Vesti
Društvo

I u Mitrovici počelo potpisivanje peticije protiv izgradnje MHE

Peticija prikupljanja dovoljnog broja potpisa (deset hiljada) u cilju regulisanja dalje izgradnje mini-hidroelektrana, kako u opštini Štrpce tako i širom Kosova, počela je juče u Prištini, a od jutros štand i volonteri sa istim ciljem nalaze se u centru Severne Mitrovice.
I u Mitrovici počelo potpisivanje peticije protiv izgradnje MHE
Štand za prikupljanje peticije protiv izgradnje MHE (Foto Kontakt)

Akciju je pokrenula Kosovska fondacija za otvoreno društvo (KFOS), u saradnji sa nekoliko organizacija civilnog društva.

Izvršni direktor NVO “Aktiv” Miodrag Milićević, kaže da je cilj peticije očuvanje životne sredine i izrada sveobuhvatne studije, koja će odrediti kako i na koji način se treba tretirati ovo pitanje.

„Cilj peticije je da se prikupi dovoljan broj potpisa koji će u Skupštini Kosova pokrenuti neku širu akciju, koja bi trebalo da rezultira konkretnim zakonskim rešenjima, jer smo svedoci da se u brojnim sredinama širom Kosova krše postojeći zakoni i da se određeni investitori pojavljuju i prijavljuju sa nekompletnom dokumentacijom, ozbiljno narušavajući postojeći ekosistem i sa tendencijom zagađenja pijaće vode, konkretno u slučaju opštine Štrpce,“ - kaže Milićević.

On dodaje, da će štandovi sa volonterima biti na raspolaganju građanima u sve četiri opštine na severu Kosova u narednih 7-10 dana, gde će zainteresovani biti u prilici da svojim potpisom doprinesu regulisanju ovog gorućeg pitanja u kosovskoj Skupštini.

„Očekujemo da prikupimo dovoljan broj potpisa kako bi se ovo adekvatno rešilo, da se uvede moratorijum na dalju izgradnju i narušavanje ekosistema i isto tako da se izradi sveobuhvatna studija koja će odrediti dalji put kako i na koji način se treba tretirati ovo pitanje,“ - dodaje Milićević.

Sa problemom izgradnje mini-hidroelektrane meštani opštine Štrpce bore se od 2015. godine kada su počeli radovi u selu Donja Bitinja.

U toj opštini kompanija “Matkos grup” počela je izgradnju pet mini-hidroelektrana, pored radova u Donjoj Bitinji i na lokaciji Obe reke, nedavno su otpočeli radovi i unutar Nacionalnog parka Šar-planine.

Od nedavno sa istim problemom se suočavaju i građani u regionu Peći i Dečana.

 Ostale vesti

U Kuzminu se ponovo izlila reka Drenica
U Kuzminu, mestu pored Kosova Polja, reka Drenica se ponovo izlila i preti da poplavi domaćinstva koja su početkom januara već bila zahvaćena vodom.
  • 26.01.2021
Odbor za pomoć KiM obezbedio paketiće za mališane u Osojanu
Svetosavski paketići, koje je obezbedio Odbor za pomoć Kosovu i Metohiji, biće podeljeni sutra, na dan Svetog Save, deci predškolskog i školskog uzrasta OŠ “Radoš Tošić” u Osojanu u opštini Istok.
  • 26.01.2021
Još uvek se procenjuje šteta od poplava
Usled obilnih padavina koje su pre dve nedelje prouzrokovale poplave, šteta u domaćinstvima još uvek nije procenjena, dok je privreda na teritoriji opštine Gračanica pretrpela štetu od 2,5 miliona evra, rekao je na sednici Odbora za zajednice direktor Odeljenja javnih službi Vladica Trajković. Predstavnici Srba u institucijama obećavaju pomoć poplavljenim područjima. 
  • 26.01.2021
Zvečan: Prikupljeno 197.000 dinara za lečenje Darije i Nataše
Na humanitarnom bazaru održanom u Zvečanu u cilju prikupljanja sredstava za lečenje Darije Antović iz Zvečana i Nataše Stojanović iz sela Bosce u opštini Kosovska Kamenica, sakupljeno je 197.000 dinara.
  • 26.01.2021
Zvečan: Bazar za Darijino i Natašino srećno i bezbrižno detinjstvo
Humanitarni bazar sa ciljem prikupljanja sredstava za lečenje Darije Antović i Nataše Stojanović održan je danas na platou ispred Pošte u Zvečanu.
  • 25.01.2021
Na Kosovu manje zatvorenika nego u 2020.

U zatvorima i popravnim domovima na Kosovu trenutno je na izdržavanju kazne 1.430 osuđenika, što je 300 manje nego u istom periodu prošle godine, izjavio je direktor kosovske Kazneno-popravne službe Nehat Tači.

  • 24.01.2021