Vesti
Politika

"Sadržaj sporazuma sa Beogradom važniji od roka za njegovo postizanje"

U ambasadi SAD u Prištini lider Pokreta samoopredeljenja Aljbin Kurti i član predsedništva Glauk Konjufca sastali sa specijalnim izaslanikom američkog predsednika za Kosovo i ambasadorom SAD u Nemačkoj Ričardom Grenelom i ambasadorom SAD na Kosovu Filipom Kosnetom, objavio je pokret Samoopredeljenje putem svoje zvanične Fejsbuk stranice.
Aljbin Kurti (Foto RSE)

"Ambasador Grenel je čestitao čelnicima Samopredeljenja na prvom mestu na nedeljnim parlamentarnim izborima 6. oktobra i želeo je da čuje njihovo mišljenje i stav o mogućnosti sporazuma sa Srbijom pre nego što otputuje u Beograd", saopšteno je iz Samoopredeljenja.

Kako je navedeno, Grenel je naglasio da je neusklađenost Kosova sa Srbijom glavna prepreka stranim ulaganjima u kosovsku ekonomiju.

Što se tiče dijaloga sa Beogradom, Kurti je rekao "da su sadržaj i proces sporazuma važniji za njegovu održivost nego vremenski okvir za to".

Na kraju sastanka sagovornici su se saglasili da treba uspostaviti novu kosovsku vladu što je pre moguće i da će nastaviti redovnu i učestalu komunikaciju, piše u saopštenju Samoopredeljenja.

Kurti je izrazio zahvalnost na američkoj ulozi i podršci Kosovu u ratu i miru i izraazio spremnost da u svojstvu novog premijera Kosova produbi saradnju sa SAD.

"Saglasio se sa ambasadorom Grenelom da je Kosovu potreban ekonomski razvoj i strane investicije, ali problem je posebno velika korupcija u državi koja stvara nesigurnost koja plaši preduzeća, široko rasprostranjeno siromaštvo stanovništva, kao i otežan pristup finansijama za preduzeća zbog visokih kamata na bankarske kredite", zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Od četvrtka kretanje po 16 sati
Treća faza ublažavanja mera počeće ranije nego što je bilo najavljeno, kazao je danas ministar zdravlja Kosova.
  • 25.05.2020
Tači: Kurti uzurpirao premijersku funkciju
Predsednik Kosova Hašim Tači optužio je vršioca dužnosti premijera Aljbina Kurtija da je uzurpirao tu funkciju.
  • 25.05.2020
Grenel odlazi sa mesta ambasadora u Berlinu
Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel potvrdio je da odlazi sa mesta ambasadora SAD u Nemačkoj. On je na svom Tviteru napisao "Istina", odgovarajući tako na navode nemačke agencije Dpa da odlazi sa funkcije ambasadora.
  • 24.05.2020
Drecun: Meka moć EU pala na ispitu
Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže da je Nemačka vrlo energično protiv stava administracije Donalda Trampa da se ipak otvori mogućnost za postizanje nekog kompromisnog rešenja.
  • 24.05.2020
Nemačka i Francuska traže hitan nastavak dijaloga

Nemački ministar spoljnih poslova Heiko Mas i njegov francuski kolega Žan-Iv Le Drian objavili su zajedničko saopštenje u kome su pozvali na hitan nastavak dijaloga između Kosova i Srbije pod vođstvom Evropske unije.

  • 23.05.2020
Iz Grenelove kancelarije negiraju da postoji rok za sporazum
Portparol američkog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Dik Kastin demantovao je navode odlazećeg kosovskog premijera Aljbina Kurtija da Ričard Grenel želi da do septembra bude postignut sporazum Beograda i Prištine.
  • 22.05.2020