Vesti
Politika

Kocijančič: Takse moraju da budu ukinute

Evropska unija poziva na brzo formiranje vlasti nakon kosovskih izbora i nastavak dijaloga Beograda i Prištine, kao i na ukidanje taksi na srpsku robu.
Kocijančič: Takse moraju da budu ukinute
Maja Kocijančič (Foto arhiva Kim)

"Pozicije EU se nisu promenile, takse moraju da odu", poručila je portparolka EU Maja Kocijančič.

Ona je tako odgovorila albanskim novinarima u Briselu koji su naveli da su se lideri stranaka koje su pobedile na nedeljnim izborima na Kosovu prethodno zalagali "ne za potpuno ukidanje taksi već za reciprocitet sa Srbijom".

Šefica diplomatije EU Federika Mogerini i komesar za pristupne pregovore Johanes Han u zajedničkom saopštenju naveli su da nakon "mirnih i uredno sprovedenih" prevremenih izbora na Kosovo, EU očekuje formiranje nove vlade čim se odgovarajuće procedure završe.

"To je neophodno kako bi Kosovo moglo brzo da nastavi posao na reformama u cilju podrške ekonomskom i socijalnom razvoju, kao i vladavini prava, ali i da nastavi primenu Sporazuma EU-Kosovo o stabilizaciji i pridruživanju i nastavi dijalog s Beogradom kome posreduje EU", naveli su Mogerinijeva i Han.

Oni su izrazili očekivanje da će svi politički akteri ostati posvećeni ovim procesima koji su "ključni za budućnost Kosova", njegov put ka EU, kao i za boljitak građana Kosova i celog regiona.

U Evropskoj komsiji navode i da je Evropska posmatračka misija ocenila da su izbori na Kosovu bili transparentni i dobro sprovedeni.

"Izborna kampanja se sprovodila u živom i konkurentnm okruženju na većem delu Kosova, ali bilo je i zastrašivanja u sredinama gde žive kosovski Srbi. Sve utvrđene nepravilnosti, vlasti treba da reše", navodi se u saopštenju Federike Mogerini i Johanese Hana

Dodaje se da će Evropska posmatračka misija izaći sa finalnim izveštajem i preporukama za buduće izborne procese i da se očekuje da se sve političke stranke konstruktivno angažuju na njihovoj primeni.Ostale vesti

Od četvrtka kretanje po 16 sati
Treća faza ublažavanja mera počeće ranije nego što je bilo najavljeno, kazao je danas ministar zdravlja Kosova.
  • 25.05.2020
Tači: Kurti uzurpirao premijersku funkciju
Predsednik Kosova Hašim Tači optužio je vršioca dužnosti premijera Aljbina Kurtija da je uzurpirao tu funkciju.
  • 25.05.2020
Grenel odlazi sa mesta ambasadora u Berlinu
Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel potvrdio je da odlazi sa mesta ambasadora SAD u Nemačkoj. On je na svom Tviteru napisao "Istina", odgovarajući tako na navode nemačke agencije Dpa da odlazi sa funkcije ambasadora.
  • 24.05.2020
Drecun: Meka moć EU pala na ispitu
Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže da je Nemačka vrlo energično protiv stava administracije Donalda Trampa da se ipak otvori mogućnost za postizanje nekog kompromisnog rešenja.
  • 24.05.2020
Nemačka i Francuska traže hitan nastavak dijaloga

Nemački ministar spoljnih poslova Heiko Mas i njegov francuski kolega Žan-Iv Le Drian objavili su zajedničko saopštenje u kome su pozvali na hitan nastavak dijaloga između Kosova i Srbije pod vođstvom Evropske unije.

  • 23.05.2020
Iz Grenelove kancelarije negiraju da postoji rok za sporazum
Portparol američkog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Dik Kastin demantovao je navode odlazećeg kosovskog premijera Aljbina Kurtija da Ričard Grenel želi da do septembra bude postignut sporazum Beograda i Prištine.
  • 22.05.2020