Vesti
Hronika

Istraga o prodaji glasova na Kosovu

"Prodajem devet glasova ili ih menjam za sedišta Golf 2" – jedan je od oglasa objavljen na popularnoj veb stranici za male i velike oglase na Kosovu, a uoči prevremenih parlamentarnih izbora na Kosovu, 6. oktobra. Drugi glas se prodaje za 100 do 200 evra, a cena raste uz glasove članova porodice. Kod pojedinaca cena je rasla zavisno o kojoj se partiji radi.
Istraga o prodaji glasova na Kosovu
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Osobe koje postavljaju takve oglase pišu da dolaze iz različitih delova Kosova, a uz oglas tu je i kontakt telefon.

Policija Kosova je tokom vikenda u Prištini uhapsila jednog muškarca, upravo zato što je na jednoj veb stranici postavio oglas o prodaji glasa. On je nakon ispitivanja, odlukom tužioca, pušten redovnom procedurom. Mediji na Kosovu su preneli da je on izjavio tužiocu da je u pitanju bila - šala.

Predviđene kazne zatvora

Krivični zakonik Kosova predviđa kaznu od godinu do pet godine zatvora za svako lice koje traži ili primi bilo koju nezasluženu korist sa ciljem da glasa za određeno lice.

Nacionalna koordinatorka za izbore ispred Državnog tužilaštva Ljaura Pulja, potvrdila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da će se ispitati i ostale osobe koje su objavile takve oglase ili statuse.

"Radiće se na pronalasku i ostalih osoba koje su objavile takve podatke koji će biti ispitani. Detaljnije ćemo se baviti time nakon verifikacija svih informacija koje su objavljene. Na tome ćemo usko sarađivati i sa kibernetičkom jedinicom kako bi razmotrili ko su ta lica i na koji način su delovala", dodala je Pulja.

Sociolog Artan Muhadžiri ovakvo ponašanje pojedinaca vidi kao kreativno izražavanje, odnosno kao reakciju na predizbornu kampanju. Prodaja glasa, kaže, nije ništa novo i toga je bilo u manjim merama i ranije, ali razvojem tehnologije menja se i oblik takvih "transakcija".

"Dok se ranije to radilo tajnim putem, sada se takve objave objavljuju. U pitanju je fenomen koji je nastao razvojem interneta, posebno socijalnih mreža. Takve ponude pre svega imaju za cilj medije i nije nešto zabrinjavajuće. Ali, smatram da oni koji objavljuju takve oglase nisu svesni zakonskih posledica ukoliko tužilaštvo odluči da do kraja istraže slučaj", kaže Muhadžeri.

Izbori i zloupotrebe

Prilikom poziva RSE na ostavljene brojeve telefona kod prodaje glasova, odgovor je uglavnom bio da su im brojevi zloupotrebljeni.

Inače, od 2014. godine pa do danas, oko 2.000 ljudi na Kosovu suočilo se sa zloupotrebama ili krađom glasova u izbornim procesima.

Od tog broja, 21 osoba je osuđena na zatvorsku kaznu, 42 su dobile novčane kazne, a njih 1.171 je uslovno kažnjeno.

Najveća krađa glasova desila se tokom prevremenih parlamentarnih izbora 2010. godine, mada tačnih podataka za taj period nema, rekli su prethodno iz Sudskog saveta Kosova. Državno tužilaštvo je 2012. saopštilo da je tokom izbora 2010. zabeležen 191 slučaj zloupotrebe tokom izbornog procesa.

Iz Kosovskog instituta za pravdu su tokom posmatranja izbora uočili da je ranije bilo slučajeva i kada su "mrtvi" glasali.Ostale vesti

Obijena škola u Sušici, ukradeni računari
Zgrada Elektrotehničke škole obijena je noćas, potvrdio je za Gračanica online direktor ove škole Milan Dimitrijević.
  • 25.05.2020
Na Kosovu tokom pandemije povećano nasilje u porodici
Tokom pandemije koronavirusa na Kosovu je za 30 odsto povećan broj slučajeva nasilja u porodici, podaci su kosovskog Ministarstva pravde. Međutim, iz organizacija koje se bave slučajevima porodičnog nasilja poručuju da je broj znatno veći, jer žrtve često ne prijavljuju nasilje.
  • 25.05.2020
Zapaljena kuća povratnika u Berkovu kod Kline
U povratničkom selu Berkovo kod Kline zapaljena je kuća povratnika Žarka Vučkovića, preneo je na svom Tviter nalogu ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić. Naveo je da je Ministarstvo Vučkoviću sagradilo kuću prošle godine i da policija vrši uviđaj
  • 23.05.2020
Kurti traži da Državno tužilaštvo sasluša Tačija
Vršilac dužnosti premijera Kosova Aljbin Kurti zatražio je od Državnog tužilaštva da ispita predsednika Kosova Hašima Tačija kao svedoka povodom pretnji smrću koje je na Fejsbuku premijeru uputila "Albanska dobrovoljačka garda".
  • 22.05.2020
Optužnica protiv dve žene zbog učešća u ISIS-u
Specijalno tužilaštvo Кosova podiglo je optužnicu pred Osnovnim sudom u Prištini protiv dve žene sa Kosova sa inicijalima L.I. i A.A., za krivično dela "organizovanje i učestvovanje u terorističkoj grupi".
  • 22.05.2020
Kurtiju preti
Odlazeći kosovski premijer Aljbin Kurti objavio je sinoć na Fejsbuku pretnju koju je njemu i pripadnicima Pokreta Samoopredeljenje uputila fantomska grupa "Albanska dobrovoljačka garda".
  • 20.05.2020