Vesti
Religija

Dan Svete Bosiljke u Pasjanu kod Gnjilana

Danas se u Pasjanu kod Gnjilana, na prvu godišnjicu kanonizacije Svete Bosiljke, okupio veliki broj vernika i gostiju iz cele zemlje. Svetu liturgiju služili su episkopi raško-prizrenski Teodosije, budimljansko-nikšićki Joanikije i kumanovsko-pološki Joakim.
Dan Svete Bosiljke u Pasjanu kod Gnjilana
Dan Svete Bosiljke u Pasjanu kod Gnjilana (Foto Kim)

Prva godišnjica, posvećena devojčici Bosiljki iz Pasjana koja je postradala od lokalnih Albanaca krajem 19. veka jer nije htela da promeni veru, obeležena je nizom prigodnih programa.

U besedi pred velikim brojem okupljenih vernika episkop budimljansko-nikšicki je porucio da je ova devojčica svojom verom, žrtvom, čistim obrazom posvedočila pravoslavnu veru i proslavila svoje i ime svog kraja.

"U tim vremenima bila su velika iskušenja, mozda veća nego što su ova danas i tada su Arnauti želeli da proteraju Srbe sa Kosova i Metohije, otimali zene i devojke da bi potisnuli naš narod. Ali naš narod je ovde ukorenjen vekovima. Naš narod je ovde podigao prekrasne svetinje.’’ rekao je vladika Joanikije.

"Sveta Bosiljka je svojim mučenistvom utvrdila svoj dom i ovo selo i kosovsko Pomoravlje. I zato je Gospod u ovo naše vreme projavio njenu svetost’’, istakao je vladika Joanikije.

Nakon stradanja i ubistva sedamnaestogodišnje devojčice Bosiljke njene mošti su sahranjene u stubu koji se nalazi u crkvi Preobraženja Gospodnjeg, a pre nekoliko dana su izvađene i položene u kivot kod oltara.

Povodom prve godišnjice, u Pasjanu su nastupali glumci, kulturno-umetnička drustva sa Kosova i Metohije i iz Vojvodine, a prisutne je u ime pisaca Rusije i u ime ruskog naroda pozdravio književnik i novinar Sergej Šargunov, koji na Kosovu i Metohiji boravi u sklopu programa Beogradski sajam u gostima u organizaciji ,,Službenog glasnika’’, Sajma knjiga i Doma kulture. ,,Gracanica’’.Ostale vesti

Danas je Sveti Sava, školska slava

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Svetog Savu koji se smatra jednom od najznačajnijih ličnosti srpske istorije. Savindan se obeležava u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i tvorca zakonodavstva. Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovekovne književnosti i zaštitnikom prosvetnih ustanova.

  • 27.01.2021
SPC i vernici slave Svetog Jovana
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Jovana Krstitelja, praznik posvećen svetitelju i proroku koji je krstio Isusa Hrista na reci Jordan.
  • 20.01.2021
Danas je Bogojavljenje, kući se nosi osvećena voda i ne posti se
Obeležava se Bogojavljenje, jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika, ustanovljen na spomen Hristovog krštenja i objavljivanje Bogočoveka. Na Bogojavljenje se pliva za Časni krst – ove godine, svedeno, zbog pandemije.
  • 19.01.2021
Danas je zimski Krstovdan
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave zimski Krstovdan. Po predanju, danas se ukrštaju vetrovi.
  • 18.01.2021
SPC i vernici slave drugi dan Božića
Pravoslavni vernici Božić slave puna tri dana, a svaki ima svoje ime. Po običajnom kalendaru, ta tri dana kuća se ne čisti, pogotovo ne metlom. Drugi dan Božića posvećen je presvetoj Bogorodici u znak zahvalnosti što je rodila Spasitelja ljudskog roda.
  • 08.01.2021
Gračanica: Božić je praznik mira i radosti
U manastiru Gračanica održana je Božićna liturgija. Bogosluženju je prisustvovalo sveštenstvo manastira, manji broj građana kao i direktor Kancelarije za Kim Petar Petković sa saradnicima.
  • 07.01.2021