Obeležena slava gradske crkve u Peći

Na liturgiji , povodom obeležavanja slave Usekovanja glave sv.Jovana preteče u Peći, sabralo se više od sto vernika, raseljenih Pećanaca ali i Srba izokolnih sela koji su i ovu priliku iskoristili da se okupe oko svog parohijskog hrama, poznatog i kao Mitropolija pećka.

Podeli ovaj članak sa:
 • Usekovanja glave sv.Jovana preteče u Peći (Foto Radio Goraždevac)

Pored okupljenih vernika liturgiji je prisustvovala igumanija manastira Pećka Patrijaršija Haritina sa monahinjama.

Slavi gradske crkve prisustvovao je i gradonačlnik Peći Gazmend Muhadžeri.

Liturgiju je služio iguman manastira Visoki Dečani arhimandrit Sava, uz sasluženje sveštenstva i monaštva Eparhije raško-prizrenske. On se u besedi nakon rezanja slavskog kolača zahvalio okupljenima.

„Crkva Hristova je tamo gde se prinosi sveta liturgija u slavu božiju po blagoslovu episkopa. Tu je crkva božija bez obzira koliko nas ima, koliko nas ovde živi, brojke nisu bitne. Prvih je bilo dvanaest apostola oko Hrista i mali broj učenika koji su išli oko njega. Crkva Božija nikada nije bila u brojevima, uvek je bila u sili koja se projavljivala u samom prisustvu božijem u onima koji žive sa Hristom, koji svedoče Hrista svojim životom zato i gospod vidi vašu žrtvu i trud koji ste napravili i da dođete ovde iz daljine, da se ponovo suočavate sa svojim bolom, da vidite svoj grad i svoje kuće u kojima ste živeli, gde sada vise niste ali gde je vaše srce ostalo jer ova crkva je vas dom i naš dom. Sveti Jovan preteča ovde nas je okupljao i pre ovih najnovijih stradanja ali i sada nas okuplja da u miru i ljubavi živimo svi, da preštamo jedni drugima jer nemože sa gorčinom da se živi i ugoditi Bogu“, poručio je okupljenima u besedi iguman manastira Visoki Dečani arhimandrit Sava.

Iguman Sava je u besedi takođe naglasio da je jako bitno da medju ljudima vlada jedinstvo, ljubav i razumevanje.

„Toliko je Bog blagoslovio ovaj kraj ispod Prokletija, blagoslovio i dao svima dovoljno da treba da živimo u međusobnom poštovanju i miru i na taj način da blagodarimo gospodu na svemu što je u nama. Da se međusobno izmirujemo, da međusobno praštamo jedni drugima, da se ne delimo na partije i na grupe jer dosta smo i onako podeljeni. Hristos nas je sve sabrao. Danas u putiru nije bilo jedne ili druge grupe, nije bilo ni muškog ni ženskog, ni grka ni jevrejina, ni ove ni one partije. Svi smo bili zajedno kao što i treba da budemo u crkvi i svi zajedno povezani u ljubavi, veri, nadi, praštanju“, kazao je u besedi Iguman Sava.

Nakon litije, presečen je Slavski kolač, a ovogodišnji domaćin predsednik zavičajnog kluba Pećanaca Savo Radonjić predao je kolač poorodici Silvije Rašković iz Dugonjeva.

Crkva Svetog Jovana u Peći, koja je porušena u etničkom nasilju 2004-te a obnovljenja 2012. godine, podignuta je pre više od trideset, kada je svetu liturgiju služio pokojni patrijarh Pavle uz sasluženje sadašnjeg patrijarha Irineja.

Ostale vesti

 • „Ne smemo se odreći svojih svetinja, istorije i zemlje“

  „Ne smemo se odreći svojih svetinja, istorije i zemlje“

  "KiM i Raška su temelj bića ovog naroda, ma gde se on nalazio. I ako zaboravimo ovaj temelj, onda sami sebe zaboravljamo. Ako se odreknemo KiM i raške zemlje, onda se odričemo sebe i svega onoga svetoga što je ovaj narod rodio kroz vekove, a nadam se da toga neće biti", rekao je u jutrošnjoj besedi mitropolit crnogorski Amfilohije ispred crkve svetih apostola Petra i Pavla u Starom Rasu.

 • "Da nikad ne zaboravimo kosovski zavet, ne odreknemo se najsvetijeg"

  "Tokom istorije bilo je uspona i padova i naše države. Bilo je slobode i ropstva naše crkve, našeg naroda ali smo uvek uspravno gledali i koračali vođeni Sv. Savom i Sv. Nemanjom, rodonačelnicima srpskog roda. I pre svetog Save, ovaj hram najbolje svedoči,“ kazao je sinoć vladika Teodosije u besedi na obeležavanju milenijuma od prvog pisanog traga o postojanju današnje Eparhije raško-prizrenske, i 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

 • Visoki Dečani: Mi smo stalno upaljeno kandilo

  Visoki Dečani: Mi smo stalno upaljeno kandilo

  „Mi smo stalno upaljeno kandilo. Manastir Visoki Dečani je svetionik koji su nam ostavili Nemanjići da, svetleći, pokazuje put srpskom narodu“, rekao je otac Sava Janjić za emisiju "Kosmetska kandila".

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane