Vesti
Politika

Jablanović: Borićemo se da nas ne podele

"Bude li nas Beograd razgraničio, onda smo se mi razgraničili sa svojim razumom i sa našom budućnošću na Kosovu", kazao je za RTV Kim predsednik Partije kosovskih Srba Aleksandar Jablanović.
Jablanović: Borićemo se da nas ne podele
Aleksandar Jablanović (Foto Kim)

Aleksandar Jablanović, predsednik Partije kosovskih Srba koja učestvuje na predstojećim vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu zakazanim za 6. oktobar, kaže da je najvažniji deo političkog programa za koji se njegova stranka zalaže baziran na nekoliko ključnih tačaka.

„Prva je, svakako, borba protiv korupcije i kriminala u našim redovima. Druga, za nas podjednako važna tačka, je obrazovanje. Jedan deo našeg programa se odnosi na pobljšanje uslova u zdravstvu, pre svega u bolnicama. Takođe, bitan deo našeg programa je baziran na opstanku srpskog stanovništva, ovde na KiM. Kao i jedan deo programa koji se odnosi na našu političku borbu, na polju sprečavanja izdaje nas Srba na Kosovu i razgraničenja jedni od drugih“, naveo je Jablanović.

„Radićemo na realnim stvarima“

Jablanović je istakao da se na izbornoj listi, kao kandidati ispred Partije kosovskih Srba nalaze „ljudi koji poznaju situaciju na terenu“, te da će njegova stranka, „ukoliko bude unutar kosovskog sistema raditi na realnim stvarima“.

„Ostaje nam prvo da vidimo kako će biti koncipirana naredna vlada u Prištini i ko će je voditi. Da li će to biti proevropska vlada ili pronacionalistička. To je mnogo bitno, da bi Srbi znali kako da se postave prema toj vladi, da li će u njoj učestvovati ili neće i šta će biti glavni cljevi i zadaci te vlade. Ako vlada postavi kratkoročne, pa i dugoročne ciljeve, znatno drugačije od onog što je vaš interes, vi nemate šta da tražite u takvoj jednoj vladi i ne možete da očekujete da ćete bilo šta uspeti da uradite za svoj narod, i u takvim vladama Srbi ne treba uopšte da učestvuju“, kazao je Jablanović.

„Sveobuhvatna prevara“

Za sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, Jablanović kaže da je u pitanju „sveobuhvatna prevara koju je Aleksandar Vučić smislio da sprovede ovde na Kosovu, da prevari i Srbe i Albance i međunarodnu zajednicu“.

„Mi ćemo biti u obavezi, budemo li u parlamentu i vladi, da poštujemo sve ono što je u naše ime neko drugi dogovorio. To su uradili Ivica Dačić, Borko Stefanović i Aleksandar Vučić. Takvim dogovorima oni su nas Srbe na Kosovu osakatili. Počnimo samo od problema pasoša koji mi imamo, mi smo građani drugog reda za našu državu Srbiju, to je za nas neprihvatljivo. Ne možemo menjati nijedan međunarodni sporazum koji je potpisan, ali borićemo se svom snagom da ne dozvolimo da nam naprave podelu na Srbe južno i severno od Ibra, da nas razgraniče, da najveći deo našeg naroda ostane južno od Ibra u nezavisnom Kosovu koje će Beograd priznati i da se Srbi tiho, i bez previše pompe i galame isele sa tog prostora u narednih dvadeset godina. Bude li nas Beograd razgraničio, onda smo se mi razgraničili sa svojim razumom i sa našom budućnošću na Kosovu“, kazao je Jablanović.

„Problem između Srba i Albanaca istorijski“

Jablanović je istakao da je problem između Srba i Albanaca istorisjki, ali i da je situacija nešto bolja nego pre 20 godina.

„Treba prošlost da ostavimo iza sebe, ona je takva kakva jeste, na neke delove naše prošlosti mi smo ponosni, na neke i nismo. Mislim da ono ka čemu treba da budemo okrenuti i ka čemu treba da težimo, i na šta treba da budemo ponosni, to je da imamo priliku da mi, autentični Srbi sa Kosova, izgradimo jednu bolju budućnost, bolje i relaksiranije odnose sa komšijama Albancima“.

