Vesti
Politika

"Kosovo se nikada neće uplašiti i Srbija nikada neće diktirati"

Ambasadorka Kosova u SAD, Vljora Čitaku, je na sednici SB UN u Njujorku izjavila da je Kosovo spremo za dijalog sa Srbijom, da je to nekoliko puta ponovio i kandidat za premijera i pobednik kosovskih izbora Aljbin Kurti, ali je istovremeno zatražila "ozbiljan pristup" zvaničnog Beograda dijalogu i ostvarivanju sporazuma.
Vljora Čitaku (FoNet/TV FoNet)

"Kosovo se nikada neće uplašiti i Srbija nikada neće diktirati", rekla je ona na sednici tokom koje je razmotren novi, četvoromesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Misije UN na Kosovu (Unmik).

Pomenula je akcije Srbije za ometanje prijema Kosova u Interpol, ističući da će se zvanična Priština sledeće godine ponovo prijaviti za članstvo u toj međunarodnoj organizaciji. Odgovarajući na primedbu ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića o lideru Samoopredelenja i najverovatnijem budućem premijeru Kosova, Aljbinu Kurtiju, Čitaku je rekla da Savet bezbednosti "nije sud za političare".

"Tačno je da je Kurti pobedio na izborima na Kosovu. Jasno je nekoliko puta rekao da je za dijalog. Drago mi je što moj kolega iz Srbije brani zastavu Kosova. Zastava Kosova uvek će ostati u kabinetu premijera Kosova", rekla je Čitaku, odgovarajući tako na konstataciju Dačića da Kurti ne priznaje zastavu Kosova, jer u kancelariji ima albansku.

"Podsećam vas da je Kurti bio politički zatvorenik u Srbiji, dok je Dačić bio ministar", rekla je ona.

Govoreći o privođenju dvojice zaposlenih u UNMIK-u tokom policijske akcije na severu Kosova, Čitaku je rekla da se kosovska policija ponašala profesionalno tokom hapšenja jednog ruskog zvaničnika UNMIK-a, koji je "dobrovoljno postao štit za srpske kriminalne bande na severu i sprečio kosovske državne vlasti da izvršavaju svoj zadatak".

"Šta bi se desilo da bilo ko od nas ovde spreči policijsku operaciju protiv kriminalaca u Njujorku, Berlinu, Moskvi, Parizu..?", pitala je Čitaku i navela da je ta policijska akcija snimljena i predstavljena javnosti u celini.

Snimci pokazuju da su zvaničnici UNMIK-a odbili saradnju s policijom i da pokažu identifikaciona dokument, rekla je ona. Čitaku je ponovila da je "Kosovo nezavisna i suverena država i to će biti zauvek".

Govoreći o oktobarskim prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu, ocenila je da su bili "fer i demokratski". Spomenula je "strah i zastrašivanje srpske zajednice na Kosovu od strane sunarodnika i zvaničnog Beograda, koji je od njih tražio da glasaju za Srpsku listu na izborima 6. oktobra" i optužila srpsku vladu da "nastavlja da koristi instrumente zastrašivanja Srba", ne samo tokom izbora, već i kada se radi o srpskim pripadnicima Kosovskih bezbednosnih snaga koje srpske vlasti zaustavljaju na granici.

Čitaku je tvrdnju srpske strane da je 200.000 Srba pobeglo s Kosova, ocenila kao "lažnu" i ponovo iznela tvrdnju da se glavni osumnjičeni za ubistvo političara Olivera Ivanovića "i dalje krije u Srbiji".

Ističući da je Kosovo je već "dokazalo svoju sposobnost da se pokaže kao faktor stabilnosti", pozdravila je atentat američke vojske na vođu Islamske države Al Bagdadija, dodavši da i "Kosovo kao država doprinosi borbi protiv terorizma".

"Ponosna sam na svoju prošlost kao kosovska Albanka. Nisam sigurna da to možete da kažete o sebi gospodinu Dačiću", rekla je kosovska ambasadorka u Vašingtonu Vlora Čitaku, obraćajući se ministru spoljnih poslova Srbije.Ostale vesti

Vanredna sednica kosovske Skupštine u utorak
Kosovska Skupština održaće u utorak, 14.aprila, u 11 sati vanredno zasedanje, koje je sazvala Demokratska partija Kosova (DPK), dok će predsedništvo zasedati u petak, 10.aprila.
  • 08.04.2020
Kurti i Lajčak za nastavak dijaloga BG i PR
Kosovski premijer u ostavci Aljbin Kurti i izaslanik EU Miroslav Lajčak izrazili su spemnost za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, istakavši da vreme borbe protiv koronavirusa treba iskoristiti kako bi se što bolje pripremili za predstojeći proces.
  • 08.04.2020
Tači: Kurti je prekršio Ustav, to je potvrđeno

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da je premijer u ostavci Aljbin Kurti ozbiljno prekršio Ustav Kosova.

  • 08.04.2020
Novoimenovani direktor Kancelarije za pitanja zajednica pri kancelariji premijera Kosova Nenad Rašić izjavio je za Radio Kosovo 2 da je borba protiv koronavirusa trenutno glavni prioritet na Kosovu, izazov koji može i da ujedini Albance i Srbe u toj borbi.
  • 07.04.2020
Tači tužio Bahtirija
Predsednik Kosova, Hašim Tači, podneo je kosovskom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Južne Mitrovice Agima Bahtirija zbog, kako je naveo, direktnih pretnji predsedniku Кosova.
  • 06.04.2020
Lajčak počinje konsultacije o dijalogu BG i PR
Miroslav Lajčak ove nedelje počinje sa konsultacijama fokusiranim na dijalog Beograda i Prištine, izjavio je u Briselu portparol Evropske službe za spoljne poslove Peter Stano.
  • 06.04.2020