Vesti
Religija

Patrijarh ipak nije došao na Kosovo. Neslaganja oko dodele ordena

Posetom srpskih arhijereja Pećkoj Patrijaršiji, nastavljeno je obeležavanje osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. Među okupljenima nema srpskog patrijarha Irineja.
Patrijarh ipak nije došao na Kosovo. Neslaganja oko dodele ordena
Arhijereji SPC u Pećkoj Patrijaršiji (Foto Radio Goraždevac)

Osim mitropolita dabro-bosanskog Hrizostoma, niko od članova Sinoda Srpske pravoslavne crkve danas nije došao u manastir Pećka Patrijaršija, uključujući i patrijarha.

Mitropolit Crnogorsko-primorski Amfilohije opravdava izostanak patrijarha Irineja zdravstvenim stanjem i godinama.

„Ovo je osamstogodišnji sabor naše crkve na čelu sa njegovom svetošću našim patrijarhom Irinejem, naslednikom Sv. Save. Ovaj sabor je počeo u Žiči. Njegova svetost je u godinama, tako da ipak nije mogao da dođe ali većina arhijereja su ovde prisutni, medju njima i episkop Raško-prizrenski koji je, eto, glavni ovde na raspetom Kosovu“, izjavio je mitropolit Amfilohije za Radio Goraždevac.

Veliki broj arhijereja protiv odluke da se Vučiću dodeli oreden

Mitropolit Amfilohije se ne slaže sa odlukom Sinoda da se orden Svetog Save dodeli predsedniku Aleksandru Vučiću i naglasio da se sa tom odlukom ne slaže ni veliki broj arhijereja, ali da će je ipak ispoštovati.

„Što se mene lično tiče a verujem i jedan dobar deo naših arhijereja nisu time zadovoljni. Nije bila ovo i prilika za tako nešto. Ovde je prisutno bilo i ostalo ono što objedinjuje i sjedinjuje i Crkvu i narod. Gospodin Vučić on je predsedik, naravno privremeni, kao i svi predsednici Srbije i to je za poštovanje za one koji su ga izabrali ali on nije predsednik Srpskog naroda u svetu. Crkva je ne samo Srbijanska crkva, ona je žiža sveukupnog našeg naroda u čitavom svetu. Prema tome, Sabor kao takav ne može da se orjentiše partijski, sa poštovanjem prema svima i svakome“, izjavio je mitropolit Amfilohije.

Mitropolit je potvrdio da je jedan dobar deo arhiepiskopa zatražio da zaseda vanredni sabor Srpske pravoslavne crkve.

„Jedan dobar deo episkopa je predložio da u sklopu sa ovim osamstogodišnjim, bude i jedan jesenji Sabor koji bi bio posvećen prosveti. E sada, od tada do danas ima još puno životnih tema, koje su upravo za Sabor i jedan broj episkopa je upravo i predložio. Videćemo kako će to biti, jer za vreme obeležavanja sedamstopedeset godina (autokefalnosti), za vreme blaženog patrijarha Germana je bio vanredni Sabor, pa zašto nebi i sada bio“, rekao je Amfilohije.

Episkopi Srpske pravoslavne crkve će večeras služiti Večernje bogosluženje u manastiru Visoki Dečani. Sveta arhijerejska liturgija biće služena sutra u manastiru Pećka Patrijaršija.

 

 Ostale vesti

Danas je Sveta Petka
Srpska pravoslavna crkva proslavlja Svetu velikomučenicu Paraskevu Rimljanku, poznatiju kao Trnova Petka. Svetica je veoma poštovana u našem narodu.
  • 08.08.2020
Praznik Svete Ane proslavljen u Velikoj Hoči
Svečanom liturgijom u crkvi Svete Ane u Velikoj Hoči kod Orahovca obeležen je praznik ove svetiteljke. Meštani Velike Hoče i Orahovca prisustvovali su u porti crkve obeležavanju praznika svetiteljke, koja je u narodu poznatija kao majka presvete Bogorodice.
  • 07.08.2020
Danas je Blaga Marija, zaštitnica žena
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Blagu Mariju, praznik posvećen Mariji Magdaleni.
  • 04.08.2020
Mati Marta imenovana za igumaniju manasitra Gorioč
Na Ilijndan, vladika raško prizrenski Teodosije imenovao je mati Martu za igumaniju manastira Gorioč kod Istoka.
  • 02.08.2020
Danas je Ilijindan

Praznik starozavetnog proroka i novozavetnog svetitelja Ilije koga sve hrišćanske crkve vezuju za prošlost i budućnost hrišćanske crkve i spasenja čovečanstva, Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju danas 2. avgusta.

  • 02.08.2020
Danas je Kurban bajram, zvaničnici čestitaju praznik

Pripadnici islamske veroispovesti slave danas Kurban bajram, jedan od dva najveća islamska praznika.

  • 31.07.2020