Vesti
Religija

Odžana manifestacija Novo Brdo - zlatni grad

Tradicionalna manifestacija "Novo Brdo - zlatni grad" održana je juče u porti crkve Svete Bogorodice u selu Bostane, ispod novobrdske tvrđave. Manifestaciji je prisustovalo više od stotinu Srba širom Kosovskog Pomoravlja.
Odžana manifestacija Novo Brdo - zlatni grad
(Foto RTV Puls)

Iguman manastira Draganac otac Ilarion, u pratnji monaha i sveštenika Srpske pravoslavne crkve, održao je istorijsko predavanje o Novom Brdu, koje je u 14i 15.veku bilo jedna od evropskih prestonica.

Osvrnuvši se na period kada je Novo Brdo palo pod vlast Osmanlija 1455.godine, otac Ilarion je rekao da je to bilo jedno od onih vremena kada su živi zavideli mrtvima.

“Pre toga, Novo Brdo je bilo stožer srpske srednjevekovne države i duhovnosti, jer je u njemu bilo i sedište novobrdskog mitropolita”, kazao je otac Irinej.

Sekretar Kulturno prosvetne zajednice Kosova i Metohije, književnik Ratko Popović, podsetio je da se ova manifestacije "Novo Brdo - Zlatni grad" održava svake godine još od 2005.godine.

“Na ovom mestu narod i crkva dele istu radost, tugu i muku, kao što je bilo kroz vekove”, rekao je Popović.

Posetioci su imali priliku da vide srednjevekovni karavan, performans koji je priredilo Udruženje "Red zmaja " u Gračanici, što je posebno impresioniralo najmlađe.

Na kraju programa, priređen je kulturnoumetnički program u izvođenju ansambla "Venac" u Gračanici, a manifestacija je nastavljena uz stihove Ratka Popovića i crkveno pojanje Dragana Filića.

Pokrovitelj i ovogodišnje manifestacije je Ministarstvo kulture Srbije i lokalna samouprava.Ostale vesti

Danas je Sveta Petka
Srpska pravoslavna crkva proslavlja Svetu velikomučenicu Paraskevu Rimljanku, poznatiju kao Trnova Petka. Svetica je veoma poštovana u našem narodu.
  • 08.08.2020
Praznik Svete Ane proslavljen u Velikoj Hoči
Svečanom liturgijom u crkvi Svete Ane u Velikoj Hoči kod Orahovca obeležen je praznik ove svetiteljke. Meštani Velike Hoče i Orahovca prisustvovali su u porti crkve obeležavanju praznika svetiteljke, koja je u narodu poznatija kao majka presvete Bogorodice.
  • 07.08.2020
Danas je Blaga Marija, zaštitnica žena
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Blagu Mariju, praznik posvećen Mariji Magdaleni.
  • 04.08.2020
Mati Marta imenovana za igumaniju manasitra Gorioč
Na Ilijndan, vladika raško prizrenski Teodosije imenovao je mati Martu za igumaniju manastira Gorioč kod Istoka.
  • 02.08.2020
Danas je Ilijindan

Praznik starozavetnog proroka i novozavetnog svetitelja Ilije koga sve hrišćanske crkve vezuju za prošlost i budućnost hrišćanske crkve i spasenja čovečanstva, Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju danas 2. avgusta.

  • 02.08.2020
Danas je Kurban bajram, zvaničnici čestitaju praznik

Pripadnici islamske veroispovesti slave danas Kurban bajram, jedan od dva najveća islamska praznika.

  • 31.07.2020