Vesti
Društvo

Protest zbog zagađenja Gračanke

Učenički parlament "Gimnazije Priština", u Lapljem Selu, organizovaće danas protestni skup zbog ugroženosti reke Gračanke.
Protest zbog zagađenja Gračanke
Gračanka (Foto Kim)

Naime, meštani Lapljeg Sela poslednjih godina suočavaju se sa nesnosnim smradom iz reke. Uprkos brojnim apelima meštana upućenih predstavnicima lokalne i centralne vlasti ovaj problem još uvek nije rešen.

Predstavnici Opštine Gračanica nedavno su obećali da će odvajanjem sredstava iz budžeta pokušati da reše pitanje smrada koji dolazi iz ove reke.

Današnji protestni skup "Imam pravo da dišem zdravo!" organizuje se povodom Svetskog dana čistog vazduha.

Skup će se održati u 11:00, u Lapljem Selu, preko puta motela Vožd.Ostale vesti

Omubdsman: Mediji da štite lične podatke obelelih
Institucija Ombudmsan poziva portale koji su objavljivali imena obelelih od koronavirusa i druge njihove podatke da ih uklone sa svojih sajtova, a da ih drugi mediji ne objavljuju.
  • 05.04.2020
Udruženje novinara Srbije i njegov ogranak na Kosovu osuđuju postupak portala „Gazeta Sinjali“ koji je objavio spisak sa imenima 210 Srba, Roma i Goranaca iz pet opština sa područja Kosova kojima je naložena izolacija, uključujući i imena osoba koje se leče od koronavirusa, i traže da se ti podaci hitno uklone sa interneta.
  • 04.04.2020
Meštani Gračanice i okolnih sela bez vode
Usled kvara na vodovodnoj mreži, meštani Gračanice, Lapljeg Sela i Preoca ostali su bez vode. Vladica Trajković, direktor odeljenja javnih službi u Opštini Gračanica je u telefonskoj izjavi za RTV Kim kazao da su ekipe na terenu i da se očekuje otklanjanje kvara.
  • 03.04.2020
Do srpskih opština nije stigla međunarodna pomoć
Velika novčana pomoć prethodnih dana stigla je kao podrška Kosovu u borbi protiv koronavirusa. Samo EU je za potrebe Univerzitetskog kliničkog centra u Prištini donirala 5 miliona evra, dok SAD pomažu Kosovo sa 1,1 milion dolara. Istovremeno, novac i drugu pomoć dodeljuju i organizacije UN-a, ali i ambasada Velike Britanije. Zvaničnici u opštinama sa srpskom većinom južno od Ibra, za RTV Kim tvrde da ništa od te pomoći nije stiglo do Srba.
  • 03.04.2020
KM: Bahtiri i Rakić na Ibarskom mostu sa komandantom Kfora
Gradonačelnici Severne i Južne Mitrovice sastali su se sinoć na glavnom mostu sa komandantom Kfor-a, general-majorom Mikeleom Risijem. S obzirom na to da je za deo medija, događaj prethodno bio nenajavljen, nije poznat razlog susreta na mostu, a što je inače do sada bila vrlo retka praksa. 
  • 02.04.2020
Gračanica: Meštani se pridržavaju mera
Od kako je kosovska Vlada donela odluku o zabrani kretanja meštani opštine Gračanica se trude da je poštuju i ne izlaze za vreme policijskog časa. Portparol kosovske policije za region Prištine Baki Keljani kazao je za RTV Kim da je do sada zbog nepoštovanja ove odluke privedeno pet lica. U Gračanici nije bilo privođenja.
  • 02.04.2020