Dan Svete Bosiljke u Pasjanu kod Gnjilana

Danas se u Pasjanu kod Gnjilana, na prvu godišnjicu kanonizacije Svete Bosiljke, okupio veliki broj vernika i gostiju iz cele zemlje. Svetu liturgiju služili su episkopi raško-prizrenski Teodosije, budimljansko-nikšićki Joanikije i kumanovsko-pološki Joakim.

Podeli ovaj članak sa:
  • Dan Svete Bosiljke u Pasjanu kod Gnjilana (Foto Kim)

Prva godišnjica, posvećena devojčici Bosiljki iz Pasjana koja je postradala od lokalnih Albanaca krajem 19. veka jer nije htela da promeni veru, obeležena je nizom prigodnih programa.

U besedi pred velikim brojem okupljenih vernika episkop budimljansko-nikšicki je porucio da je ova devojčica svojom verom, žrtvom, čistim obrazom posvedočila pravoslavnu veru i proslavila svoje i ime svog kraja.

"U tim vremenima bila su velika iskušenja, mozda veća nego što su ova danas i tada su Arnauti želeli da proteraju Srbe sa Kosova i Metohije, otimali zene i devojke da bi potisnuli naš narod. Ali naš narod je ovde ukorenjen vekovima. Naš narod je ovde podigao prekrasne svetinje.’’ rekao je vladika Joanikije.

"Sveta Bosiljka je svojim mučenistvom utvrdila svoj dom i ovo selo i kosovsko Pomoravlje. I zato je Gospod u ovo naše vreme projavio njenu svetost’’, istakao je vladika Joanikije.

Nakon stradanja i ubistva sedamnaestogodišnje devojčice Bosiljke njene mošti su sahranjene u stubu koji se nalazi u crkvi Preobraženja Gospodnjeg, a pre nekoliko dana su izvađene i položene u kivot kod oltara.

Povodom prve godišnjice, u Pasjanu su nastupali glumci, kulturno-umetnička drustva sa Kosova i Metohije i iz Vojvodine, a prisutne je u ime pisaca Rusije i u ime ruskog naroda pozdravio književnik i novinar Sergej Šargunov, koji na Kosovu i Metohiji boravi u sklopu programa Beogradski sajam u gostima u organizaciji ,,Službenog glasnika’’, Sajma knjiga i Doma kulture. ,,Gracanica’’.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane