Episkop Atanasije Jevtić: Većina vladika protiv dodele ordena Aleksandru Vučiću

Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije Jevtić je izjavio u Pećkoj Patrijaršiji da se on i veliki deo episkopa protivi dodeli Ordena Svetog Save predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Podeli ovaj članak sa:
 • Episkop Atanasije sa decom u Pećkoj Patrijaršiji (Foto Kim)

"Veliki broj episkopa, može se slobodno reći većina, je protiv toga da se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću dodeli Orden Svetog Save", izjavio je danas umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije, na svečanosti koja se povodom 8 vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve koja se održava u Pećkoj patrijaršiji.

Ovo je drugi uticajni vladika Srpske pravoslavne crkve koji je izrazio nezadovoljstvo odlukom Sinoda SPC da se orden dodeli predsedniku Srbije i tako je potvrdio jučerašnji stav mitropolita Amfilohija koji, takođe, protiv te odluke.

„Što se mene lično tiče a verujem i jedan dobar deo naših arhijereja nisu time zadovoljni. Nije bila ovo i prilika za tako nešto. Ovde je prisutno bilo i ostalo ono što objedinjuje i sjedinjuje i Crkvu i narod. Gospodin Vučić on je predsedik, naravno privremeni, kao i svi predsednici Srbije i to je za poštovanje za one koji su ga izabrali ali on nije predsednik Srpskog naroda u svetu. Crkva je ne samo Srbijanska crkva, ona je žiža sveukupnog našeg naroda u čitavom svetu. Prema tome, Sabor kao takav ne može da se orjentiše partijski, sa poštovanjem prema svima i svakome“, izjavio je mitropolit Amfilohije.

Orden Svetog Save trebalo bi da se dodeli predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na centralnoj svečanosti u Beogradu. Akademik Matija Bećković juče je najavio da neće prisustvovati toj svečanosti.

Ostale vesti

 • Obeležena slava u Lipljanu

  Obeležena slava u Lipljanu

  U crkvi posvećenoj Vavedenju presvete Bogorodice u Lipljanu obeležen je istoimeni pravoslavni praznik, Dan privremenog organa Opštine Lipljan i krsna slava pojedinih meštana. U prisustvu velikog broja dece i vernika, svetu liturgiju služio je episkop raško-prizrenski Teodosije.

 • ’’Naše je ono što damo drugima’’

  ’’Naše je ono što damo drugima’’

  „Probali smo da stignemo do nemoćnih i ostavljenih, do ljudi koji su bili u potpunoj izolaciji, bez kontakta sa bližnjima i bilo kakvim institucijama. Ta pomoć je bila često prva i jedina u sredinama gde se nije mogla organizovati zdravstvena zaštita na Kosovu i Metohiji“, kazao je dr Zvonimir Stašević iz Humanitarne organizacije „Sveti Jovan Milostivi“.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane