Vesti
Politika

"Tači je raspravom o razmeni teritorija upropastio ugled Kosova"

Lider pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti je u intervjuu za Frankfurter algemajne cajtung (FAZ) rekao da su takse na robu iz Srbije doprinele da sa stola bude skinuta "nesrećna ideja razmene teritorija izmedju Srbije i Kosova".
Aljbin Kurti (Foto A. Demaj)

Aljbin Kurti je rekao da se ne slaže sa ukidanjem taksi na robu iz Srbije i da se zalaže za politiku punog reciprociteta prema Beogradu.

„Srbija, na primer, ne prihvata naše registarske tablice niti proizvode na kojima kao mesto porekla piše ’Made in Kosova’. To je apsurdno i dokle god proizvodi sa našom oznakom nisu dozvoljeni u Srbiji, ne bi trebalo ni ovde da bude dozvoljena prodaja robe iz Srbije", rekao je Kurti.

On se ne slaže ni sa političkom trgovinom kojom bi Kosovo za ukidanje carina od Evropske unije dobilo liberalizaciju viznog režima, koju su Ramušu Haradinaju ponudili nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron.

Kurti smatra da Kosovo treba samo u sopstvenom interesu da se izbori sa korupcijom i organizovanim kriminalom, kako bi se svako u EU uverio da je Kosovo započelo novo poglavlje.

„Ispunili smo svih 96 uslova Evropske komisije za ukidanje viza, pa ipak je Kosovo u mnogim zemljama na zlom glasu“ rekao je Kurti i dodao da se uskraćivanjem vizna liberalizacija, ne kažnjava politička elita, već običan narod.

On je ocenio da je misija EU na Kosovu Euleks bila kratkoročna politička stabilizacija političkog poretkat, iako je imala za cilj izgradnju struktura pravne države.

Kurti je dodao da je spreman da se bori protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou, i protiv monopola oligarhije na Kosovu, ali da mu je za tu borbu potrebna podrška medjunarodne zajednice.

Lider Samoopredeljenja je naveo da Kosovo vidi kao zarobljenu državu i naglasio da su u to zarobljavanje, pored glavnog odgovornog aktuelnog predsednika Hašima Tačija umešani državno tužilaštvo, policija, kompletno pravosudje, tajne službe i pojedini preduzetnici.

Na pitanje kako, zamišlja kohabitaciju sa Tačijem, ukoliko bude premijer u novoj vladi, Kurti je odgovorio da to "svakako neće biti jednostavno", ali da bi bilo najbolje kad bi se Tači povukao sa mesta predsednika i uopšte iz politike.

„Taj predsednik je raspravom o razmeni teritorija upropastio ugled naše države. Posle oslobodjenja od srpske okupacije 1999. godine i proglašenja nezavisnosti 2008. godine, poteban nam je i treći rez, u kojem će korumpirani političari poput Tačija biti uklonjeni iz javnog života ove zemlje", ocenio je Kurti.

Prema njegovim rečima, korumpirani političari u Prištini spremni su da, kako bi zaštitili svoje bogatstvo, ugroze i tradicionalno dobre odnose Kosova i SAD.

„Samo da bi spasili svoju korumpiranu politiku. Kada je u pitanju njihov novac i njihovo bogatstvo, postaju neposlušni i prema SAD. Kakvo iznenadjenje...", rekao je Kurti.

Upitan za zalaganje Samoopredeljenja za ujedinjenje Kosova i Albanije, Kurti je rekao da "poštuje i voli" Kosovo, ali da su njegov jezik, kultura i istorija albanska i da bi i dalje voleo kada bi postojala mogućnost održavanja referenduma na Kosovu i u Albaniji o ujedinjenju.

"Ustav nam zabranjuje priključenje nekoj drugoj državi. To je u suprotnosti sa drugom odredbom istog ustava, u kojoj je Kosovo definisano kao suverena država. Zato bismo voleli da imamo pravo na takav referendum. Ali nećemo zbog toga započinjati novi balkanski rat. Želimo da to postignemo na miran, demokratski i ustavan način", rekao je rekao je lider Samoopredeljenja.

 Kurti sa Kosnetom: Otpočinjem dijalog sa Srbima na Kosovu

Lider pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti rekao je danas američkom ambasadoru na Kosovu da će otpočeti dijalog sa Srbima na Kosovu, u cilju razvoja i integracije Srba već prve nedelje svoje premijerske funkcije.

Kako su saopštili iz Samoopredeljenja, sastanak Kurtija sa američkim ambasadorom Filipom Kosnetom danas bio je "prijateljski", a ambasador Kosnet je "izrazio zadovoljstvo zbog dobro održanog izbornog procesa".

Navodi se da je američki ambasador "izrazio posebno interesovanje za napredak u borbi protiv korupcije, ekonomije i za napredak u dijalogu sa Srbijom, u cilju postizanja sveobuhvatnog sporazuma koji će doneti održiv mir i stabilnost regionu.

Kurti je u razgovoru sa Kosnetom istakao da je tokom prvog meseca njegovog budućeg mandata premijera potreban sastanak sa šefom evropske diplomatije Džozefom Borelom, "kako bi dijalog sa Srbijom bio što bolje pripremljen sa jasnim principima".

Ponovio je da se treba uraditi procena dosadašnjih briselskih sporazuma.

"Ne treba da kasnimo, ali i ne moramo da žurimo i pravimo greške koje će nas koštati", dodao je Kurti.

SAD očekuju vladu spremnu na dijalog

SAD čestitaju narodu Kosova na "uspešno okončanim parlamentarnim izborima" i očekuju izveštaj posmatračke misije Evropske unije i njihovu procenu načina na koji je glasanje sprovedeno, rečeno je Glasu Amerike u Stejt departmentu.

"Radujemo se prilici da sarađujemo sa novom vladom, koja će biti za dijalog, kada bude formirana, vladom koja će biti posvećena jačanju demokratije i obezbeđivanju mira, pravde i prosperiteta za sve građane Kosova", navode u Stejt departmentu i zaključuju:

"Jasno smo stavili do znanja da očekujemo da novo kosovsko rukovodstvo bude pripremljeno da se odmah upusti u razgovore sa Srbijom i radi na sporazumu o normalizaciji odnosa".

 Ostale vesti

Od četvrtka kretanje po 16 sati
Treća faza ublažavanja mera počeće ranije nego što je bilo najavljeno, kazao je danas ministar zdravlja Kosova.
  • 25.05.2020
Tači: Kurti uzurpirao premijersku funkciju
Predsednik Kosova Hašim Tači optužio je vršioca dužnosti premijera Aljbina Kurtija da je uzurpirao tu funkciju.
  • 25.05.2020
Grenel odlazi sa mesta ambasadora u Berlinu
Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel potvrdio je da odlazi sa mesta ambasadora SAD u Nemačkoj. On je na svom Tviteru napisao "Istina", odgovarajući tako na navode nemačke agencije Dpa da odlazi sa funkcije ambasadora.
  • 24.05.2020
Drecun: Meka moć EU pala na ispitu
Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže da je Nemačka vrlo energično protiv stava administracije Donalda Trampa da se ipak otvori mogućnost za postizanje nekog kompromisnog rešenja.
  • 24.05.2020
Nemačka i Francuska traže hitan nastavak dijaloga

Nemački ministar spoljnih poslova Heiko Mas i njegov francuski kolega Žan-Iv Le Drian objavili su zajedničko saopštenje u kome su pozvali na hitan nastavak dijaloga između Kosova i Srbije pod vođstvom Evropske unije.

  • 23.05.2020
Iz Grenelove kancelarije negiraju da postoji rok za sporazum
Portparol američkog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Dik Kastin demantovao je navode odlazećeg kosovskog premijera Aljbina Kurtija da Ričard Grenel želi da do septembra bude postignut sporazum Beograda i Prištine.
  • 22.05.2020