Vesti
Religija

Pasjane: Proslava povodom obretanja moštiju Sv. Bosiljke Pasjanske

U crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Pasjanu sutra će se obaviti proslava povodom obretenja moštiju Sv. mučenice device Bosiljke Pasjanske. Vernici će u toku liturgije moći da se poklone moštima Svete Bosiljke.
Pasjane: Proslava povodom obretanja moštiju Sv. Bosiljke Pasjanske
Mošti Sv. Bosiljke Pasjanske (Foto ERP)

Nakon obretenja (projavljenja) moštiju Sv. mučenice device Bosiljke Pasjanske koje je obavljeno 23. oktobra ove godine, svečano proslavljenje moštiju svetiteljke najavljeno je za sutra.

“Večeras će u crkvi u Pasjanu gde se mošti sada nalaze položene u drveni kivot, biti služeno bdenije, a ujutro u subotu sa početkom u 9.00 časova biće služena Sv. Liturgija kada će se vernici moći i pokloniti moštima svete Bosiljke”, saopšteno je iz Eparhije raško-prizrenske.

Pre dva dana u crkvi Preobraženja Gospodnjeg u selu Pasjane kod Gnjilana, uz blagoslov Episkopa raško-prizrenskog Teodosija, izvađene su iz stuba crkve mošti Svete Novomučenice Bosiljke.Ostale vesti

U Sigi i Brestoviku proslavljen Spasovdan
Povratnici u selima Brestovik i Siga kod Peći, ove godine skromno ali u skladu sa tradicijom obeležili su Spasovdan, seosku slavu, javlja Radio Goraždevac.
  • 28.05.2020
Kamenica: Neistinite informacije o pravoslavnim svetinjama
Posle emisije TV Кlan Кosova, u kojoj su manastir Ubožac u selu Močare i crkva Vavedenje Presvete Bogorodice u selu Vaganeš u blizini Кamenice, predstavljeni kao albanski verski objekti, potpredsednik Opštine Кamenica Bojan Stamenković, uputio je pismo Nezavisnoj komisiji za medije u Prištini, u kome traži da ova organizacija reaguje na, kako je rekao “neistinite informacije”, koje ne doprinose međunacionalnoj i međuverskoj saradnji.
  • 28.05.2020
Livađe: Obeležana hramovna slava
Liturgijom u crkvi Svetog Grigorija u Livađu obeležen je Spasovdan, slava crkve. Crkveni sabor okupio je i ove godine veliki broj meštana Livađa, ali i okolnih sela.
  • 28.05.2020
Danas je Spasovdan
Spasovdan, Vaznesenje Gospodnje ili “Dan spasa” je jedan je od deset praznika posvećenih Hristu.
  • 28.05.2020
Slava bogoslovije i kraj školske godine obeleženi u Prizrenu
Slava bogoslovije Svetog Kirila i Metodija u Prizrenu proslavljena je ove godine skromno, bez prisustva đaka, koji spomen svojih zaštitnika proslavljaju u domaćim crkvama. Ujedno je obeležen i kraj petogodišnjeg školovanja za maturante Prizrenske bogoslovije.
  • 24.05.2020
Danas je Ramazanski Bajram
Muslimani širom sveta danas slave Ramazanski Bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika. Ove godine zbog epidemije koronavirusa i zabrane okupljanja džamije na Kosovu su prazne. Takođe, Nacionalni institut za javno zdravlje je apelovao na građane da se uzdrže od tradicionalnih poseta.
  • 24.05.2020