Vesti
Kultura

Milovanu Vitezoviću priznanje "Lazar Vučković"

Pesnički susreti "Lazar Vučković" održavaju se 52. put u organizaciji izdavačke kuće “Panorama" i lista "Jedinstvo”. U Domu kulture u Gračanici danas je održan pesnički čas i dodeljena nagrada “Lazar Vučković”. Ove godine to priznanje je pripalo poznatom književniku Milovanu Vitezoviću.
Milovanu Vitezoviću priznanje
Pesnički susreti "Lazar Vučković" (Foto Kim)

Ovogodišnjeg dobitnika nagrade „Lazar Vučković“, proglasila je Rada Komazec urednica "Jedinstva" i časopisa "Stremljenje". Književnik Milovan Vitezović, koji je dobio ovo priznanje nije mogao da doputuje u Gračanicu zbog zdravstvenih problema.

„Poezija i eseji našeg poznatog književnika, Milovana Vitezovića, koji je nagrađen za pesništvo, koje je objavljeno u časopisu za književnost i kulturu „Stremljenja“ zaista zaslužuje nagradu. Ta njegova poezija vrvi od epskih i lirskih segmenata, raspevanosti, duhovne i rodoljubive tematike. Žiri je u tome bio jednoglasan, da ova prestižna nagrada pripadne Milovanu Vitezoviću“, kazala je ona.

Direktor nedeljnika „Jedinstvo“ Svetozar Vlahović, ističe da ovi Susreti imaju jedan stvarni značaj, a to je afirmacija pesništva, kao i jedan simbolični značaj opstanak srpskog kulturnog bića ovde. Kako kaže, Lazar Vučković je ostao da živi zbog svojih dela i pesničke simbolike.

„Mi čuvamo uspomenu na njega, istovremeno čuvajući i naš identitet, našu ćirilicu, jezik. Omogućavamo mladima da se, kroz naš časopis „Stremljenja“, na svoj način afirmišu, pokažu svoj talenat i opredeljenost za literarni život, za nešto što je iznad ove sfere običnog i trenutnog života. Nešto što traje u vremenu i što čini našu tradiciju tako značajnom i u svetu“, napominje Vlahović.

Radoslav Zlatanović, inače prijatelj književnika Lazara Vučkovića, kaže da je ovaj srpski književnik nesumnjivo bio i ostao jedan od najvećih kulturnih stvaralaca na KiM, pre svega, kao pesnik. On je ostavio trag i na stranicama „Jedinstva“, kao novinar i pisac nezaboravih reportaža koje su oslikavale dušu i likove ljudi na KiM, bilo koje nacionalnosti, prepričava nam Zlatanović.

„Njegova vrednost kao stvaraoca i kulturnog poslanika je nezaboravna, a evo i njegovo delo ne umire, samim tim što se ovi Susreti održavaju po 52. put. Oni čuvaju srpsku reč i deluju kao podstrekavajući element u razvoju srpske književnosti i uopšte književnosti na KiM. Mnogim mladim stvaraocima njegova književnost je uzor i inspiracija“, ističe on.

Pesnički Susreti „Lazar Vučković“, počeli su programom u Bogosloviji “Kirilo i Metodije” u Prizrenu, da bi se nastavili u Velikoj Hoči, Gračanici. Večeras će biti zatvoreni u Kosovskoj Mitrovici.Ostale vesti

U PKC „Akvarijus“ večeras izložba Mimoze Studenice
U virtuelnoj galeriji Privatnog kulturnog centra “Akvarijus” večeras u 19:00 časova biće predstavljena izložba kolaža pod nazivom “Žena”,  likovne umetnice iz Prištine Mimoze Studenice.
  • 22.05.2020
Novi program Doma kulture
Dom kulture Gračanica je i za narednu nedelju pripremio bogat online kulturni program. Posetioci njihove stranice moći će da pogledaju koncerte, učestvuju na likovnoj koloniji, prate časove balete ali i druge sadržaje.
  • 17.05.2020
U toku je deveta nedelja koliko traje izolacija i ograničeno kretanje usled pojave epidemije koronavirusa. Dom kulture "Gračanica" je i za ovu nedelju pripremio kulturni program koji emituje preko društvenih mreža.
  • 10.05.2020
Dom kulture „Gračanica“ nastavlja sa programima tokom epidemije
Dom kulture „Gračanica“ je za osmu nedelju ograničenog kretanja i vanrednog stanja izazvanog epidemijom virusa korona pripremio programe kulturnog sadržaja.
  • 03.05.2020
Dom kulture
Dom kulture „Gračanica“ je i za sedmu nedelju, koliko traje izolacija i ograničeno kretanje izazvano epidemijom koronvirusa, pripremio kulturni program za posetioce njihove Fejsbuk stranice.
  • 26.04.2020
Časovi baleta od sutra na RTV Kim
Škola baleta u Gračanici organizovala je časove za svoje polaznice i tokom pandemije izazvane koronavirusom. Od ove subote časovi će se emitovati na našoj televiziji.
  • 24.04.2020