Dodao je da se u budućem periodu mora "poraditi na položaju Srba".

„Pre svega Srba u metohijskim enklavama i Kosovskom Pomoravlju. U Kosovskom Pomoravlju živi veliki broj Srba od ukupne populacije Srba na Kosovu. Ti Srbi su mnogo puta izigrani i nikada u Vladi Kosova nisu imali svoje autentične predstavnike, što je pogrešno i loše“.

„Takse krajnje nerazumne“

Kada se govori o problemima u oblastima školstva i zdravstva, Jablanović kaže da im je zajedničko samo to što su „oba problema naša“.

„Problem kod obrazovanja je isključivo naš. Sve probleme koje u obrazovnom sistemu imamo, imamo ih zahvaljujući našoj lenjosti i našem neznanju. Tu bih izdvojio, na jugu KiM, problem transporta udžbenika iz centralne Srbije, koji se ponekada dešava na početku školske godine, to je za nas neprihvatjivo“, kazao je Jablanović.

Kazao je da je u zdravstvenom sistemu situacija još kompleksnija.

„Što se tiče zdravstvenog sistema, tu je jedan veliki problem nastao uvođenjem ovih taksi od 100%. Te takse su, po meni, krajnje nerazumne i neprihvatljive i one su dovele do toga da se spreči normalno distribuiranje lekova u srpskim apotekarskim ustanovama na Kosovu. To mora posle izbora da se menja, za to će biti zaduženi Srbi ispred naše partije koji će nas predstavljati u institucijama“, istakao je Jablanović.

Jablanović je napomenuo da planove za privredu na Kosovu u ovom trenutku nemaju „ni Beograd, ni Priština“, te da se sve svelo na „trgovinu i šverc“, a da je poljoprivreda sasvim druga stvar.

„Tu je veliki potencijal, kako u srpskim, tako i u albanskim sredinama. Vidite da se na Kosovu u zadnjih nekoliko godina veliki akcenat daje baš razvoju poljoprivrede. Ta stvar oko poljoprivrede ide u jako dobrom pravcu i tu treba samo da se izborimo za to, da (u odnosu na) ono što dobiju Albanci, Srbi dobiju malo više“, zaključio je Jablanović.

 

 Ostale vesti

Dačić i Godfri razočarani merama Prištine
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić preneo je ambasadoru Sjedinjenih Američkih Država Entoniju Godfriju, razočaranost poslednjim potezima Prištine u vezi s uvozom srpske robe i uslovima koje s tim u vezi postavljaju - tzv. uvođenjem recipročnih mera, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.
  • 01.06.2020
Tači pozvao Hotija da formira novu vladu u najkraćem roku
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da je Ustavni sud Kosova danas objavio u potpunosti odluku o ustavnosti njegovog dekreta i pozvao funkcionera DSK Avdulaha Hotija da formira novu Vladu.
  • 01.06.2020
DSK predao zahtev skupštini za sednicu o izboru vlade
Demokratski savez Kosova podneo je kosovskoj skupštini zahtev za održavanje sednice na kojoj se očekuje izbor novog sastava kosovske vlade sa Avdulahom Hotijem na čelu.
  • 01.06.2020
Najavljeno uklanjanje robe
Nakon što je Vlada Kosova donela odluku o uvođenju "reciprociteta" za robu srpskih proizvođača koja nema oznaku "Republika Kosovo", ministarka ekonomije, zapošljavanja, trgovine, industrije, preduzetništva i strateških investicija na Kosovu Rozeta Hajdari, naložila je uklanjanje takve robe sa tržišta.
  • 01.06.2020
Hoće li biti omogućeno glasanje na Kosovu 21. juna?
Iako je Republička izborna komisija (RIK) predvidela glasanje za parlamentarne izbore u Srbiji 21. juna na 90 biračkih mesta na Kosovu, još uvek je neizvesno hoće li se ti izbori sprovesti.
  • 01.06.2020
Od danas se otvaraju prelazi

Na Kosovu od danas nastupa treća faza olakšavajućih mera uvedenih nakon pojave korona virusa.

  • 01.06.2020