Vesti
Religija

Deca iz Velike Hoče u Livnu dočekala Časni krst iz Jerusalima

Sedmoro dece iz Velike Hoče prisustvovalo je danas svetoj arhijerejskoj liturgiji u Crkvi Uspenja presvete Bogorodice u Livnu, saopšteno je iz Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji.
Deca iz Velike Hoče u Livnu dočekala Časni krst iz Jerusalima
Deca dočekuju Časni krst (Foto Odbor za pomoć KiM)

Liturgiju je služio episkop bihaćko-petrovački Sergije, a njome je dočekan Časni krst iz Jerusalima, poklon SPC i srpskog patrijarha ovom hramu.

Deca iz Velike Hoče i njihovih pet pratilaca prisustvovali su ovom prazniku u organizaciji Odbora za pomoć.

„Danas se čuo dečiji glas i kosovske pesme u Livnu u kome sada možete Srbe na prste prebrojati, a bilo ih je nekada puno više. Pesme koje povezuje ista srpska sudbina, muke, stradanja ali i poštovanja krsta i želje da se čuje duh pravoslavlja“, poručio je danas predsednik Odbora, Milorad Arlov.

Odbor za pomoć Kosovu i Metohiji godinama se bavi humanitarnim radom i sprovodi brojne projekte povezivanja dece iz Republike Srpske i sa Kosova. Trenutno rade i na prikupljanju sredstava za izgradnju dnevnog centra za decu sa posebnim potrebama „Podrži me“ i pozivaju sve, koji to mogu i žele, da pomognu završetak izgradnje ovog objekta.Ostale vesti

Peć: Posle 40 godina litija sa ikonom čudotvorne Bogorodice
Na četvrtu nedelju Velikog Časnog posta, kada se sveta, saborna i apostolska Crkva molitveno seća Svetog prepodobnog oca Jovana Lestvičnika, u drevnoj srpskoj Pećkoj Patrijaršiji služena je praznična liturgija.
  • 04.04.2020
SPC: Stariji do 65 godina da se uzdrže od dolaska u hramove
Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopšto je da Crkva neće prekidati služenje liturgije, niti prestati da pričešćuje vernike, "jer je to stvar oko koje se ne može raspravljati" i najavio da će se u hramovima u toku bogosluženja nalaziti sveštenik sa đakonom, pojcima i crkvenjakom.
  • 28.03.2020
Patrijarh Irinej pozvao sveštenike da poštuju odluku o okupljanju
Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej naložio je sveštenstvu Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke "da se sav bogoslužbeni i parohijski život saobrazi odlukama Vlade Srbije o zabrani okupljanja više od petoro lica na jednom mestu".
  • 21.03.2020
Gračanica: Hristos je u litijama u Crnoj Gori
U prepunoj crkvi novoosnovanog Manastira Svetog Dimitrija u Sušici proslavljena je Nedelja pravoslavlja. Besedići na liturgiji sveštenik Savo Šmigić je naglasio da se Crkva Hristova vekovima borila za čistotu vere da bi ljudi, kroz čistu veru, koja ih je učila čistoti obraza i čistoj duši našli i lično spasenje.
  • 08.03.2020
Danas počinje Veliki post
Veliki ili Uskršnji post počinje danas i završava se na Uskrs koji ove godine pada 19. aprila.
  • 02.03.2020
Amfilohije: Nek Vučić da svaki dinar za Kosovo
Komentarišući predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da će Srbija pomoći da se plati poreski dug koji vlasti Crne Gore traže od SPC, da je od srca zahvalan, ali da ga moli da svaki dinar koji Srbija može da odvoji ode na Kosovo.
  • 24.02.2020