FEDRAS: Specijalna nagrada za amatersko pozorište iz Gračanice

Za predstavu „Ničija deca“ Mihaila Laptoševića, amaterskom pozorištu „Janićije Popović“ iz Gračanice dodeljena je Specijalna nagrada na Festivalu dramskih amatera sela Srbije FEDRAS u Malom Crniću.

Podeli ovaj članak sa:
  • Detalj iz predstave "Ničija deca" (Foto Kim)

Specijalnu nagradu za potresno svedočenje kosovske stvarnosti i kolektivnu igru za tekst „Ničija deca“ doneo je stručni žiri, saopšteno je iz Doma kulture Gračanica.

„Najpre želim da čestitam deci na nagradi da se zavalim žiriju i publici. Ovo je izuzetan uspeh, prvo za našu decu koja su na scenu donela sebe i svoje životne priče. Ona su odrasla sa tim pričama, a u pozorištu - su svojim talentom – sve to pretvorila u umetnost. Mislim da je to put ličnog oslobođenja od traumatičnog konteksta i fini način da se prevaziđe svaka vrsta ograničenja i nametnutog preživljavanja. Treba još jednom podvući da je talenat iznad svega, ali i da igra definiše i određuje kvalitet naših života“, rekao je reditelj predstave Mihailo Laptošević.

Pobednik ovogodišnjeg FEDRAS-a je amatersko pozorište „Vožd – Mišar“ iz Šapca sa predstavom „Laža i paralaža“. Druga nagrada pripala je amaterskom pozorištu iz Starog Кostolca za predstavu „Кarolina Nojber“ po tekstu Nebojše Romčevića, a treću nagradu ponela je predstava „Protuve piju čaj“ Teatra Resava iz Despotovca.

Ovogodišnji FEDRAS 48 po redu trajao je od 14. do 22. oktobra 2019. godine i okupio je pozorišne ansamble iz Malog Crnića, Кrnjeva, Surduka, Grabovca, Srpske Crnje, Blaca, Кostolca, Despotovca, Gračanice, Šapca, Banatskog Кarađorđeva, Petrovca na Mlavi i Sivca.

Pokrovitelj predstave i odlaska na FEDRAS AP „Janićije Popović“ je Ministarstvo kulture i informisanja vlade Republike Srbije i Opština Gračanica.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane