Vesti
Društvo

„Ako nam uzmu vodu, ostajemo bez života“

Meštani Donje Bitinje, kod Štrpca se već više meseci bore protiv izgradnje mini-hidroelektrane na reci Lepenac. Iako deluje kao da je borba uzaludna, Srbi i Albanci ujedinjeno ne odustaju od protesta.
„Ako nam uzmu vodu, ostajemo bez života“
Sa nedavnih protesta u Donjoj Bitinji (Foto Kim)

Nakon što je na jučerašnjem protestu intervenisala kosovska policija desetine ljudi albanske nacionalnosti je zadobilo i određene telesne povrede, javila je prištinska Koha.

Đorđe Stanković je jedan od meštana Donje Bitinje koji pokušava da odbrani reke od mini-hidroelektrana.

„Kao što ste čuli, u tom jučerašnjem okršaju dogodilo se da su goloruki narod napale specijalne jedinice koje su prilikom napada upotrebile i biber sprej. Napali su maloletna lica, dečake, devojčice, čak je povređena i beba od sedam meseci“, rekao je Stanković u izjavi za RTV Kim.

Stanković ističe da u vezi postojaćeg problema meštani Donje Bitinje nemaju podršku ni od koga, „nemamo podršku medija, a ni iz Beograda“, ističe da i lokalna samouprava o tome ćuti.

„Skrivaju se, ne smeju da se izjasne u vezi problema sa kojim se bore meštani Sirinićke župe“, kazao je Stanković.

Prvi protest u Donjoj Bitinji započeo je još 2015. godine, objašnjava Stanković.

„Tada je Matkos grupa doterala bager na reci Lepenac, od mesta Drajkovce pa sve do Brezovice na livadi, gde je već izgrađena jedna mini-hidroelektrana i tamo se već osećaju posledice tih derivaconih mini-hidroelektrana. Mi smo tada dobli od lokalne samouprave trenutnu zabranu, ali evo već 9 meseci pokušavaju da nam uzmu reke“, kazao je Stanković.

„Ako nam uzmu vodu, mi ostajemo bez života“, rekao je on, i dodao da će reke braniti po svaku cenu.

„Mi protestujemo pa makar nas koštalo života, makar položili život za ove reke“.

Nakon više pokušaja da od Kosovske Policije u Uroševcu dobijemo informacije o jučerašnjem događaju, ekipa RTV Kim do objavljivanja ove vesti nije uspela da stupi u kontakt sa njima.Ostale vesti

UNS: Priština da obezbedi slobodan protok srpskih štampanih medija
Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog zabrane distribucije srpske štampe na teritoriji Kosova, koja je usledila posle odluke Vlade u Prištini da zabrani ulazak robe koja na sebi nema naznaku „Republika Kosova“ i poziva Prištinu da bez odlaganja obezbedi slobodan protok srpskih štampanih medija.
  • 01.06.2020
Život se vraća u normalu?
Odlukom Vlade Kosova od danas su počeli sa radom ugostiteljski objekti, škole, vrtići, a  ponovo je uspostavljen i međugradski saobraćaj. Početak rada kafića i restorana uticao je na to da u Gračanici danas bude mnogo više građana nego u prethodnom periodu. Olakšavajuće mere građani su shvatili kao „kraj pandemije“ pa većina više ne nosi maske i rukavice. Lekari šalju drugačije preporuke.
  • 01.06.2020
Počeli sa radom sudovi na Kosovu
Sudsko veće Kosova saopštilo je da je na osnovu ukidanja ograničenja kretanja od strane Ministarstva zdravlja i preporuka Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova odlučilo da počne sa radom danas, ali bez prisustva medija i javnosti, primenjujući preporuke NIJZ protiv Kovid-19.
  • 01.06.2020
Potpredsednik opštine Kamenica Bojan Stamenković rekao je u emisiji Slobodno srpski  da su međetnički odnosi na teritoriji opštine Kamenica dobri i da je, kako je kazao, ta opština  možda i najbolji primer suživota Srba i Albanaca na Kosovu. U ovoj opštini se, prema njegovim rečima, više ne gleda ko je Srbin, a ko je Albanac, već se svi građani  ravnopravno tretiraju i uzajamno pomažu.
  • 31.05.2020
Vlada Kosova donela odluku o ukidanju određenih mera
Odlazeći premijer Kosova Aljbin Kurti i vršilac dužnosti ministra zdravlja Arben Vitia saopštili su danas na konferenciji za štampu odluke donete na sednici Vlade Kosova u vezi sa ublažavanjem mera uvedenih zbog sprečavanja širenja koronavirusa.
  • 31.05.2020
Od ponedeljka se otvaraju svi prelazi i ukidaju epidemiološke mere
Novo ublažavanje mera na Kosovu, koje su donete u borbi protiv širenja koronavirusa, može se očekivati danas u 18 sati za kada je zakazan sastanak u kosovskoj vladi, a očekuje se da će nove mere doneti otvaranje prelaza, vrtića, obdaništa, škola, kafića i restorana, prenosi Koha.
  • 31.05.2020