Vesti
Politika

Simić: Dobro je da je Palmer čuo i šta Srbi misle

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić kaže da Metju Palmer smatra da vlada u Prištini ne može biti formirana, a da predstavnici Srpske liste ne budu deo nje. Kaže da je dobro što su se videli sa američkim izaslanikom i da je čuo šta zaista misle Srbi na Kosovu, a ne šta misle oni koji su poželjni za sagovornike u Prištini.
Simić: Dobro je da je Palmer čuo i šta Srbi misle
Igor Simić (Foto arhiva Kim)

Delegacija Srpske liste razgovarala je u petak sa specijalnim američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom.

Potpredsednik "Srpske liste" Igor Simić rekao je da je to bio iskren razgovor u kojem se nisu saglasili sa nekim stavovima, ali ono oko čega su se saglasili jeste to da Vlada u Prištini treba bude što pre formirana.

"Ta vlada mora poštovati propise na Kosovu i Metohiji, što znači da poštuje legitimne predstavnike srpske zajednice, a ono što nas je iznenadilio jeste susret Palmera sa ljudima koji nisu dobili poverenje Srba na prostoru KiM", rekao je Simić, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Ističe da je dobro što su se videli da Palmer čuje šta stvarno misle Srbi na Kosovu, a ne šta misle oni koji su poželjni za sagovornike u Prištini.

Prema njegovim rečima, odugovlačenja sa proglašenjem izbornih rezultata usporava formiranje vlade u Prištini.

S drue strane, kako kaže, pokušaj da se izbegne Srpska lista predstavnja kršenje svih propisa i oponira sve ono što Aljbin Kurti i drugi govore, a a to je vladavina prava.

Simić kaže da je Palmer rekao da vlada u Prištini ne može biti formirana, a da predstavnici Srpske liste ne budu deo nje.

Prema rečima potpredsednika Srpske liste, pre svega treba ukinuti takse na robu iz centralne Srbije i BiH i otvoriti put dijalogu.

"S druge strane postoji bojazan da će ovaj proces otići u nedogled i to smo mu rekli, pre svega zbog nespremnostio albanskih političara da uđu u proces formiranja institucija i uđu u dijalog u nameri da dođe do kompromisa i do rešenja problema između Srba i Albanaca, odnosno Beograda i Prištine", rekao je Simić.

Komentarišući to što je Plamer rekao da će u budućoj vladi biti mesta i Srbe koji nisu prošli na izborima, Simić kaže da odgovor na to pitanje treba da da sam Palmer.

"Srbi su na to pitanje odgovor dali 6. oktobra, dajući im svega par stotina glasova u odnosu na 57.000 koliko je doboila Srpska lista", rekao je Simić.

"Postavlja se pitanje koliki kredibilitet u zajednici imaju takvi ljudi i za koju svrhu se promovišu takve političke pratije", zaključio je Simić.Ostale vesti

Lajčak: Radiću na dijalogu Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak je povodom imenovanja na dužnost Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine poručio da očekuje saradnju sa predstavncima Srbije, Prištine, EU, ali i SAD.
  • 03.04.2020
Severna Mitrovica i Zvečan u karantinu
Krizni štabovi opština Severna Mitrovica i Zvečan doneli su na današnjem sastanku odluku o stavljanju pod karantin ove dve opštine, zbog pojave novih slučajeva inficiranih koronavirusom i u cilju zaštite građana, saopštio je nakon sastanka kriznih štabova gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.
  • 03.04.2020
Šef evropske diplomatije Evropske unije Žozep Borel rekao je da će novoimenovani specijalni predstavnik Miroslav Lajčak "umeti da ponovo pokrene dijalog Beograda i Prištine".
  • 03.04.2020
Lajčak zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog BG i PR
Bivši šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak od danas je i zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i ostala pitanja koja se tiču Zapadnog Balkana, saopštilo je Evropsko veće. Predviđeno je da njegov mandat na toj funkciji traje 12 meseci.
  • 03.04.2020
EP: Ukidanje taksi presudno za nastavak dijaloga
Evropski parlament pozdavio je ukidanje prištinskih taksi na robu iz Srbije i BiH i naglasio da je u pitanju važan signal za političku saradnju.
  • 03.04.2020
Stiglo 7 eksperata sa Instituta
Kako bi pomogli u organizovanju zdravstvenog sistema u srpskim sredinama, na Kosovo je sa Instituta "Batut" stiglo je 7 eksperata, saopštio je u današnjem izveštaju direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 02.04.2020