Vesti
Kultura

Izložba slika Bajrama Mehmetija

„Čudnovato lepo“, naziv je izložbe slika Bajrama Mehmetija, koju organizuje Dom kulture „Gračanica“.
Izložba slika Bajrama Mehmetija
Bajram Mehmeti (Foto privatna arhiva)

Otvaranje izložbe ovog samoukog slikara iz Lepine zakazano je za subotu od 18 : 30 časova u Galeriji Doma kulture „Gračanica“.

Izložba je organizovana je u sklopu obeležavanja Dana opštine Gračanica.

„Bajram Mehmeti pripada retkim slikarima naivcima ovog prostora koji posvećeno i bez ostatka sledi svoj umetnički poziv. Njagovo stvaranje ostavlja utisak najbliže povezanosti sa ličnim životom i životom njegove zajednice. Profilisao se kao autentični lirski svedok intimnih detalja svoje zatvorene sredine. Uprkos svemu, njegova umetnost je preskočila granice koje ga okružuju, tako američki pesnik Pol Polanski za njegov rad kaže: „Neprestano govorim Bajramu da će jednoga dana ljudi pričati kako Romi nikada nisu živeli na Кosovu. Pričam mu da je njegova dužnost da naslika veoma slikovitu istoriju Roma na Кosovu.“ Polanski je njegovu sliku i nekoordinisane boje, pre više od deset godina, video kao nešto „čudnovato lepo“ . Od tada se njegova poetika razvila prema nepredvidivosti i neposrednosti štto jeste fundament današnjeg naivnog slikarstva…“ kazali su o njemu Živojin Rakočević i Maja Todić.

Nakon otvaranja izložbe sledi Svečana akademija povodom Dana opštine Gračanica.Ostale vesti

U PKC „Akvarijus“ večeras izložba Mimoze Studenice
U virtuelnoj galeriji Privatnog kulturnog centra “Akvarijus” večeras u 19:00 časova biće predstavljena izložba kolaža pod nazivom “Žena”,  likovne umetnice iz Prištine Mimoze Studenice.
  • 22.05.2020
Novi program Doma kulture
Dom kulture Gračanica je i za narednu nedelju pripremio bogat online kulturni program. Posetioci njihove stranice moći će da pogledaju koncerte, učestvuju na likovnoj koloniji, prate časove balete ali i druge sadržaje.
  • 17.05.2020
U toku je deveta nedelja koliko traje izolacija i ograničeno kretanje usled pojave epidemije koronavirusa. Dom kulture "Gračanica" je i za ovu nedelju pripremio kulturni program koji emituje preko društvenih mreža.
  • 10.05.2020
Dom kulture „Gračanica“ nastavlja sa programima tokom epidemije
Dom kulture „Gračanica“ je za osmu nedelju ograničenog kretanja i vanrednog stanja izazvanog epidemijom virusa korona pripremio programe kulturnog sadržaja.
  • 03.05.2020
Dom kulture
Dom kulture „Gračanica“ je i za sedmu nedelju, koliko traje izolacija i ograničeno kretanje izazvano epidemijom koronvirusa, pripremio kulturni program za posetioce njihove Fejsbuk stranice.
  • 26.04.2020
Časovi baleta od sutra na RTV Kim
Škola baleta u Gračanici organizovala je časove za svoje polaznice i tokom pandemije izazvane koronavirusom. Od ove subote časovi će se emitovati na našoj televiziji.
  • 24.04.2020