bivši šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak od danas je i zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i ostala pitanja koja se tiču Zapadnog Balkana, saopštilo je Evropsko veće. Predviđeno je da njegov mandat na toj funkciji traje 12 meseci.
  • 03.04.2020
EP: Ukidanje taksi presudno za nastavak dijaloga
Evropski parlament pozdavio je ukidanje prištinskih taksi na robu iz Srbije i BiH i naglasio da je u pitanju važan signal za političku saradnju.
  • 03.04.2020
Stiglo 7 eksperata sa Instituta
Kako bi pomogli u organizovanju zdravstvenog sistema u srpskim sredinama, na Kosovo je sa Instituta "Batut" stiglo je 7 eksperata, saopštio je u današnjem izveštaju direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 02.04.2020