Vesti
Religija

Pećka Patrijaršija: Obeležena hramovna slava, Pokrov Presvete Bogorodice

I ove godine zaorila se pesma i zaigralo kolo u porti Pećke Patrijaršije. Danas je obeležena hramovna slava – Pokrov Presvete Bogorodice.
Pećka Patrijaršija: Obeležena hramovna slava, Pokrov Presvete Bogorodice
Slava u Pećkoj Patrijaršiji (Foto Radio Goraždevac)

Liturgiju je služio episkop Raško-prizrenski Teodosije uz sasluženje vladike buenosajerskog Kirila, igumana manastira Arhanđeli kod Prizrena Mihajla i Visokih Dečana Save, kao i monaštva i sveštenstva Srpske pravoslavne crkve.

Na Svetoj arhijerejskoj liturgiji se okupilo oko četiri stotine vernika iz povratničkih sela u Metohiji, sa Kosova, ali i iz ostalih delova Srbije i Crne Gore, koji su došli organiozovanim prevozom.

Na današnji praznik rukopoložen je đakon i profesor Prizrenske bogoslovije u čin sveštenika, koji će biti službovati u Crkvi sv. Đorđa u Prizrenu.

Episkop raško-prizrenski Teodosije je u besedi poručio da je gospod uz nas i da je važno da budemo prijatelji Božiji.

„Ova sveštena obitelj danas ovako divno proslavlja današnji dan, to znači da je gospod sa nama jer su mnogi ljudi okrenuli glavu od nas, od naših svetinja, od našeg svetog Kosova i Metohije. Širom sveta nekada koji su nam bili prijatelji više nisu, ali za nas je najvažnije da mi budemo prijatelji Božiji i da nas Majka Božija zakriljuje i da nas ona štiti i rukovodi kroz ovaj život “, rekao je Vladika Teodosije, nakon rukopoloženja.

U svojoj besedi vladika Teodosije je vernom narodu poručio da istraje i opstane na ovim prostorima.

„Hvala Bogu ostaćemo i opstaćemo na ovim prostorima. Za nas su najvažnije svetinje koje smo primili od svojih predaka i važno je da svešteno-služitelji, svešteno-monasi, monasi i monahinje, oni na prvom mestu služe Bogu i daju nama primer kako da i mi u ljubavi i smirenju pristupamo Bogu i da mu služimo. Svi smo radosni današnjem prazniku i blagoslov njegove svetosti našeg patrijarha je sa ovom svetom obitelji i sa svima nama “, rekao je Vladika Teodosije.

U liturgiji na obeležavanju slave Pećke Patrijaršije je učestvovao i vikarni vladika patrijarha Irineja Stefan, koji je okupljenom narodu nakon liturgije preneo blagoslov patrijarha Irineja.

“Često puta je moja uloga takva da prenosim blagoslove patrijarha, ali malo kada se dešava da to istinski osećam, zato što znam koliko naš patrijarh brine i koliko voli Kosovo, što je potpuno prirodno svakom čoveku a pogotovo patrijarhu srpskom. Naš patrijarh je ovde dosta službovao i znam koliko se bori, i znam koliko mi sada prolaze misli gde smo sve bili od raznih ambasada, do rusije, patrijarha Kirila..”, rekao je vikarni vladika Srpskog parijarha.

Vernici su zajedno sa ovogodišnjim domaćinom slave Goranom Bojićem presekli slavski kolač a slavlje je nastavljeno u porti Crkve.

Nakon liturgije okupljeni narod igrao je i pevao uz folklor, koji je izveo nekoliko igara i pesama iz ovog kraja na opšte oduševljenje svih prisutnih.

Nakon ratnih dešavanja manastir Pećka Patrijaršija je postala značajan centar Srba koji su ostali da žive u ovom delu Metohije. U Manastiru živi oko 20 monahinja. Pećka Patrijaršija je od 2006. godine deo UNESKO-ove kulturne baštine.Ostale vesti

U Sigi i Brestoviku proslavljen Spasovdan
Povratnici u selima Brestovik i Siga kod Peći, ove godine skromno ali u skladu sa tradicijom obeležili su Spasovdan, seosku slavu, javlja Radio Goraždevac.
  • 28.05.2020
Kamenica: Neistinite informacije o pravoslavnim svetinjama
Posle emisije TV Кlan Кosova, u kojoj su manastir Ubožac u selu Močare i crkva Vavedenje Presvete Bogorodice u selu Vaganeš u blizini Кamenice, predstavljeni kao albanski verski objekti, potpredsednik Opštine Кamenica Bojan Stamenković, uputio je pismo Nezavisnoj komisiji za medije u Prištini, u kome traži da ova organizacija reaguje na, kako je rekao “neistinite informacije”, koje ne doprinose međunacionalnoj i međuverskoj saradnji.
  • 28.05.2020
Livađe: Obeležana hramovna slava
Liturgijom u crkvi Svetog Grigorija u Livađu obeležen je Spasovdan, slava crkve. Crkveni sabor okupio je i ove godine veliki broj meštana Livađa, ali i okolnih sela.
  • 28.05.2020
Danas je Spasovdan
Spasovdan, Vaznesenje Gospodnje ili “Dan spasa” je jedan je od deset praznika posvećenih Hristu.
  • 28.05.2020
Slava bogoslovije i kraj školske godine obeleženi u Prizrenu
Slava bogoslovije Svetog Kirila i Metodija u Prizrenu proslavljena je ove godine skromno, bez prisustva đaka, koji spomen svojih zaštitnika proslavljaju u domaćim crkvama. Ujedno je obeležen i kraj petogodišnjeg školovanja za maturante Prizrenske bogoslovije.
  • 24.05.2020
Danas je Ramazanski Bajram
Muslimani širom sveta danas slave Ramazanski Bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika. Ove godine zbog epidemije koronavirusa i zabrane okupljanja džamije na Kosovu su prazne. Takođe, Nacionalni institut za javno zdravlje je apelovao na građane da se uzdrže od tradicionalnih poseta.
  • 24.05.2020