Kosovo bez članstva u Evropskom udruženju za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju

Kosovska agencija za akreditaciju (KAA) nije uspela u pokušaju da obnovi članstvo u Evropskom udruženju za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA).

Podeli ovaj članak sa:
  • Ilustracija (Foto Val ljašov, freeinages.com)

Šefica Kancelarije EU i Specijalna predstavnica EU na Kosovu Natalija Apostolova je povodom ove odluke "izrazila žaljenje".

"Članstvo u ovoj organizaciji nije bilo samo veliko dostignuće za kosovske institucije, već je bilo veoma važno za olakšanje mobilnosti kosovskih studenata i kvalifikovane omladine. Prekid članstva je veliki korak unazad i direktna posledica neodgovarajućih politika u prošlosti, poput odluke Vlade iz septembra 2017. za razrešenje celog Odbora Agencije bez odgovarajućeg obrazloženja", saopšteno je medijima iz njene kancelarije.

"ENQA je navela faktore koji su doveli do njihove odluke. Razočaravajuće je videti da se većina može prevazići političkom voljom Vlade da se Agenciji i Odboru iste obezbede potrebni resursi", navodi se dalje u saopštenju i ističe da "nova Vlada mora odmah da reši sva pitanja zajedno sa KAA i obezbedi da će za dve godine, kada Kosovo ponovo bude imalo pravo da se prijavi za članstvo".

"Ohrabrujemo Odbor KAA da se pozabavi preporukama ENQA i nastavi da ulaže napore u obezbeđivanju kvaliteta u visokoškolskim ustanovama. Evropska unija će uvek biti spremna da pomogne ovaj proces", zaljučila je Apostolova.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane