Uroševac, praznik u gradskoj crkvi. Emocije i nostalgija za rodnim gradom

U crkvi posvećenoj Svetom caru Urošu u Uroševcu danas je proslavljena slava Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja. Ovaj praznik je jedini dan u godini kada se u ovom hramu okupljaju raseljeni Uroševčani.

Podeli ovaj članak sa:
 • Sa obeležavanja slave u Uroševcu (Foto Kim)

Svetoj liturgiji koju je služio iguman manastira Draganac, otac Ilarion, prisutvovao je veliki broj vernika. Na praznik su došli i raseljeni Srbi iz Uroševca i okoline, ali i meštani iz drugih sela na centralnom Kosovu.

Govoreći o prazniku i ovom hramu, otac Ilarion je kazao da upravo ovaj hram svedoči o postojanju pravoslavnih vernika, vekovima pre nas.

"A to da su oni svedočili, svedoči danas ova crkva koja je ostala iako kao da je odsečena od tela ona i dalje propoveda Gospoda Hrista i propoveda istinu većnu, pogotovo Gospodu Isusu Hristu i onima koji su od svoje vere odstupili i zato postoji težnja da se to zatre, da se unište naše crkve jer nečiju savest to opterećuje. Podseća ga na greh koji je nama. Zato braćo i sestre trudite se da dolazite u ovu crkvu", poručio je okupljenima otac Ilarion.

Vernicima i drugim gostima posebno se danas raduje paroh u crkvi Svetog cara Uroše, otac Trajko Vlajković.

"Današnji dan i ovaj praznik su veliki za ovaj grad, pogotovu za mene i moju porodicu, s obzirom da ovde ne dolazi tako često veliki broj ljudi na liturgije, a danas kada crkva slavi, kada se sećamo na pomen Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja je zapravo jedan tužan u hrišćanstvu ali za ovu crkvu i za mene lično je jedan od srećnijih dana", kazao je uroševački paroh.

Za goste je pripremljena praznična trpeza, koju lokalni paroh naziva trpezom ljubavi.

"Imamo tu trpezu ljubavi da se poslužimo a nakon trpeze ljubavi odalaze na groblje gde posećuju svoje preminule i pale im sveće".

Porodica paroha Trajka je jedina srpska porodica u ovom gradu. Više od četiri godine oni su tu da čuvaju i služe u ovom hramu.

"Car Uroš mene čuva i ja njega čuvam, tako da nikada nismo imali nikakav problem. Moja supruga je sama tu stalno, ja imam časove pa sam u toku nedelje i odsutan dok supruga sa mlađom ćerkicom ona je tu stalno. Tokom nedelje retko ko navrati u ovaj pravoslavni hram. Tu ponekad budu moji otac, majka, sestra, oni su ti koji dođu tu za praznik Vaskrs, Božić, kada su malo veći praznici a kada je u pitanju nedelja, mali Vaskrs, retko, gotovo da niko ne dođe".

U Uroševac na slavu je došla i Mirjana Sušić iz Beograda, rođena Uroševčanka. Kaže da dolazi organizovano svake godine.

"To je praznik koji čekam svake godine, čekam svake godine da dođem ovde, mnogo mi nedostaje u životu, mnogo mi znači."

Prvi put na ovaj dan u Uroševac je došla i Stoja Stojanović.

"Nažalost od 80-e nisam tu. bila sam pre nekih 25 godina ovde pa sada. Jako je emotivno, jako stresno, ništa ne prepoznajem, mnogo toga se promenilo, ne liči na onaj grad koji se ja sećam u mladosti, detinjstvu, u školskim danima"

Jedino selo u opštini Uroševac gde žive Srbi je Babljak. U ovom povratničkom selu živi sedam porodica, uglavnom staraca koji tu provode svoje penzionerske dane.

 

 

Ostale vesti

 • Obeležena slava gradske crkve u Peći

  Obeležena slava gradske crkve u Peći

  Na liturgiji , povodom obeležavanja slave Usekovanja glave sv.Jovana preteče u Peći, sabralo se više od sto vernika, raseljenih Pećanaca ali i Srba izokolnih sela koji su i ovu priliku iskoristili da se okupe oko svog parohijskog hrama, poznatog i kao Mitropolija pećka.

 • „Ne smemo se odreći svojih svetinja, istorije i zemlje“

  „Ne smemo se odreći svojih svetinja, istorije i zemlje“

  "KiM i Raška su temelj bića ovog naroda, ma gde se on nalazio. I ako zaboravimo ovaj temelj, onda sami sebe zaboravljamo. Ako se odreknemo KiM i raške zemlje, onda se odričemo sebe i svega onoga svetoga što je ovaj narod rodio kroz vekove, a nadam se da toga neće biti", rekao je u jutrošnjoj besedi mitropolit crnogorski Amfilohije ispred crkve svetih apostola Petra i Pavla u Starom Rasu.

 • "Da nikad ne zaboravimo kosovski zavet, ne odreknemo se najsvetijeg"

  "Tokom istorije bilo je uspona i padova i naše države. Bilo je slobode i ropstva naše crkve, našeg naroda ali smo uvek uspravno gledali i koračali vođeni Sv. Savom i Sv. Nemanjom, rodonačelnicima srpskog roda. I pre svetog Save, ovaj hram najbolje svedoči,“ kazao je sinoć vladika Teodosije u besedi na obeležavanju milenijuma od prvog pisanog traga o postojanju današnje Eparhije raško-prizrenske, i 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

 • Visoki Dečani: Mi smo stalno upaljeno kandilo

  Visoki Dečani: Mi smo stalno upaljeno kandilo

  „Mi smo stalno upaljeno kandilo. Manastir Visoki Dečani je svetionik koji su nam ostavili Nemanjići da, svetleći, pokazuje put srpskom narodu“, rekao je otac Sava Janjić za emisiju "Kosmetska kandila".

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane