PDK, LDK i NISMA zatražili ponovno prebrojavanje glasova

Izborni panel za žalbe i predstavke (IPŽP) primio je zahteve PDK, LDK i NISMA-e za ponovno prebrojavanje glasova na čitavom Kosovu. Odluka o ovom pitanju biće doneta u naredna 72 časa, pišu kosovski mediji.

Podeli ovaj članak sa:
  • Ilustracija (Foto Kim)

Iz partija bivšeg predsednika kosovske skupštine, Kadrija Veseljija (PDK) zahtevaju ponovno prebrojavanje tvrdeći su njihovi glasovi dati drugoj partiji.

„U stvari smo tražili da se prebroje glasovi PDK-a, zato što su naši glasovi na svim formularima glasačkih mesta prebačeni drugoj partiji“, rekao je Iljir Gaši član Centralne izborne komisije (CIK) ispred PDK za Radio Slobodna Evropa.

Zbog ove greške, on smatra, konačni rezultati izbora nisu ispravni.

Potpredsednik LDK Ljutfi Haziri potvrdio je za RSE da su i oni zatražili ponovno prebrojavanje glasova na čitavom Kosovu zbog sumnje u druge neispravosti.

„Tražili smo ponovno brojanje zbog tehničkog problema koji se pripisuje CIK-u u vezi sa zapisnicima brojanja glasova. Jedna partija na spisku, i učesnica u izbornoj trci nije uopšte figurirala na listi. Ovaj problem treba da se rasvetli do kraja,“ rekao je Haziri.

Prebrojavanje glasova, kako tvrdi, neophodno je zbog zakonitosti izbornog procesa iako ne veruje da će to uticati na ishod izbornih rezultata.

Pored PDK i LDK i koalicija NISMA Fatmira Ljimaja i AKR Bedžeta Pacolija podnela je isti zahtev IPŽP-u.

„Podneli smo žalbu IPŽP-u na republičkom nivou. Obrazac CIK-a je pogrešan i kao rezultat toga tačnost prebrojavanja svih glasova na nivou države je narušena „, rekao je Dževdet Smakići za Gazetu Express.

S druge strane iz Samoopredeljenja poručuju svojim pristalicama da ostanu mirni.

„Ostanite mirni, ne brinite. Imamo odgovorne osobe koji su čuvari volje građana. Bez sumnje partije koje nisu dobile podršku građana pokušavaju da nađu spas u prebrojavanju“, navela je Aljbuljena Haxhiu, prenosi Koha.

Ponovno prebrojavanje glasova, kako tvrdi Ramuš Haradinaj, njegova stranka AAK i Ahmetijeva PSD nisu zatražili jer smatra da nije potrebno kvariti „tako dobar izborni dan“.

Prema današnjim preliminarnim zaključcima Izborne posmatračka misije EU (EOM EU) minuli izbori su bili dobro organizovani i transparentni, izborni dan je protekao u dobrom redu, a pozitivno je ocenjen i proces glasanja i prebrojavanja glasova.

Ostale vesti

  • "Kfor ostaje dok god je potreban"

    Direktor za bezbednosnu politiku i partnerstvo u sektoru za politička pitanja NATO-a Džejms Meki u intervjuu za Danas rekao je da je misija Kfora na Kosovu spremna i sposobna da sprovodi svoj mandat dok god je to potrebno, ali da se dugoročno rešenje može postići samo dijalogom Beograda i Prištine.

  • Đurić: Važno je da ne odbacujemo dijalog

    Đurić: Važno je da ne odbacujemo dijalog

    Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kaže da Srbija pozdravlja američki predlog za boljom ekonomskom saradnjom Beograda i Prištine, ali da to ne znači da kao preduslov prihvata priznanje nezavisnosti. Važno je, ističe, da ne odbacujemo dijalog i da smo spremni za pregovore, pod uslovom da to želi i albanska strana.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane