Vesti
Kultura

’’Ivkova slava u Prizrenu’’ za početak jesenje pozorišne sezone

Narodno pozorište u Prištini (sa privremenim sedištem u Gračanici) će 08. oktobra od 19:30 u Domu kulture u Gračanici obeležiti svoj dan i dodeliti godišnje nagrade, nakon čega će biti izvedena "Ivkova slava u Prizrenu".
’’Ivkova slava u Prizrenu’’ za početak jesenje pozorišne sezone
Detalj iz predstave ''Ivkova slava u Prizrenu'' (Foto Igor Vuković)

Po završetku leta koje je u radu ove kuće obeležila nagrađivana predstava "Žene iz Troje" u režiji Nebojše Bradića i njenog izvođenja na letnjim festivalima širom Srbje, Narodno pozorište u Prištini (NPP) otvoriće narednog utorka jesenju pozorišnu sezonu u Gračanici.

"Ivkovu slavu u Prizrenu" je, prema tekstu komedije Stevana Sremca koji je sam adaptirao u dramu, režirao član ansambla NPP-a Bojan Stojčetović. Premijera "Ivkove slave u Prizrenu" izvedena je 10. maja ove godine na sceni u Gračanici. Nakon toga su usledila izvođenja u Zvečanu i Beogradu.

Odmah nakon novog izvođenja "Ivkove slave...", ansambl će za najmlađu pozorišnu publiku na Kosovu i Metohiji izvesti dva puta "Uspavanu lepoticu" - 09. oktobra od 11:00 u Donjoj Gušterici i 10. oktobra od 12:00 u Goraždevcu.

U ovoj predstavi za male i velike će se prepoznati mnoga deca, ali i odrasli, jer nosi univerzalnu poruku da je dobrota jedini način da život postane bajka. Predstavu je, prema sopstvenom tekstu, režirala članica ansambla Radmila Knežević.

Škola glume NPP-a u Gračanici nastaviće svoj rad 09. oktobra, kada će biti održan i prvi čas glume u jesenjoj sezoni.

Izvođenje predstave "Ako se probudiš ili kao da je važno" u režiji Nenada Todorovića i sa scenografijom Gorana Stojčetovića, a koju u koprodukciji sa Narodnim pozorištem u Leskovcu realizuje NPP, zakazano je u Gračanici za 21. oktobar. U međuvremenu, ovaj komad će biti premijerno izveden na zatvaranju festivala mladih pozorišnih stvaralaca koji se pod nazivom “Metamorfoza” održava u Leskovcu od 1. do 6. oktobra.Ostale vesti

U PKC „Akvarijus“ večeras izložba Mimoze Studenice
U virtuelnoj galeriji Privatnog kulturnog centra “Akvarijus” večeras u 19:00 časova biće predstavljena izložba kolaža pod nazivom “Žena”,  likovne umetnice iz Prištine Mimoze Studenice.
  • 22.05.2020
Novi program Doma kulture
Dom kulture Gračanica je i za narednu nedelju pripremio bogat online kulturni program. Posetioci njihove stranice moći će da pogledaju koncerte, učestvuju na likovnoj koloniji, prate časove balete ali i druge sadržaje.
  • 17.05.2020
U toku je deveta nedelja koliko traje izolacija i ograničeno kretanje usled pojave epidemije koronavirusa. Dom kulture "Gračanica" je i za ovu nedelju pripremio kulturni program koji emituje preko društvenih mreža.
  • 10.05.2020
Dom kulture „Gračanica“ nastavlja sa programima tokom epidemije
Dom kulture „Gračanica“ je za osmu nedelju ograničenog kretanja i vanrednog stanja izazvanog epidemijom virusa korona pripremio programe kulturnog sadržaja.
  • 03.05.2020
Dom kulture
Dom kulture „Gračanica“ je i za sedmu nedelju, koliko traje izolacija i ograničeno kretanje izazvano epidemijom koronvirusa, pripremio kulturni program za posetioce njihove Fejsbuk stranice.
  • 26.04.2020
Časovi baleta od sutra na RTV Kim
Škola baleta u Gračanici organizovala je časove za svoje polaznice i tokom pandemije izazvane koronavirusom. Od ove subote časovi će se emitovati na našoj televiziji.
  • 24.04.2020