Hodžaj: Moguće dalje povlačenje priznanja Kosova

Potpredsednik kosovske vlade u ostavci Enver Hodžaj izjavio je da je priznanje Kosova povuklo 13 država i upozorio da bi još 10 država moglo da povuče priznanje, prenosi dnevnik Zeri.

Podeli ovaj članak sa:
 • Enver Hodžaj (Foto Kim)

Zeri navodi da se Ministarstvo spoljnih poslova usprotivilo tome, dok bivše kosovske diplomate krive isto ovo ministarstvo za povlačenje i ne donošenje novih priznanja za Kosovo.

Prošlo je godinu i po dana od kada Kosovo nije dobilo novo priznanje nijedne države na svetu. Priznalo ih je 116 država, ali neke od njih, tačnije 13 država, izjavile su da su ponovo pregledale odluku o priznanju i shodno tome je povukle.

Hodžaj je u medijima potvrdio povlačenje priznanja Kosova od strane ovih država i upozorio na mogućnost povlačenja daljih priznavanja nezavisnosti Kosova u narednim danima. Rekao je da postoje izveštaji da će oko 10 država povući priznanje Kosova.

U Ministarstvu spoljnih poslova rekli su za Zeri da Kosovo nije dobilo nikakvu najavu od bilo koje države o povlačenju priznanja, dodajući da je Ministarstvo spoljnih poslova Češke takođe negiralo izjave svog predsednika Miloša Zemana o mogućnosti povlačenja priznanja.

Podsećaju da je prema Međunarodnom javnom pravu priznavanje jednostrani, međunarodni neopozivi pravni akt, što znači da se ne može povući.

Ostale vesti

 • Ima li predstavnika Srba u CIK-u

  Ima li predstavnika Srba u CIK-u

  Srpski član CIK-a Stevan Veselinović obratio se medijima saopštenjem 10. septembra navodeći da je “napustio sednicu CIK-a ne želeći više da učestvuje u radu ove institicije dok se god donose nezakonite odluke”, nakon što je CIK odlučio da na predstojećim izborima birači neće moći da se identifikuju srpskim ličnim kartama. Istraživali smo imaju li Srbi još uvek svog predstavnika u ovom telu.

 • Stefanović: Priština pokušava da skrene pažnju Srbije s teme o Interpolu

  Stefanović: Priština pokušava da skrene pažnju Srbije s teme o Interpolu

  Srbija ne odustaje od aktivnog lobiranja protiv članstva Kosova u Interpol, poručio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović uz ocenu da su izjave iz Prištine o tome da razmišljaju da li da ponovo apliciraju za ućlanjenje u tu organizaciju "politička priča" i pokušaj da se skrene pažnja Srbije sa te teme.

 • Dobili brojeve, još i glasove...

  Dobili brojeve, još i glasove...

  Nakon izvlačenja brojeva pod kojima će učestvovati na predstojećim vanrednim parlamentarnim izborima zakazanim za 6. oktobar, predstavnici srpskih partija i koalicija očekuju "mnogo sreće". Osim sreće, biće im potrebni i glasovi, a neki od kandidata za poslanike su uvereni da će ih dobiti.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane