Vesti
Politika

Kvinta: Izbori presudni. Birači – odbacite kriminalce

Ambasade zemalja Kvinte očekuju da će predstojeći parlamentarni izbori na Kosovu biti poboljšani u odnosu na prethodne i da će se izbeći manipulacije i prevare koje su zabeležene 2010. godine i zastrašivanje kandidata i birača kosovskih Srba koji nisu na liniji sa Srpskom listom, što je navedeno u izveštajima posmatrčke misije EU za 2017. godinu.
Kvinta: Izbori presudni. Birači – odbacite kriminalce
Sa prethodnih izbora (Foto arhiva Kim)

“Predstojeći izbori su presudna prilika za građane Kosova da odluče o smeru zemlje. Građani Kosova zaslužuju obećanje o mirnoj, prosperitetnoj budućnosti, a jedini način da se ta budućnost obezbedi je voljom kosovskog naroda izraženom na ovim izborima”.

Iako su svesni da na Kosovu nije bilo “savršenih izbora”, predstavnici pet ambasada odbacuju pritisak na birače.
“Odbacujemo pritisak na birače, uključujući pretnje gubitka radnim mestima i kupovinu glasova, uključujući i obećanje javnih pozicija. Odbacujemo bilo kakve napade protiv medija, bilo fizičke napade, ili pozive na nasilje, ili pokušaje da označimo medije kao izvore „lažnih vesti.”“

Strankama se poručuje da stvore ambijent za poštenu izbornu konkurenciju na celom Kosovu, a građane pozivaju da upozoravaju na zloupotrebu javnih sredstava ili resursa koji se koriste u kampanji, kao i bilo kakvo zastrašivanje.

“Očekujemo da će kosovske vlasti preduzeti brze i odgovarajuće mere protiv bilo kakvog nasilja u celoj zemlji. Za demokratsku budućnost Kosova važno je da svi koji su uključeni poštuju izborne zakone zemlje i izborne procese, kako je zakazano 6. oktobra”.

Čelnicima stranake i kandidatima poručuju da se okanu političke retorike.

“Nadamo se da ćete se tokom ove predizborne kampanje uključiti u energičnu, iskrenu javnu raspravu o mogućnostima i problemima sa kojima se suočava Kosovo. Izbori i formiranje nove vlade nude šansu za hitno ponovno pokretanje razgovora sa Srbijom, s ciljem postizanja sveobuhvatnog, politički održivog i pravno obavezujućeg sporazuma koji doprinosi regionalnoj stabilnosti. To je očigledno u interesu Kosova”.

Nadaju se da će se tokom kampanje političari baviti mladim ljudima, obrazovanjem, otvaranjem radnih mjesta, unapređenjem razvoja privatnog sektora i ulaganja, podrškom preduzetništvu, ali i životnom sredinom.

Ipak, ono što je najvažnije je vladavina zakona.

“Kandidati moraju biti lišeni kriminalne pozadine ili veza sa kriminalnim aktivnostima, i demonstrirati kako će se boriti protiv korupcije i organizovanog kriminala, odupirati se nekažnjavanju i nepotizmu na najvišim nivoima”.
Biračima poručuju da su njihovi glasovi važni i da samo oni mogu doneti promene.

“Insistirajte na stvarnim planovima i predlozima, a ne samo na praznoj retorici. Procenite da li će ljudi za koje ste glasali ispuniti svoja obećanja. Odbacite kriminalce. Zahtevajte pravi demokratski izbor. A na dan izbora, izađite i glasajte”, poručuju ambasadori SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Italije.Ostale vesti

Dačić i Godfri razočarani merama Prištine
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić preneo je ambasadoru Sjedinjenih Američkih Država Entoniju Godfriju, razočaranost poslednjim potezima Prištine u vezi s uvozom srpske robe i uslovima koje s tim u vezi postavljaju - tzv. uvođenjem recipročnih mera, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.
  • 01.06.2020
Tači pozvao Hotija da formira novu vladu u najkraćem roku
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da je Ustavni sud Kosova danas objavio u potpunosti odluku o ustavnosti njegovog dekreta i pozvao funkcionera DSK Avdulaha Hotija da formira novu Vladu.
  • 01.06.2020
DSK predao zahtev skupštini za sednicu o izboru vlade
Demokratski savez Kosova podneo je kosovskoj skupštini zahtev za održavanje sednice na kojoj se očekuje izbor novog sastava kosovske vlade sa Avdulahom Hotijem na čelu.
  • 01.06.2020
Najavljeno uklanjanje robe
Nakon što je Vlada Kosova donela odluku o uvođenju "reciprociteta" za robu srpskih proizvođača koja nema oznaku "Republika Kosovo", ministarka ekonomije, zapošljavanja, trgovine, industrije, preduzetništva i strateških investicija na Kosovu Rozeta Hajdari, naložila je uklanjanje takve robe sa tržišta.
  • 01.06.2020
Hoće li biti omogućeno glasanje na Kosovu 21. juna?
Iako je Republička izborna komisija (RIK) predvidela glasanje za parlamentarne izbore u Srbiji 21. juna na 90 biračkih mesta na Kosovu, još uvek je neizvesno hoće li se ti izbori sprovesti.
  • 01.06.2020
Od danas se otvaraju prelazi

Na Kosovu od danas nastupa treća faza olakšavajućih mera uvedenih nakon pojave korona virusa.

  • 01.06.2020