Vesti
Društvo

I u Mitrovici počelo potpisivanje peticije protiv izgradnje MHE

Peticija prikupljanja dovoljnog broja potpisa (deset hiljada) u cilju regulisanja dalje izgradnje mini-hidroelektrana, kako u opštini Štrpce tako i širom Kosova, počela je juče u Prištini, a od jutros štand i volonteri sa istim ciljem nalaze se u centru Severne Mitrovice.
I u Mitrovici počelo potpisivanje peticije protiv izgradnje MHE
Štand za prikupljanje peticije protiv izgradnje MHE (Foto Kontakt)

Akciju je pokrenula Kosovska fondacija za otvoreno društvo (KFOS), u saradnji sa nekoliko organizacija civilnog društva.

Izvršni direktor NVO “Aktiv” Miodrag Milićević, kaže da je cilj peticije očuvanje životne sredine i izrada sveobuhvatne studije, koja će odrediti kako i na koji način se treba tretirati ovo pitanje.

„Cilj peticije je da se prikupi dovoljan broj potpisa koji će u Skupštini Kosova pokrenuti neku širu akciju, koja bi trebalo da rezultira konkretnim zakonskim rešenjima, jer smo svedoci da se u brojnim sredinama širom Kosova krše postojeći zakoni i da se određeni investitori pojavljuju i prijavljuju sa nekompletnom dokumentacijom, ozbiljno narušavajući postojeći ekosistem i sa tendencijom zagađenja pijaće vode, konkretno u slučaju opštine Štrpce,“ - kaže Milićević.

On dodaje, da će štandovi sa volonterima biti na raspolaganju građanima u sve četiri opštine na severu Kosova u narednih 7-10 dana, gde će zainteresovani biti u prilici da svojim potpisom doprinesu regulisanju ovog gorućeg pitanja u kosovskoj Skupštini.

„Očekujemo da prikupimo dovoljan broj potpisa kako bi se ovo adekvatno rešilo, da se uvede moratorijum na dalju izgradnju i narušavanje ekosistema i isto tako da se izradi sveobuhvatna studija koja će odrediti dalji put kako i na koji način se treba tretirati ovo pitanje,“ - dodaje Milićević.

Sa problemom izgradnje mini-hidroelektrane meštani opštine Štrpce bore se od 2015. godine kada su počeli radovi u selu Donja Bitinja.

U toj opštini kompanija “Matkos grup” počela je izgradnju pet mini-hidroelektrana, pored radova u Donjoj Bitinji i na lokaciji Obe reke, nedavno su otpočeli radovi i unutar Nacionalnog parka Šar-planine.

Od nedavno sa istim problemom se suočavaju i građani u regionu Peći i Dečana.

 Ostale vesti

UNS: Priština da obezbedi slobodan protok srpskih štampanih medija
Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog zabrane distribucije srpske štampe na teritoriji Kosova, koja je usledila posle odluke Vlade u Prištini da zabrani ulazak robe koja na sebi nema naznaku „Republika Kosova“ i poziva Prištinu da bez odlaganja obezbedi slobodan protok srpskih štampanih medija.
  • 01.06.2020
Život se vraća u normalu?
Odlukom Vlade Kosova od danas su počeli sa radom ugostiteljski objekti, škole, vrtići, a  ponovo je uspostavljen i međugradski saobraćaj. Početak rada kafića i restorana uticao je na to da u Gračanici danas bude mnogo više građana nego u prethodnom periodu. Olakšavajuće mere građani su shvatili kao „kraj pandemije“ pa većina više ne nosi maske i rukavice. Lekari šalju drugačije preporuke.
  • 01.06.2020
Počeli sa radom sudovi na Kosovu
Sudsko veće Kosova saopštilo je da je na osnovu ukidanja ograničenja kretanja od strane Ministarstva zdravlja i preporuka Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova odlučilo da počne sa radom danas, ali bez prisustva medija i javnosti, primenjujući preporuke NIJZ protiv Kovid-19.
  • 01.06.2020
Potpredsednik opštine Kamenica Bojan Stamenković rekao je u emisiji Slobodno srpski  da su međetnički odnosi na teritoriji opštine Kamenica dobri i da je, kako je kazao, ta opština  možda i najbolji primer suživota Srba i Albanaca na Kosovu. U ovoj opštini se, prema njegovim rečima, više ne gleda ko je Srbin, a ko je Albanac, već se svi građani  ravnopravno tretiraju i uzajamno pomažu.
  • 31.05.2020
Vlada Kosova donela odluku o ukidanju određenih mera
Odlazeći premijer Kosova Aljbin Kurti i vršilac dužnosti ministra zdravlja Arben Vitia saopštili su danas na konferenciji za štampu odluke donete na sednici Vlade Kosova u vezi sa ublažavanjem mera uvedenih zbog sprečavanja širenja koronavirusa.
  • 31.05.2020
Od ponedeljka se otvaraju svi prelazi i ukidaju epidemiološke mere
Novo ublažavanje mera na Kosovu, koje su donete u borbi protiv širenja koronavirusa, može se očekivati danas u 18 sati za kada je zakazan sastanak u kosovskoj vladi, a očekuje se da će nove mere doneti otvaranje prelaza, vrtića, obdaništa, škola, kafića i restorana, prenosi Koha.
  • 31.05.2020