Pet miliona dolara za čišćenje zaostalih eksplozivnih naprava na Kosovu

Sjedinjene Američke Države izdvojile su danas dodatnih 5 miliona dolara za čišćenje kasetne municije i ostalih eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata na Kosovu, saopšteno je iz Ambasade u Prištini.

Podeli ovaj članak sa:
 • Minsko polje (Foto ilustracija)

Obezbeđenim novcem će se čistiti mesta koja su veoma kontaminirana kasetnom municijom i ostalim eksplozivnim sredstvima zaostalim iz rata.

Predviđeno je da se ova akcija sprovodi četiri godine, a očekuje se da će se očistiti 4.298.442 kvadratnih metara kosovskog zemljišta izloženog opasnosti.

„Ovo je najveći pojedinačni finansijski doprinos Sjedinjenih Američkih Država uništavanju konvencionalnog oružja na Kosovu od kada su SAD započele svoj program na Kosovu 1996. godine“, saopštila je Ambasada SAD-a.

Program Sjedinjenih Američkih Država za konvencionalno oružje na Kosovu sprovodi HALO Trust i Pomoć norveškog naroda (NPA) uz podršku Kosovskog centra za uklanjanje mina.

Ostale vesti

 • SLS odbacuje tvrdnje o izbornoj prevari

  SLS odbacuje tvrdnje o izbornoj prevari

  Samostalna liberalna stranka (SLS) odbacila je tvrdnje Srpske liste da je učestvovala u izbornoj prevari. Oni su naveli da SLS nema nijednog posmatrača u Centru za brojanje glasova, te ističu da je manipulacija glasovima tamo nemoguća.

 • Tači traži da se slučaj o navodnom trovanju radnika CIK-a istraži do kraja

  Tači traži da se slučaj o navodnom trovanju radnika CIK-a istraži do kraja

  Predsednik Kosovo Hašim Tači sastao se danas sa predsednicom CIK-a Valjdetom Dakom, glavnim državnim tužiocem Aleksandrom Ljumezijem i direktorom OAK-a Špendom Madžunijem sa kojima je razgovarao o rezultatu istraga u vezi sa "izveštajem o trovanju radnika CIK-a", koji su bili u kontaktu sa kovertama pristiglim van Kosova.

 • Na Dan pozorišta počinje nova sezona NPP-a

  Na Dan pozorišta počinje nova sezona NPP-a

  Na matičnoj sceni u Gračanici, izvođenjem predstave "Ivkova slava u Prizrenu", Narodno pozorište Priština će obeležiti svoj dan. Time će zvanično početi jesenja sezona rada ovog teatra.

 • Novi zamenik komandanta Kfora stupio na dužnost

  Novi zamenik komandanta Kfora stupio na dužnost

  Nakon jednogodišnjeg mandata, zamenik komandanta Kfora, austrijski brigadni general Rajnhard Rikenštul, predao je odgovornost švajcarskom brigadnom generalu Lorenu Mišaudu koji stupa na dužnost, navodi se u saopštenju Kfora.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane