Vesti
Društvo

Prvi dan meda u Novom Brdu

Međunarodna privredna manifestacija "Prvi dan meda“ održana je danas u selu Prekovce novobrdske opštine. U jednom od najsiromašnijih  krajeva na Balkanu, proizvode se najbolji pčelinji proizvodi.
Prvi dan meda u Novom Brdu
Sa Dana meda (Foto Puls)

Na manifestaciji je učestvovalo više od 20 individualnih proizvođača meda, ali i pčelarskih društava iz Sirinićke župe, Gračanice i novobrdskog kraja.

Mikroklima i zdrava životna sredina u kojoj gotovo i da nema zagađivača, čini Novo Brdo jednom od najkvalitetnijim regionima za gajenje pčela i proizvodnju meda na čitavom Balkanu.

Gradonačelnik Novog Brda Svetislav Ivanović, obraćajući se pčelarima, rekao je da ovo prva manifestacija takve vrste u toj opštini, ali da postoje šanse da postane i tradicionalna.

"Pre par godina počeli smo da stvaramo udruženje koje bi prezentovalo naš brend, ne samo med, ne samo u našem regionu, nego i šire. Posetili smo više sajmova i predavanja od strane eminentnih stručnjaka i želimo da budemo primer drugima“, rekao je Ivanović za RTV Puls.

Nagrade najboljim pčelarima uručio je predsednik Udruženja pčelara "Matica NB“ Novo Brdo Tihomir Bogdanović, koji je ujedno organizator ove najslađe manifestacije u Kosovskom Pomoravlju.

Predswdnik Udruženja pčelara "Gradot“ u Tetovu Driton Dikena istakao je da Novo Brdo ima odlične uslove za razvoj pčelarstva.

"Ulaganje u pčele i pčelarstvo, doprineće i nama, i našem životu“, rekao je Dikena.

Prezentaciji meda i drugih pčelinjih proizvoda prisustvovalo je u Novom Brdu više od stotinu ljudi, svih generacija, koji su na licu mesta mogli da se uvere u kvalitet meda i kupe ovaj eliksir života po pristupačnim cenama.

 Ostale vesti

UNS: Priština da obezbedi slobodan protok srpskih štampanih medija
Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog zabrane distribucije srpske štampe na teritoriji Kosova, koja je usledila posle odluke Vlade u Prištini da zabrani ulazak robe koja na sebi nema naznaku „Republika Kosova“ i poziva Prištinu da bez odlaganja obezbedi slobodan protok srpskih štampanih medija.
  • 01.06.2020
Život se vraća u normalu?
Odlukom Vlade Kosova od danas su počeli sa radom ugostiteljski objekti, škole, vrtići, a  ponovo je uspostavljen i međugradski saobraćaj. Početak rada kafića i restorana uticao je na to da u Gračanici danas bude mnogo više građana nego u prethodnom periodu. Olakšavajuće mere građani su shvatili kao „kraj pandemije“ pa većina više ne nosi maske i rukavice. Lekari šalju drugačije preporuke.
  • 01.06.2020
Počeli sa radom sudovi na Kosovu
Sudsko veće Kosova saopštilo je da je na osnovu ukidanja ograničenja kretanja od strane Ministarstva zdravlja i preporuka Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova odlučilo da počne sa radom danas, ali bez prisustva medija i javnosti, primenjujući preporuke NIJZ protiv Kovid-19.
  • 01.06.2020
Potpredsednik opštine Kamenica Bojan Stamenković rekao je u emisiji Slobodno srpski  da su međetnički odnosi na teritoriji opštine Kamenica dobri i da je, kako je kazao, ta opština  možda i najbolji primer suživota Srba i Albanaca na Kosovu. U ovoj opštini se, prema njegovim rečima, više ne gleda ko je Srbin, a ko je Albanac, već se svi građani  ravnopravno tretiraju i uzajamno pomažu.
  • 31.05.2020
Vlada Kosova donela odluku o ukidanju određenih mera
Odlazeći premijer Kosova Aljbin Kurti i vršilac dužnosti ministra zdravlja Arben Vitia saopštili su danas na konferenciji za štampu odluke donete na sednici Vlade Kosova u vezi sa ublažavanjem mera uvedenih zbog sprečavanja širenja koronavirusa.
  • 31.05.2020
Od ponedeljka se otvaraju svi prelazi i ukidaju epidemiološke mere
Novo ublažavanje mera na Kosovu, koje su donete u borbi protiv širenja koronavirusa, može se očekivati danas u 18 sati za kada je zakazan sastanak u kosovskoj vladi, a očekuje se da će nove mere doneti otvaranje prelaza, vrtića, obdaništa, škola, kafića i restorana, prenosi Koha.
  • 31.05.2020