Vesti
Religija

Obeležena slava gradske crkve u Peći

Na liturgiji , povodom obeležavanja slave Usekovanja glave sv.Jovana preteče u Peći, sabralo se više od sto vernika, raseljenih Pećanaca ali i Srba izokolnih sela koji su i ovu priliku iskoristili da se okupe oko svog parohijskog hrama, poznatog i kao Mitropolija pećka.
Obeležena slava gradske crkve u Peći
Usekovanja glave sv.Jovana preteče u Peći (Foto Radio Goraždevac)

Pored okupljenih vernika liturgiji je prisustvovala igumanija manastira Pećka Patrijaršija Haritina sa monahinjama.

Slavi gradske crkve prisustvovao je i gradonačlnik Peći Gazmend Muhadžeri.

Liturgiju je služio iguman manastira Visoki Dečani arhimandrit Sava, uz sasluženje sveštenstva i monaštva Eparhije raško-prizrenske. On se u besedi nakon rezanja slavskog kolača zahvalio okupljenima.

„Crkva Hristova je tamo gde se prinosi sveta liturgija u slavu božiju po blagoslovu episkopa. Tu je crkva božija bez obzira koliko nas ima, koliko nas ovde živi, brojke nisu bitne. Prvih je bilo dvanaest apostola oko Hrista i mali broj učenika koji su išli oko njega. Crkva Božija nikada nije bila u brojevima, uvek je bila u sili koja se projavljivala u samom prisustvu božijem u onima koji žive sa Hristom, koji svedoče Hrista svojim životom zato i gospod vidi vašu žrtvu i trud koji ste napravili i da dođete ovde iz daljine, da se ponovo suočavate sa svojim bolom, da vidite svoj grad i svoje kuće u kojima ste živeli, gde sada vise niste ali gde je vaše srce ostalo jer ova crkva je vas dom i naš dom. Sveti Jovan preteča ovde nas je okupljao i pre ovih najnovijih stradanja ali i sada nas okuplja da u miru i ljubavi živimo svi, da preštamo jedni drugima jer nemože sa gorčinom da se živi i ugoditi Bogu“, poručio je okupljenima u besedi iguman manastira Visoki Dečani arhimandrit Sava.

Iguman Sava je u besedi takođe naglasio da je jako bitno da medju ljudima vlada jedinstvo, ljubav i razumevanje.

„Toliko je Bog blagoslovio ovaj kraj ispod Prokletija, blagoslovio i dao svima dovoljno da treba da živimo u međusobnom poštovanju i miru i na taj način da blagodarimo gospodu na svemu što je u nama. Da se međusobno izmirujemo, da međusobno praštamo jedni drugima, da se ne delimo na partije i na grupe jer dosta smo i onako podeljeni. Hristos nas je sve sabrao. Danas u putiru nije bilo jedne ili druge grupe, nije bilo ni muškog ni ženskog, ni grka ni jevrejina, ni ove ni one partije. Svi smo bili zajedno kao što i treba da budemo u crkvi i svi zajedno povezani u ljubavi, veri, nadi, praštanju“, kazao je u besedi Iguman Sava.

Nakon litije, presečen je Slavski kolač, a ovogodišnji domaćin predsednik zavičajnog kluba Pećanaca Savo Radonjić predao je kolač poorodici Silvije Rašković iz Dugonjeva.

Crkva Svetog Jovana u Peći, koja je porušena u etničkom nasilju 2004-te a obnovljenja 2012. godine, podignuta je pre više od trideset, kada je svetu liturgiju služio pokojni patrijarh Pavle uz sasluženje sadašnjeg patrijarha Irineja.Ostale vesti

Mati Marta imenovana za igumaniju manasitra Gorioč
Na Ilijndan, vladika raško prizrenski Teodosije imenovao je mati Martu za igumaniju manastira Gorioč kod Istoka.
  • 02.08.2020
Danas je Ilijindan

Praznik starozavetnog proroka i novozavetnog svetitelja Ilije koga sve hrišćanske crkve vezuju za prošlost i budućnost hrišćanske crkve i spasenja čovečanstva, Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju danas 2. avgusta.

  • 02.08.2020
Danas je Kurban bajram, zvaničnici čestitaju praznik

Pripadnici islamske veroispovesti slave danas Kurban bajram, jedan od dva najveća islamska praznika.

  • 31.07.2020
Neće biti okupljanja u džamijama na Bajram
Kosovski muftija Naim Trnava izjavio je danas da se zbog pogoršane situacije usled korona virusa, namaz za Kurban bajram neće klanjati u džamijama na Kosovu.
  • 30.07.2020
Otac Ilarion: Ko se čuva i Bog ga čuva
U manastiru Draganac danas je proslavljena hramovna slava Sabor svetog arhangela Gavrila.
  • 26.07.2020
Danas je letnji Aranđelovdan
Srpska Pravoslavna Crkva i njeni vernici danas slave praznik Sabora arhangela Gavrila. Arhangel Gavrilo, jedan od sedam velikih andjela serafima koji su ucestvovali u stvaranju sveta.
  • 26.07.2020