počela je juče u Prištini, a od jutros štand i volonteri sa istim ciljem nalaze se u centru Severne Mitrovice." />

I u Mitrovici počelo potpisivanje peticije protiv izgradnje MHE

Peticija prikupljanja dovoljnog broja potpisa (deset hiljada) u cilju regulisanja dalje izgradnje mini-hidroelektrana, kako u opštini Štrpce tako i širom Kosova, počela je juče u Prištini, a od jutros štand i volonteri sa istim ciljem nalaze se u centru Severne Mitrovice.

Podeli ovaj članak sa:
  • Štand za prikupljanje peticije protiv izgradnje MHE (Foto Kontakt)

Akciju je pokrenula Kosovska fondacija za otvoreno društvo (KFOS), u saradnji sa nekoliko organizacija civilnog društva.

Izvršni direktor NVO “Aktiv” Miodrag Milićević, kaže da je cilj peticije očuvanje životne sredine i izrada sveobuhvatne studije, koja će odrediti kako i na koji način se treba tretirati ovo pitanje.

„Cilj peticije je da se prikupi dovoljan broj potpisa koji će u Skupštini Kosova pokrenuti neku širu akciju, koja bi trebalo da rezultira konkretnim zakonskim rešenjima, jer smo svedoci da se u brojnim sredinama širom Kosova krše postojeći zakoni i da se određeni investitori pojavljuju i prijavljuju sa nekompletnom dokumentacijom, ozbiljno narušavajući postojeći ekosistem i sa tendencijom zagađenja pijaće vode, konkretno u slučaju opštine Štrpce,“ - kaže Milićević.

On dodaje, da će štandovi sa volonterima biti na raspolaganju građanima u sve četiri opštine na severu Kosova u narednih 7-10 dana, gde će zainteresovani biti u prilici da svojim potpisom doprinesu regulisanju ovog gorućeg pitanja u kosovskoj Skupštini.

„Očekujemo da prikupimo dovoljan broj potpisa kako bi se ovo adekvatno rešilo, da se uvede moratorijum na dalju izgradnju i narušavanje ekosistema i isto tako da se izradi sveobuhvatna studija koja će odrediti dalji put kako i na koji način se treba tretirati ovo pitanje,“ - dodaje Milićević.

Sa problemom izgradnje mini-hidroelektrane meštani opštine Štrpce bore se od 2015. godine kada su počeli radovi u selu Donja Bitinja.

U toj opštini kompanija “Matkos grup” počela je izgradnju pet mini-hidroelektrana, pored radova u Donjoj Bitinji i na lokaciji Obe reke, nedavno su otpočeli radovi i unutar Nacionalnog parka Šar-planine.

Od nedavno sa istim problemom se suočavaju i građani u regionu Peći i Dečana.

 

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane