Vesti
Religija

Dan Svete Bosiljke u Pasjanu kod Gnjilana

Danas se u Pasjanu kod Gnjilana, na prvu godišnjicu kanonizacije Svete Bosiljke, okupio veliki broj vernika i gostiju iz cele zemlje. Svetu liturgiju služili su episkopi raško-prizrenski Teodosije, budimljansko-nikšićki Joanikije i kumanovsko-pološki Joakim.
Dan Svete Bosiljke u Pasjanu kod Gnjilana
Dan Svete Bosiljke u Pasjanu kod Gnjilana (Foto Kim)

Prva godišnjica, posvećena devojčici Bosiljki iz Pasjana koja je postradala od lokalnih Albanaca krajem 19. veka jer nije htela da promeni veru, obeležena je nizom prigodnih programa.

U besedi pred velikim brojem okupljenih vernika episkop budimljansko-nikšicki je porucio da je ova devojčica svojom verom, žrtvom, čistim obrazom posvedočila pravoslavnu veru i proslavila svoje i ime svog kraja.

"U tim vremenima bila su velika iskušenja, mozda veća nego što su ova danas i tada su Arnauti želeli da proteraju Srbe sa Kosova i Metohije, otimali zene i devojke da bi potisnuli naš narod. Ali naš narod je ovde ukorenjen vekovima. Naš narod je ovde podigao prekrasne svetinje.’’ rekao je vladika Joanikije.

"Sveta Bosiljka je svojim mučenistvom utvrdila svoj dom i ovo selo i kosovsko Pomoravlje. I zato je Gospod u ovo naše vreme projavio njenu svetost’’, istakao je vladika Joanikije.

Nakon stradanja i ubistva sedamnaestogodišnje devojčice Bosiljke njene mošti su sahranjene u stubu koji se nalazi u crkvi Preobraženja Gospodnjeg, a pre nekoliko dana su izvađene i položene u kivot kod oltara.

Povodom prve godišnjice, u Pasjanu su nastupali glumci, kulturno-umetnička drustva sa Kosova i Metohije i iz Vojvodine, a prisutne je u ime pisaca Rusije i u ime ruskog naroda pozdravio književnik i novinar Sergej Šargunov, koji na Kosovu i Metohiji boravi u sklopu programa Beogradski sajam u gostima u organizaciji ,,Službenog glasnika’’, Sajma knjiga i Doma kulture. ,,Gracanica’’.Ostale vesti

U Sigi i Brestoviku proslavljen Spasovdan
Povratnici u selima Brestovik i Siga kod Peći, ove godine skromno ali u skladu sa tradicijom obeležili su Spasovdan, seosku slavu, javlja Radio Goraždevac.
  • 28.05.2020
Kamenica: Neistinite informacije o pravoslavnim svetinjama
Posle emisije TV Кlan Кosova, u kojoj su manastir Ubožac u selu Močare i crkva Vavedenje Presvete Bogorodice u selu Vaganeš u blizini Кamenice, predstavljeni kao albanski verski objekti, potpredsednik Opštine Кamenica Bojan Stamenković, uputio je pismo Nezavisnoj komisiji za medije u Prištini, u kome traži da ova organizacija reaguje na, kako je rekao “neistinite informacije”, koje ne doprinose međunacionalnoj i međuverskoj saradnji.
  • 28.05.2020
Livađe: Obeležana hramovna slava
Liturgijom u crkvi Svetog Grigorija u Livađu obeležen je Spasovdan, slava crkve. Crkveni sabor okupio je i ove godine veliki broj meštana Livađa, ali i okolnih sela.
  • 28.05.2020
Danas je Spasovdan
Spasovdan, Vaznesenje Gospodnje ili “Dan spasa” je jedan je od deset praznika posvećenih Hristu.
  • 28.05.2020
Slava bogoslovije i kraj školske godine obeleženi u Prizrenu
Slava bogoslovije Svetog Kirila i Metodija u Prizrenu proslavljena je ove godine skromno, bez prisustva đaka, koji spomen svojih zaštitnika proslavljaju u domaćim crkvama. Ujedno je obeležen i kraj petogodišnjeg školovanja za maturante Prizrenske bogoslovije.
  • 24.05.2020
Danas je Ramazanski Bajram
Muslimani širom sveta danas slave Ramazanski Bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika. Ove godine zbog epidemije koronavirusa i zabrane okupljanja džamije na Kosovu su prazne. Takođe, Nacionalni institut za javno zdravlje je apelovao na građane da se uzdrže od tradicionalnih poseta.
  • 24.05.2020