Vesti
Društvo

Američki pravoslavni humanitarci obišli manastire i gazdinstva na Kosovu

Članovi „Međunarodne humanitarne pravoslavne organizacije“ iz Sjedinjenih Američkih Država (International Orthodox Christian Charities – IOCC) proteklih dana boravili su na Kosovu, obilazeći manastire, gazdinstva i dobra u koje je ova humanitarna organizacija ulagala proteklih godina.
Američki pravoslavni humanitarci obišli manastire i gazdinstva na Kosovu
Foto: Visoki Dečani

Izvršni direktor ove organizacije koja radi u preko 12 regiona širom sveta, Кonstantin Trijandafilu je, sa predstavnikom za Zapadni Balkan Nenadom Prelevićem i još nekoliko članova organizacije, posetio manastire Gračanicu, Pećku Patrijaršiju i Dečane, kao i Bogorodicu Ljevišku i Bogosloviju u Prizrenu.

Razlog dolaska je, kako je saopšteno iz Visokih Dečana, upoznavanje sa nasleđem srpske kulturne i duhovne baštine, ali i obilazak mesta u kojima je IOCC ulagao proteklih godina u više razvojnih projekata.

Tako su obišli sistem za navodnjavanje u Brestoviku, ekonomiju eparhije Raško-prizrenske u Gračanici, programe narodnih kuhinja HO Majka 9 Jugovića, mlin u Gračanici i Dečansku vinariju u Velikoj Hoči.

Za veliki hrišćanski praznik – Krstovdan, prekjuče su bili u Visokim Dečanima kada je liturgiju služio vladika Teodosije, a sastali su se i sa igumanom manastira, arhimandritom Savom (Janjićem).Ostale vesti

UNS: Priština da obezbedi slobodan protok srpskih štampanih medija
Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog zabrane distribucije srpske štampe na teritoriji Kosova, koja je usledila posle odluke Vlade u Prištini da zabrani ulazak robe koja na sebi nema naznaku „Republika Kosova“ i poziva Prištinu da bez odlaganja obezbedi slobodan protok srpskih štampanih medija.
  • 01.06.2020
Život se vraća u normalu?
Odlukom Vlade Kosova od danas su počeli sa radom ugostiteljski objekti, škole, vrtići, a  ponovo je uspostavljen i međugradski saobraćaj. Početak rada kafića i restorana uticao je na to da u Gračanici danas bude mnogo više građana nego u prethodnom periodu. Olakšavajuće mere građani su shvatili kao „kraj pandemije“ pa većina više ne nosi maske i rukavice. Lekari šalju drugačije preporuke.
  • 01.06.2020
Počeli sa radom sudovi na Kosovu
Sudsko veće Kosova saopštilo je da je na osnovu ukidanja ograničenja kretanja od strane Ministarstva zdravlja i preporuka Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova odlučilo da počne sa radom danas, ali bez prisustva medija i javnosti, primenjujući preporuke NIJZ protiv Kovid-19.
  • 01.06.2020
Potpredsednik opštine Kamenica Bojan Stamenković rekao je u emisiji Slobodno srpski  da su međetnički odnosi na teritoriji opštine Kamenica dobri i da je, kako je kazao, ta opština  možda i najbolji primer suživota Srba i Albanaca na Kosovu. U ovoj opštini se, prema njegovim rečima, više ne gleda ko je Srbin, a ko je Albanac, već se svi građani  ravnopravno tretiraju i uzajamno pomažu.
  • 31.05.2020
Vlada Kosova donela odluku o ukidanju određenih mera
Odlazeći premijer Kosova Aljbin Kurti i vršilac dužnosti ministra zdravlja Arben Vitia saopštili su danas na konferenciji za štampu odluke donete na sednici Vlade Kosova u vezi sa ublažavanjem mera uvedenih zbog sprečavanja širenja koronavirusa.
  • 31.05.2020
Od ponedeljka se otvaraju svi prelazi i ukidaju epidemiološke mere
Novo ublažavanje mera na Kosovu, koje su donete u borbi protiv širenja koronavirusa, može se očekivati danas u 18 sati za kada je zakazan sastanak u kosovskoj vladi, a očekuje se da će nove mere doneti otvaranje prelaza, vrtića, obdaništa, škola, kafića i restorana, prenosi Koha.
  • 31.05.2020