Vesti
Kultura

Nova knjiga Radmile Knežević predstavljena u Beogradu

Sedma knjiga Radmile Knežević iz Prizrena “Kap sunca” predstavljena je juče ljubiteljima poezije u kući Đure Jakšića u Skadarliji.
Nova knjiga Radmile Knežević predstavljena u Beogradu
Sa promocije knjige (Foto Puls)

U knjizi je zastupljeno pet ciklusa pesama: ljubavne, refleksivne, duhovne, rodoljubive, a posebnu lepotu ove zbirke čini ciklus pesama napisan prizrensko – timočkim dijalektom.

O pesmama ali i Radmilinom stvaralaštvu govorili su književnici Vesna Kapor i Dejan Spiridon Bulatović.

“Ova knjiga protkana je rodnim zavičajem Prizrenom, ali i mestom gde sada živi, plavetnilom mora i Budve. U prvom delu zbirke pesnikinja se najviše bavi emocijom, odnosom muškarca i žene, odnosom prema pisanju i svojoj porodici. U drugom delu kod Radmile dominira nebo, plavetnilo mora, čovekova duša… U njenim pesmama prisutan je dramski zaplet, bogotražiteljstvo i smisao čovekovog života na zemlji”, kaže književnica Kapor.

Neke od pesama iz zbirke “Kap sunca” su nagrađivane, a neicrpna inspiracija rodjene Prizrenke je rodni grad, kao i duhovni i teritorijalni značaj Kosova i Metohije.

“Knjiga je moj odgovor “masnom vremenu bez pričešća i nafora” (pesma Kuća od pene) i moj razgovor sa prošlim vremenima koja iščezavaju, a bez kojih, nažalost, nećemo moći da opstanemo. Čuvanje prošlosti je uvek hod ka budućnosti, jer duhovne vrednosti ne poznaju vreme kao kategoriju. Potrebna nam je kap sunca”, izjavila je za RTV PULS autorka knjige.

Inače, Radmilino stvaralaštvo je od ove godine zastupljeno u školskim lektirama u Srbiji. Ona i Mošo Odalović jedini su pisci sa KiM čiji je rad uvršten u nastavni program.Ostale vesti

U PKC „Akvarijus“ večeras izložba Mimoze Studenice
U virtuelnoj galeriji Privatnog kulturnog centra “Akvarijus” večeras u 19:00 časova biće predstavljena izložba kolaža pod nazivom “Žena”,  likovne umetnice iz Prištine Mimoze Studenice.
  • 22.05.2020
Novi program Doma kulture
Dom kulture Gračanica je i za narednu nedelju pripremio bogat online kulturni program. Posetioci njihove stranice moći će da pogledaju koncerte, učestvuju na likovnoj koloniji, prate časove balete ali i druge sadržaje.
  • 17.05.2020
U toku je deveta nedelja koliko traje izolacija i ograničeno kretanje usled pojave epidemije koronavirusa. Dom kulture "Gračanica" je i za ovu nedelju pripremio kulturni program koji emituje preko društvenih mreža.
  • 10.05.2020
Dom kulture „Gračanica“ nastavlja sa programima tokom epidemije
Dom kulture „Gračanica“ je za osmu nedelju ograničenog kretanja i vanrednog stanja izazvanog epidemijom virusa korona pripremio programe kulturnog sadržaja.
  • 03.05.2020
Dom kulture
Dom kulture „Gračanica“ je i za sedmu nedelju, koliko traje izolacija i ograničeno kretanje izazvano epidemijom koronvirusa, pripremio kulturni program za posetioce njihove Fejsbuk stranice.
  • 26.04.2020
Časovi baleta od sutra na RTV Kim
Škola baleta u Gračanici organizovala je časove za svoje polaznice i tokom pandemije izazvane koronavirusom. Od ove subote časovi će se emitovati na našoj televiziji.
  • 24.04.2020