Vesti
Politika

Jevtić: Bez razgovora sa Srpskom listom nemoguće formiranje kosovske vlade

Potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić rekao je za RTS da je srpski narod na Kosovu vrlo jasno rekao da ostaje čvrst i jedinstven uz svoju državu Srbiju. "Bez razgovora sa Srpskom listom u bilo kakvoj opciji formiranje nove kosovske vlade je nemoguće, to kaže Ustav Kosova i zakoni", istakao je Jevtić.
Jevtić: Bez razgovora sa Srpskom listom nemoguće formiranje kosovske vlade
Dalibor Jevtić (Foto Kim)

Dva dana posle izbora na Kosovu cifre su jasne, pobednici takođe.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić rekao je da ako govorimo o porukama birača koje dolaze iz srpske zajednice ona je više nego jasna - "srpski narod na Kosovu je vrlo jasno rekao da ostaje čvrst i jedinstven uz svoju državu Srbiju".

"Sa druge strane, ako govorimo o Albancimna poruka onima koji su nekoliko decenija bili na vlasti je - nismo zadovoljni sa vašim radom, hoćemo nove ljude, posebno što su i partija Aljbina Kurtija i partija Ise Mustafe bile u opoziciji u prošlom sazivu parlamenta", rekao je Jevtić.

Prema njegovim rečima, nezadovoljstvo je očigledno i ono se izrazilo kroz izborni proces.

Istakao je da je vrlo važno to što je Srpska lista osvojila svih 10 mandata. "To znači da nismo ostavili prostor bilo kome od albanskih lidera da trguje sa onim što negde jesu interesi srpskog naroda na Kosovu i Metohiji", podvukao je Jevtić.

Rekao je da je pratio izbornu noć, kada su izlazili rezultati i da je video veliko nezadovoljstvo određenih albanskih analitičara zbog ubedljive pobede Srpske liste.

"Bilo je važno da pobedimo u velikom procentu"

"I zato je bilo važno da mi u velikom procentu pobedimo kako ne bi dozvolili da se pojave neki Srbi koji ne bi radili ništa drugo osim slušali šta im ovi govore", rekao je Jevtić.

Bez razgovora sa Srpskom listom u bilo kakvoj opciji formiranje nove vlade Kosova je nemoguće, to kaže Ustav Kosova i zakoni, istakao je Jevtić.

Aljbim Kurti kaže da će biti predstavnika Srba u Vladi, ali ne predstavnika Srpske liste jer to nije, kako kaže, stranka, već predstavlja državu.

"To govori šta bi želeo, ali jedno je šta Albanci žele a drugio je ono što stoji u zakonima. Dakle, u Ustavu član 96 stoji da predstavnik Srba u Vladi Kosova će biti izabran većinom predstavnika te zajednice kosovskoj skupštiini. Tu nema rasprave. To što govori Kurti da će uzeti ne znak kog Srbina to je kao da ćemo mi reći da nećemo da Kurti bude premijer nego ćemo uzeti nekog drugog - prosto je to nemoguće", istako je Jevtić.

Potpredsednik Srpske liste smatra da ukoliko Kurti želi da zaista bude predsednik kosovske vlade, on mora da uzme činjenicu da je ta lista pobedila.

"Sačekaćemo konačne rezultate, nije velika razlika između prve i druge stranke u ovom trenutku, putem pošte glasovi nisu izbrojani. Mada se pretpostavlja da je većina glasova koji su došli putem pošte za Samoopredeljenje", rekao je Jevtić.

Interes međunarodne zajednice je da se ukinu takse, da se omogući nastavak dijaloga i da dođe do kompromisnog rešenja, zaključio je Jevtić.Ostale vesti

Od četvrtka kretanje po 16 sati
Treća faza ublažavanja mera počeće ranije nego što je bilo najavljeno, kazao je danas ministar zdravlja Kosova.
  • 25.05.2020
Tači: Kurti uzurpirao premijersku funkciju
Predsednik Kosova Hašim Tači optužio je vršioca dužnosti premijera Aljbina Kurtija da je uzurpirao tu funkciju.
  • 25.05.2020
Grenel odlazi sa mesta ambasadora u Berlinu
Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel potvrdio je da odlazi sa mesta ambasadora SAD u Nemačkoj. On je na svom Tviteru napisao "Istina", odgovarajući tako na navode nemačke agencije Dpa da odlazi sa funkcije ambasadora.
  • 24.05.2020
Drecun: Meka moć EU pala na ispitu
Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže da je Nemačka vrlo energično protiv stava administracije Donalda Trampa da se ipak otvori mogućnost za postizanje nekog kompromisnog rešenja.
  • 24.05.2020
Nemačka i Francuska traže hitan nastavak dijaloga

Nemački ministar spoljnih poslova Heiko Mas i njegov francuski kolega Žan-Iv Le Drian objavili su zajedničko saopštenje u kome su pozvali na hitan nastavak dijaloga između Kosova i Srbije pod vođstvom Evropske unije.

  • 23.05.2020
Iz Grenelove kancelarije negiraju da postoji rok za sporazum
Portparol američkog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Dik Kastin demantovao je navode odlazećeg kosovskog premijera Aljbina Kurtija da Ričard Grenel želi da do septembra bude postignut sporazum Beograda i Prištine.
  • 22.05.2020