Vesti
Religija

I danas put vodi iz Žiče u Peć

Proslava osam stotina Srpske pravoslavne crkve u Pećkoj patrijaršiji protekla je u znaku susreta zaboravljenih i raseljenih, u znaku onih koji su uspeli da prežive, da se vrate i da žive sa svojom decom i crkvom kao osloncem.
I danas put vodi iz Žiče u Peć
Deca na proslavi (Foto TV Hram)

Iz Žiče u Peć. To je bio put srpske crkve u ranom periodu Nemanjića, u doba kada je stajala na svoje noge. Osam vekova kasnije, čini se, isti je put. Narod stiže u drevnu Patrijaršiju i istorijski najvažnije sedište Srpske pravoslavne crkve. Rani je jutro i prvi mraz u Metohiji. Malo magle na poljima, sa patrijaršijskih oraha opada lišće, odnosi ga kanal reke Bistrice koji teče kroz ovaj kompleks.

U tri crkve, povezane pripratom, od vladika prvi ulazi arhiepiskop Jovan iz Ohridske arhiepiskopije. Teško hoda i treba mu pomoć, ožiljci robovanja po makedonskim zatvorima vide se u svakom njegovom pokretu. Ima nešto i simbolično u tom njegovom ranom ulasku u Patrijaršiju i sklanjanju od studeni. Sveti Sava je iz Ohridske arhiepiskopije izdvojio Srpsku crkvu, a danas, osam vekova kasnije, njen poglavar arhiepiskop Jovan, ulazi u ovaj hram, skroman i tih. On će u Crkvi Svetih Apostola, između ćivota srpskih arhiepiskopa i patrijaraha, dočekati dvadeset episkopa predvođenih mitropolitom Amfilohijem koji u svečanoj povorci, uz patrijaršijska zvona ulaze u hram. Iako je bilo najavljeno, patrijarh srpski Irinej nije došao u Peć.

Drevni zidovi su sačuvali nešto od jučerašnje toplote. Deca iz Goraždevca unose žamor, dok vladika Atanasije pokušava da im objasni kako je on mlađi od njih, i kako je odnedavno „ima tli i po godine” Gosti su stigli sa raznih strana, episkopi sa svih kontinenata, a mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije govori o svedočenju vere i potrebi da se savremeni čovek odazove pozivu Boga i vere.

"I ova crkva Hristova crkva, crkva božja crkva Svetosavska, ona će nastaviti da svjedoči Hrista Boga našega i spasenja svemu svijetu. Da svedoči svemu carstvu nebeskom svuda, a naročito ovdje na ovom kosovskom prostoru, ovdje gde je sklopljen kod ovoga naroda kosovski zavjet sa Hristom Gospodom. Šta je kosovski zajvet? Neki kažu to je mitologija. Mitologija je pomućena njihova savjest i svijest, a kosovski zavjet nije ništa drugo, nego izdanak svetoga Novoga zavjeta, Hristovoga zavjeta, kao što je Novi zavjet svedočanstvo Hrista raspetoga i vaskrsloga. Tako je i kosovskometohijski zavjet raspetoga Hrista u biću ovoga naroda", rekao je mitropolit i dodao da „snaga nije u broju nego u Gospodu”.

"Nije snaga u onima koliko ih ima ovim prostorima nego je snaga u onima koji su, neka ih je i malo, živi svjedoci istine i koji svojim svjedočanstvom prosvećuju i one koji žive zajedno sa njima", zaključio je mitropolit Amfilohije.

U samoj crkvi, koja je pod zaštitom Uneska, među freskama izuzetne lepote sreću se raseljeni, prijatelji, neke davne komšije i poznanici. Baka Кata Grujić, iz Petriča kod Peći, živi sama u svom selu, ukrali su joj do stotine kokošaka, pokućstva i svega što se moglo odneti. Živih pokreta i radosna zbog ovolikog broja ljudi i donela darove za Patrijaršiju.

Služba je završena, napolju je toplije, episkop zapadnoamerički Maksim Vasiljević igra se sa decom iz Osojana. Iz velike kese baca slatkiše, visoko prema krošnjama stoletnog drveća. Gotovo da nema mesta na Кosovu i Metohiji gde ovaj čovek nije stigao i delio pomoć i poklone deci. Tako je 68 mališana juče dobilo novčanu pomoć koju je prikupilo Кolo srpskih sestra iz San Franciska.

Proslava osam stotina Srpske pravoslavne crkve u Pećkoj patrijaršiji protekla je u znaku susreta zaboravljenih i raseljenih, u znaku onih koji su uspeli da prežive, da se vrate i da žive sa svojom decom i crkvom kao najsigurnijim osloncem. Od političkih predstavnika i zvaničnika niko nije bio prisutan.

 Ostale vesti

U Sigi i Brestoviku proslavljen Spasovdan
Povratnici u selima Brestovik i Siga kod Peći, ove godine skromno ali u skladu sa tradicijom obeležili su Spasovdan, seosku slavu, javlja Radio Goraždevac.
  • 28.05.2020
Kamenica: Neistinite informacije o pravoslavnim svetinjama
Posle emisije TV Кlan Кosova, u kojoj su manastir Ubožac u selu Močare i crkva Vavedenje Presvete Bogorodice u selu Vaganeš u blizini Кamenice, predstavljeni kao albanski verski objekti, potpredsednik Opštine Кamenica Bojan Stamenković, uputio je pismo Nezavisnoj komisiji za medije u Prištini, u kome traži da ova organizacija reaguje na, kako je rekao “neistinite informacije”, koje ne doprinose međunacionalnoj i međuverskoj saradnji.
  • 28.05.2020
Livađe: Obeležana hramovna slava
Liturgijom u crkvi Svetog Grigorija u Livađu obeležen je Spasovdan, slava crkve. Crkveni sabor okupio je i ove godine veliki broj meštana Livađa, ali i okolnih sela.
  • 28.05.2020
Danas je Spasovdan
Spasovdan, Vaznesenje Gospodnje ili “Dan spasa” je jedan je od deset praznika posvećenih Hristu.
  • 28.05.2020
Slava bogoslovije i kraj školske godine obeleženi u Prizrenu
Slava bogoslovije Svetog Kirila i Metodija u Prizrenu proslavljena je ove godine skromno, bez prisustva đaka, koji spomen svojih zaštitnika proslavljaju u domaćim crkvama. Ujedno je obeležen i kraj petogodišnjeg školovanja za maturante Prizrenske bogoslovije.
  • 24.05.2020
Danas je Ramazanski Bajram
Muslimani širom sveta danas slave Ramazanski Bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika. Ove godine zbog epidemije koronavirusa i zabrane okupljanja džamije na Kosovu su prazne. Takođe, Nacionalni institut za javno zdravlje je apelovao na građane da se uzdrže od tradicionalnih poseta.
  • 24.05.2020