Vesti
Religija

Episkop Atanasije Jevtić: Većina vladika protiv dodele ordena Aleksandru Vučiću

Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije Jevtić je izjavio u Pećkoj Patrijaršiji da se on i veliki deo episkopa protivi dodeli Ordena Svetog Save predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.
Episkop Atanasije Jevtić: Većina vladika protiv dodele ordena Aleksandru Vučiću
Episkop Atanasije sa decom u Pećkoj Patrijaršiji (Foto Kim)

"Veliki broj episkopa, može se slobodno reći većina, je protiv toga da se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću dodeli Orden Svetog Save", izjavio je danas umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije, na svečanosti koja se povodom 8 vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve koja se održava u Pećkoj patrijaršiji.

Ovo je drugi uticajni vladika Srpske pravoslavne crkve koji je izrazio nezadovoljstvo odlukom Sinoda SPC da se orden dodeli predsedniku Srbije i tako je potvrdio jučerašnji stav mitropolita Amfilohija koji, takođe, protiv te odluke.

„Što se mene lično tiče a verujem i jedan dobar deo naših arhijereja nisu time zadovoljni. Nije bila ovo i prilika za tako nešto. Ovde je prisutno bilo i ostalo ono što objedinjuje i sjedinjuje i Crkvu i narod. Gospodin Vučić on je predsedik, naravno privremeni, kao i svi predsednici Srbije i to je za poštovanje za one koji su ga izabrali ali on nije predsednik Srpskog naroda u svetu. Crkva je ne samo Srbijanska crkva, ona je žiža sveukupnog našeg naroda u čitavom svetu. Prema tome, Sabor kao takav ne može da se orjentiše partijski, sa poštovanjem prema svima i svakome“, izjavio je mitropolit Amfilohije.

Orden Svetog Save trebalo bi da se dodeli predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na centralnoj svečanosti u Beogradu. Akademik Matija Bećković juče je najavio da neće prisustvovati toj svečanosti.Ostale vesti

Danas je Sveta Petka
Srpska pravoslavna crkva proslavlja Svetu velikomučenicu Paraskevu Rimljanku, poznatiju kao Trnova Petka. Svetica je veoma poštovana u našem narodu.
  • 08.08.2020
Praznik Svete Ane proslavljen u Velikoj Hoči
Svečanom liturgijom u crkvi Svete Ane u Velikoj Hoči kod Orahovca obeležen je praznik ove svetiteljke. Meštani Velike Hoče i Orahovca prisustvovali su u porti crkve obeležavanju praznika svetiteljke, koja je u narodu poznatija kao majka presvete Bogorodice.
  • 07.08.2020
Danas je Blaga Marija, zaštitnica žena
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Blagu Mariju, praznik posvećen Mariji Magdaleni.
  • 04.08.2020
Mati Marta imenovana za igumaniju manasitra Gorioč
Na Ilijndan, vladika raško prizrenski Teodosije imenovao je mati Martu za igumaniju manastira Gorioč kod Istoka.
  • 02.08.2020
Danas je Ilijindan

Praznik starozavetnog proroka i novozavetnog svetitelja Ilije koga sve hrišćanske crkve vezuju za prošlost i budućnost hrišćanske crkve i spasenja čovečanstva, Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju danas 2. avgusta.

  • 02.08.2020
Danas je Kurban bajram, zvaničnici čestitaju praznik

Pripadnici islamske veroispovesti slave danas Kurban bajram, jedan od dva najveća islamska praznika.

  • 31.07.2020