Vesti
Hronika

Srbima osumnjičenim za vršenje pritiska na glasače određen jednomesečni pritvor

Osnovni sud u Gnjilanu odobrio je zahtev Osnovnog tužilaštva u Gnjilanu, i optuženima Z.D. i V.B. odredio pritvor od 30 (trideset) dana.
Srbima osumnjičenim za vršenje pritiska na glasače određen jednomesečni pritvor
Gnjilane (Foto arhiva Kim)

Optuženi se sumnjiče da su više puta 26. I 27 septembra vršili pritisak i pretili oštećenim O. K., S. K. i J. K. da podrže i glasaju za stranku Srpsku listu na izborima koji će biti organizovani u nedelju.

Ovim radnjama, su okrivljenih počinili krivično delo „Povreda slobodne volje birača“ koje je sankcionisano Krivičnim zakonikom Republike Kosovo (KZK).

Pretpretresni sudija u Odeljenju za teške zločine je nakon proučavanja spisa predmeta, odlučio da su ispunjeni zakonski uslovi za određivanje pritvora okrivljenima jer bi druge mere na raspolaganju bile nedovoljne za normalno vođenje krivičnog postupka.

Strane imaju pravo da na ovu odluku ulože žalbu Apelacionom sudu.Ostale vesti

Obijena škola u Sušici, ukradeni računari
Zgrada Elektrotehničke škole obijena je noćas, potvrdio je za Gračanica online direktor ove škole Milan Dimitrijević.
  • 25.05.2020
Na Kosovu tokom pandemije povećano nasilje u porodici
Tokom pandemije koronavirusa na Kosovu je za 30 odsto povećan broj slučajeva nasilja u porodici, podaci su kosovskog Ministarstva pravde. Međutim, iz organizacija koje se bave slučajevima porodičnog nasilja poručuju da je broj znatno veći, jer žrtve često ne prijavljuju nasilje.
  • 25.05.2020
Zapaljena kuća povratnika u Berkovu kod Kline
U povratničkom selu Berkovo kod Kline zapaljena je kuća povratnika Žarka Vučkovića, preneo je na svom Tviter nalogu ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić. Naveo je da je Ministarstvo Vučkoviću sagradilo kuću prošle godine i da policija vrši uviđaj
  • 23.05.2020
Kurti traži da Državno tužilaštvo sasluša Tačija
Vršilac dužnosti premijera Kosova Aljbin Kurti zatražio je od Državnog tužilaštva da ispita predsednika Kosova Hašima Tačija kao svedoka povodom pretnji smrću koje je na Fejsbuku premijeru uputila "Albanska dobrovoljačka garda".
  • 22.05.2020
Optužnica protiv dve žene zbog učešća u ISIS-u
Specijalno tužilaštvo Кosova podiglo je optužnicu pred Osnovnim sudom u Prištini protiv dve žene sa Kosova sa inicijalima L.I. i A.A., za krivično dela "organizovanje i učestvovanje u terorističkoj grupi".
  • 22.05.2020
Kurtiju preti
Odlazeći kosovski premijer Aljbin Kurti objavio je sinoć na Fejsbuku pretnju koju je njemu i pripadnicima Pokreta Samoopredeljenje uputila fantomska grupa "Albanska dobrovoljačka garda".
  • 20.05.2020