Vesti
Društvo

Lepina: Kamen temeljac za novu kuću porodici Simić

Predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović položio je kamen temeljac za izgradnju kuće porodici Simić u Lepini. „Najbitnije je utemeljenje naših porodica na Kosovu“, poručio je Popović.
Lepina: Kamen temeljac za novu kuću porodici Simić
Polaganje kamena temeljca za izgradnju kuće Simićima (Foto Kim)

Četvoročlana porodica Simić, koja je iz Štimlja izbegla 1999, godinama živi po privatnim kućama i u neadekvatnim uslovima.

„Nama ovo mnogo znači, za trajni opstanak ovde na Kosovu. Dugo smo bili na mestima i po raznim kućama kao raseljena lica. Kuće u kojima smo do sada živeli imale su loše uslove za život, bile su stare i trošne, sa vlagom. Pokušavali smo da te kuće održavamo da bi smo svojoj deci pružili bolje uslove. Zahvalani smo svima koji su nam omogućili sve ovo“, kazao je Milan Simić.

„Živeli smo u lošim uslovima. Bilo nam je teško, bili smo žrtve nedaća i problema. Ipak, vratilo nam se trostruko. Sve muke koje smo imali zajedničkim snagama smo prošli. Zahvaljujem se predsedniku Opštine Gračanica Srđanu Popoviću i ostalima koju su nam pomogli. Srećni smo, jer nismo verovali da će ovo nama da se desi, iako smo zaslužili mnogo ranije“, rekla je Marija Simić.

Komšije iz Lepine i okoline su takođe došle da Simićima čestitaju početak izgradnje kuće.

„Porodica Simić, odnosno moje prve komšije, oni su u ovoj trošnoj kući živeli petnaest godina, u neadekvatnim uslovima za život, sa dvoje dece. Baš su se namučili. Veoma smo srećni, kao komšije, što će dobiti novu kuću. Nadamo se da će biti divna“, kazao je Vladica Slavić.

Predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović je u pratnji svojih saradnika, zajedno sa direktorom Nacionalne službe za zapošljavanje Bojanom Mitićem, položio kamen temeljac za izgradju kuće Simićima.

„Poslednju kuću za ovu godinu pravimo porodici Simić koja je stvarno zaslužila da ima svoj dom, znajući šta su sve prošli. Srećan sam što smo uspeli da im pomognemo na adekvatan način. Znamo da su im i deca nezaposlena, to ćemo u nekom drugom periodu da rešimo. Svaki novi temelj je nova budućnost i nećemo stati sa tim“, naveo je Popović i izrazio nadu da se sa izgradnjom kuća neće stati.

„U Opštini sam razgovarao sa svojim timom, da kako znamo i umemo, u sledećoj godini napravimo još kuća i još porodica usrećimo. Nadam se da, po generalnom planu na kojem radimo, za dve godine neće postojati porodice koje neće imati krov nad glavom. Najbitnije je da je izgradnja svake kuće i utemeljenje naših porodica na Kosovu“, poručio je Popović.

Izgradnju kuće porodici Simić finansira Oština Gračanica kroz projekat ukupne vrednosti od 104.000 evra za ukupno šest kuća namenjenih raseljenim licima, socijalno ugroženim porodicama i mladim bračnim parovima.

 Ostale vesti

Nov predmet za prvačiće
Od septembra đake prvake očekuje novi nastavni predmet pod nazivom Digitalni svet.
  • 25.05.2020
Gračanica: Počela isplata od 100 evra
Danas je počela isplata novčane pomoći u iznosu od 100 evra, u dinarskoj protivvrednosti, za sve građane koji su se prijavili. U Gračanici ispred pošte nije primećen veliki broj ljudi. Sa druge strane, ispred Komercijalne banke zatekli smo meštane koji su došli da podignu pomoć, koja je u toku prošle nedelje uplaćena na račune penzionera i korisnika socijalne pomoći.
  • 25.05.2020
Psihološkinja Đurđica Kazić rekla je u emisiji „Slobodno srpski“ da je sasvim izvesno da će pandemija koronavirusa ostaviti određene posledice po psihičko zdravlje jednog broja ljudi.
  • 25.05.2020
Građani uhapšeni za vreme pandemije neće biti procesuirani
Svi oni građani koji su uhapšeni zbog kršenja uredbe Vlade Kosova da ograniči kretanje tokom pandemije neće biti procesuirani.
  • 24.05.2020
Deca sa KiM najzadovoljnija i najaktivnija
Deca sa Kosova i Metohije su najzadovoljnija svojim zdravljem, najzadovoljnija kvalitetom svog života i najviše fizički aktivna, rekla je dr Višnja Đorđić sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu, predstavljajući analizu zdravstvenih navika učenika osnovnih i srednjih škola u uslovima vanrednog stanja.
  • 24.05.2020
Isplata od 100 evra počinje sutra
Isplata novčane pomoći u iznosu od 100 evra, u dinarskoj protivvrednosti, za sve građane koji su se prijavili telefonom ili preko sajta idp.trezor.gov.rs počinje sutra, u ponedeljak 26. maja.
  • 24.05.2020